Öncelikle geçtiğimiz hafta kutladığımız Cumhuriyet Bayramımızı tekrar anmak istiyorum ve haykırıyorum; YAŞASIN CUMHURİYET ve KAZANIMLARI (korumaya ve yüceltmeye devam edeceğiz) …

*** Ve bu haftaki konumuz “Öte Evren” yani önümüzdeki dönemlerde adını çok duyacağınız Metaverse…

Bir çoğunuz Matrix ve Avatar filmlerini izlemişsinizdir. Kurgusu, senaryosu, görüntü kalitesi, hareketliliğinin yanı sıra insanlığın geleceği için düşündürdüklerinden hepimiz çok etkilenmiştik. Matrix 4’ün 22 Aralık’ta vizyona gireceği müjdesini de vereyim. Bu filmlerdeki temel hareket; bulunduğunuz gerçek yaşamdan başka sanal bir yaşama taşınmanız, orada birçok gerçekliği yaşamanız ve tekrar geri gelmenizdir. Günümüzde “Universe” olarak adlandırdığımız “Evren”, diğer tarafa geçince “Metaverse” yani “Öte Evren” oluyor. Öte taraftaki sanal aleme gittiğinizde hayatı benzer gerçeklikle yaşıyorsunuz.

Bu konuya en çok hakim olanlar ise bilgisayarlarda oyunlar oynayan çocuklarımız, gençlerimiz ve bazı meraklı yetişkinler. Birkaç yıldır kendini hızla geliştiren sanal gözlüklerde bu teknolojiye geçişte önemli bir yer tutuyor. Böyle bir ortamda 12 milyon kişinin katılımıyla bir konser düzenlendi.

Programı yazılıp alt yapısı oluşturulduktan sonra; uzaya, herhangi bir ülkeye, deniz altına, müzeye, okula, ameliyata, her türlü uygulamalı eğitime, beceri kazanmaya, istediğiniz karakterle bir araya gelmeye ve aklınıza gelmeyen hayalini bile kuramayacağınız birçok olayın içerisine ŞAHSEN DAHİL OLABİLECEKSİNİZ. Bunu yaparken de önce KENDİ AVATARINIZI OLUŞTURACAKSINIZ.

Avatarın hem mitolojide ve hem de günümüzde farklı anlamları ve tanımları vardır. Sözlükteki anlamı dönüşüm, değişim ve serüvendir. Hint mitolojisinde ise tanrıların yeryüzüne geldiklerinde büründükleri şekillerdir.

Günümüzde anlamı ise: Sosyal medyada, internet dünyasında kişilerin küçük boyutlu görselinin bulunduğu pencere. Yani DİJİTAL SİZ (kişisel resim veya grafiksel görüntü de denebilir), hatta kendinizde değişiklikler yapabilirsiniz. :)

İnternetin yerine demeyim ama hayatı sizlere farklı yaşatacak, içinde yaşadığımız evrenden (Universe) öte evrenlere (Metaverse) götürecek inanılmaz bir değişiklik geldi ve gelişmeye ve yayılmaya devam ediyor. Başta Facebook olmak üzere bu konuda çok büyük yatırımlar ve çalışmalar var.

BU UYGULAMALAR YAYGINLAŞTIKTAN SONRA UYKU UYUYAMAYACAKSINIZ, ZAMANINIZ YETMEYECEK.

Şimdilik bu kadarla özetlemek istiyorum ve bu konuyla ilgili (Metaverse, kişisel avatarınız, sanal gözlükler) anahtar kelimelerini sizlerle paylaşıyorum.

Olacakları harika özetleyen ve mutlaka seyretmeniz gereken bir film; “Ready Player One”

Benim yazdıklarımdan daha iyi anlatımlarda bulunan üç bağlantıyı da sizlerle paylaşıyorum.

Barış Özcan anlatımı: https://www.youtube.com/ watch?v=kbDEojkAt9c Bundle haberi: https://www.bundlehaber.com/detay /3ea7acf1-5648-4b5a-a01a-6a6a84d4ad7c?l=1 Film fragmanı: https://www.youtube.com/ watch?v=1KRFzcb_Tac Saygılarımla