Ağustos ayını hiç alışık olmadığımız, geçmiş yıllarda pek yaşamadığımız sıcaklarla geçirdik, ama sıcak­lar sadece bizi kavurmadı, dünyanın öbür ucunda da in­sanlar sıcak hava dalgalarıyla boğuşuyor. Bakın ABD’de, neler oluyor;

Texas’ı, yazın büyük bölümünde etkisi altına alan ölümcül sıcaklık, bu hafta ABD’nin orta kesimlerine sıç­radı, günlerce sürmesi bekleniyor, yaşamın her safha­sında etkili oluyor, su sistemlerini, elektrik şebekesini zorluyor. Örneğin Nebraska’da ulaşım sistemlerini tehdit ediyor, geçen hafta bir minibüste bulunan 1 yaşındaki çocuk öldü, sıcaktan kaynaklanan 25 ölüm haberi alındı, bu rakam son yıllarda yaşananın iki katından fazla.

Ulusal Hava Durumu Hava Tahmin Merkezi uzmanları, eğer klima yoksa oluşacak ortam sıcaklıkları insan ya­şamı için tehlike oluşturabileceğini, duyurdu, Texas ve Louisiana kentlerinde sıcaklığın 45,3C den fazla hissedil­diğini, kalıcı sıcaklığın en büyük etkisinin Flori­da’dan New Mexico’ya kadar eyaletleri etkile­diğini, açıklandı.

Bu arada, 2021’de ölümcül kış fırtınası sı­rasında arızalanan Texas elektrik şebekesi, aralık­sız sıcaklara rağmen kesintisiz çalışıyor. Şebekeyi denetleyen güvenlik birimi, geçen hafta hiçbir kesinti ya­şanmadığını, ancak kent sakinlerinin ta­sarruflu enerji kulla­nımlarını, istedi.

Ayrıca Texas merkezli bağımsız meteoroloji analisti, bu sürecin uzamasıyla enerji üretiminde risklerin de artacağını açıkladı. Bunu bir yarış arabasının haftalarca süren rekor kıran yarışlara katılması sonunda, motorun aşırı ısınmasına benzetti. En azından arabanızın gece boyu dinlenme ve serinleme şansı var ama bu tesisler haziran ayından bu yana kesin­tisiz gece/gündüz çalışıyorlar.

Uzmanlar, İklim Değişikliğinin neden olduğu kalıcı ve tekrarlanan sıcak hava dalgalarının aşırı gerilimi nede­niyle alt yapının zarar görebileceği uyarısında bulundu­lar. Demiryolu şirketleri de yaptıkları açıklamalarda, Batı Bölgesindeki 52 bin km uzunluğundaki demiryolu ağında, sıcak havanın demiryolu üzerindeki etkisini azaltmak için, daha fazla hız kısıtlamasına gittiklerini vur­guladılar.

Arizona Üniversitesi bilim adamları tarafından 2017 yı­lında yapılan bir araştırmaya göre, ABD’de artan sıcaklık­lar nedeniyle yol bakımı ve yenileme maliyetlerinin 2040 yılına kadar 26 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Sıcak­lık hali hazırda Texas’ta olağan dışı sayıda su hattı kesinti­sine ve karayolu sorunlarına neden oluyor.

Ulaştırma bölüm sorumlusu yaptığı açıklamada, Texas yetkililerinin sorunları müm­kün olduğunca çabuk çöz­mek için sıcaklığı, yolları ve bölge sakinlerinden gelen ipuçlarını yakın izlediklerini, değerlendirdiklerini ve ona­rımlarda zaman kaybetme­diklerini söyledi.

Geçen kış aşırı soğuklar nedeniyle su dağıtım siste­minde donan borular patla­mıştı şimdi de aşırı sıcakların benzer sorunlara neden olduğu açıklanıyor.

Houston’da yüksek hava sıcaklıkları ve yağmur eksik­liği, zeminin kaymasına ve şehrin yaşlanan borularının zarar görmesine neden oldu. San Antonio Su Sistemleri yönetimi de, bu ay temmuz ayına göre daha fazla kesinti kaydedildiğini, müşterilerin bahçe sulamalarını azalt­malarını istedi.

Eyaletlerde soğutma sistemleri de baskı altında. Mis­souri itfaiyecileri, 44,5C’a kadar yükselen sıcaklıklarda klima arızaları olan bir bakım tesisinden 117 hastanın çı­karılmasına yardımcı olduklarını açıkladılar.

Çeşitli eyaletlerde eğitim sistemlerinde aşırı sıcaklar nedeniyle aksamalar yaşıyor, örneğin Denver’de öğrenci­ler kavurucu sıcaklık altında derslerine devam etmeye çalışıyorlar, Chicago bölgesinde okullar kapatıldı, Wis­consin’in en büyük eğitim tesislerini oluşturan Devlet Okulları bir hafta süreyle kapatıldı.

Yazımı okurken belki ‘bize ne’ dediniz ama bugün­lerde bizim de yaşadığımız bu sıcak hava dalgasının dünyanın her noktasında, her zaman vurguladığım gibi, bizim neden olduğumuz iklim değişikliğinin henüz küçük bir göstergesi olduğunu, hatırlatmak is­tedim. Evet, İklim Değişikliği nedeniyle atmosfer sıcaklığı artışı henüz 1C’a ulaşmadı, 2050’de 1,5C, yüz yılsonunda 2,5C artacak.

Hala televizyonlarda kömürle çalışan elektrik sant­rallarının gökyüzünü delen dumanlarıyla havayı kirlettiği, insanları zehirlediği anlatılıyor, ama bu kirletmelerin İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE, bu topraklarda yaşayacak insanların yok olmasına neden olacağın­dan hiç kimse bahsetmiyor!