Kilo veremediğim için şikâyet ettikçe canım ciğerim bir arkadaşım her sabah tartılmalısın ölçemediğin şeyi iyileştiremezsin der dururdu. Tartılıp gerçekle yüzleşmediğim gibi kilo da veremedim.

Geçen hafta enerji verimliliğini anlatmıştım, bugün ise çalışan verimliliğinden bahsetmek istedim. Ne alaka diyeceksiniz şimdi anlatayım.

Son on üç ayda haklı olarak yapılan ücret artışları nedeniyle, işyerlerinde beklenmedik artan maliyetlerle baş etmek için çok işçi çıkartıldığını ve devam eden aylarda bu durumun devam edeceğini görüyorum. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nın sitesinden baktım, sadece Bursa’ da 2024 yılı ocak ayında YETMİŞSEKİNBİN SEKSENÜÇ kişi işsizlik maaşına başvurmuş.

Son çare olmalı oysaki işçi çıkartmak. Kaldı ki çıkartılacak işçiler belirlenirken de yapılan hatalar nedeniyle işveren maliyet azaltayım derken, ödemek zorunda kaldığı işe iade, sendikal tazminatlar ile işin astarı yüzünden pahalıya geliyor.

Enerji verimliliğini geçen hafta arttırmıştık bu hafta da çalışan verimliliğini arttıralım derim. Verimlilik çalışmalarının yanına bir de performans değerlendirme koyduk mu olur bu iş. Sıklıkla personel alıp çıkartmak zorunda kalınmayacağı gibi çalışan ile çalışmayan da ayrılabilecektir diye düşünüyorum.

Ölçmediğim için veremediğim kilolarım da burada devreye giriyor.

Verimliliği artırmak için Ölçümleme (Bu ölçümleme içinde günlük veya haftalık raporlar bulunur. Ne derece verimli olduğunun verilerle görüldüğü gibi aynı zamanda çalışanların, yaptıklarının açıkça kaydedildiğini bilmeleri kontrollü ve daha verimli olmalarını sağlayacaktır.), denetleme süreç planlaması ve kaydı (Aylık, haftalık veya günlük planlamalar görevleri ne kadar yerine getirdiğini görmek için önemli), iyileştirme (Öneri Sistemi) ve değerlendirme yapmak yeterli.

Aslında bu veriler zaten tutuluyor sadece bir değerlendirme kriteri haline getirmek gerekli. Karmaşık olması şart değil, başlangıçta basit dahi olsa sonrasında geliştirmek kolay. Uzun yıllar İnsan Kaynakları yöneticiliği yapmış biri olarak söylüyorum hem cüzdanınıza hem de vicdanınıza faydası var.

Ayrıca unutmayın ki bizim alfabemizde dahi olmayan harfli yeni kuşaklar da bunu bilmek istiyor.