Değerli Okurlar,
Geçen hafta “Acı Reçete” başlıklı yazımı dijital medyada da paylaştım ve çokça geri bildirim aldım. Görüş ve tespitlerini yazılı olarak paylaşan sevgili arkadaşım Sn. Ali Açıl’ın yorumu is ise şöyleydi!   “Ahlak dışı yolları kullanarak bir toplumu fakir düşüremezsin, ancak ahlakını elinden alarak her türlü kötü duruma düşürebilirsin. Hırsızın verdiği maddi zarar geçici bir zarardır, onarılması güç olan toplum düzenine verdiği zarardır. Hele bu zararı toplumun inançlarını kendine örtü ederek veriyor ise, insanların zor zamanlarında silkinmek ve kendine gelmek için ihtiyacı olan elindeki yegane kuruntu da tahrip olmuştur. Bu durum, tabi ki bir kişinin analiz ve dehası ile kurgulanabilecek bir penetrasyon ve çökertme eylemi değildir. Yıllarca yapılan analiz ve sosyolojik kurguların teknoloji destekli uygulamasıdır.”
Fakirleşmek, hayatı idame ettirebilmek için önemli bir kayıp olmakla beraber, bir toplum için asıl dikkat edilmesi gerekenler;
- Yozlaşmamak,
- Hak yememek, menfaat peşinde olmamak,
- Emeksiz yemeği hak olarak görmemek,
- “Çalıyor ama yapıyor” ya da “benim hırsızım” 
düşünce ve uygulamasına son vermek,
- Mafyanın, gücün değil hakkın adaletini sağlamak,
- Sosyal hayatta ahlak, iş hayatında etik değerleri
korumak,
- Kültürel ve sosyal değerlere sahip çıkıp yaşatmak,
- İlahi ve dünyevi inançlarını kullandırmamak ve 
satmamak,
- Eğitimi yüceltip baş tacı etmek,
- Ülke ve insanlık tarihini bilmek,
- Sosyal ve vatan dayanışmada tek vücut olmak,
- Hem iyi bir yurttaş hem de iyi bir insan olmaktır.
Yapacak çok işimiz var; gereğini yapabilirsek 
çürümeden çok hızlı çağdaşlaşabiliriz.

Bu hafta 17 Aralık Cuma günü Bahçeşehir Üniversitesinin Bursa Kampüs tanıtımı için “Dünya nereye doğru değişiyor” temasıyla düzenlediği etkinliğine seçkin konuşmacılarla berber davet edildik. Bursa Kampüs Direktörü sevgili Yasemin Şahin’e katkıları ve güveni için şahsım ve KalDer adına teşekkür ediyorum. Seçkin konuşmacı ve konukların katılımıyla başlayacak bu sürecin Bursa; sanayi, toplum, STK ve sosyal yaşamına katkı sunması ümidiyle başarılar diliyorum.
Saygılarımla.