Bu anmamıza, ABD’de yaşayan, Gurbetteki Atatürkçü Bilim Adamları Derneği üyesi, Prof. Vural Cengiz’in paylaşılmasını istediği iletisini sizlere sunmakla başlıyorum:

‘’Ben böylesi önemli bir haberin, ülke sorunlarımız içerisinde kaçırılmış olacağını düşünüyorum ve sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Bir bilim adamı var, adı Arnold LUDWIG, ABD’li bir psikiyatri profesörü. Hayatında Türkiye’ye hiç gelmemiş. Bir kitap yazmış, kitabın adı ‘’KING OF THE MOUNTAIN’’, kitapta bir bölüm var kitabın yazılış amacını özetleyen, ‘’Bugüne kadar yapılan, siyasi liderlik hakkında en yoğun ve en çok derinlemesine incelenen bir çalışma.’’

İsminden de anlaşılacağı üzere dünyada ülke yönetmiş politikacılarla ilgili bir kitap. 20. yüzyılda, dünyada gelmiş geçmiş liderler arasında yer alan iki bin kişiyi belli ve fakat aynı ölçütlere göre değerlendirmiş. Ülkeleri yönetmiş, Saddam’dan Kaddafi’ye, Mao’dan Roosevelt’e, De Gaulle’den Nehru’ya, Churchill’den Hitler’e, Mussolini’den Mandela’ya, Stalin’den Nasır’a ve Arafat’a kadar, hepsini incelemiş.

Kitap çalışması tam 18 yıl sürmüş, bu kapsamlı çalışma sonunda öne çıkan 377 devlet adamını yukarda ifade ettiğim gibi belli ölçütlere göre incelemiş. Öne çıkan liderlerin hepsine aynı olmak üzere, 200 kadar değişik kıstas uygulamış, bu kıstaslara göre, 1’den 31’e kadar değişen puanlar vermiş.

Uyguladığı testin adını, içeriğini kapsamlı biçimde açıklayacak bir ifadeyle, ‘’Politik Büyüklük Ölçüsü’’ olarak tanımlamış, bu ölçme sürecine de bir sıralama yapmış…

Bu sıralamada en çok Roosevelt ve Mao 30’ar puan almışken, Nehru 25, Churchill 22, Golda Meir 12, Fidel Castro 23, Khomeini 23, Kennedy 15, Lenin 28 puan almışlar.

Sadece tek lider 31 puanla ilk sırayı almış!

Bu lider de 20. yüzyılın gelmiş geçmiş en büyük devlet adamı unvanına layık görülmüş.

Kim olabilir diye merak ettiniz haklı olarak, evet işte o lider devlet adamı, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK!!!

En ilginç olan husus, yazılı ve görüntülü Türk basını bu haberi duyurmamış olması. Türk halkı, gurur duyduğu Atası hakkındaki bu güzel haberden mahrum bırakılmış…

Bizlerin ilk görevi, belki gözden kaçmış olan bu gerçek bilgileri sizlere iletmek.

Saygıyla…

Prof. Dr. Vural Cengiz’’

Geçen hafta biz de Türk Milleti olarak, bugünlerimizi borçlu olduğumuz Ulu Önderimizi, Atamızı, sevgi ve saygıyla andık. Yukarıda sizlerle paylaştığım bir yabancı beynin yaptığı değerlendirme, bizim anmamızı da renklendirdi, güçlendirdi. Gelin biz de Ulu Önderimizi, yazdığı kitapları önümüze açarak, onu farklı bir yönüyle, bilimsel yönüyle de hatırlayalım, analım;

Tabii en başta büyük emekle kaleme aldığı, tarihi değeri kadar içinde barındırdığı deneyim, öğüt ve geleceği öngörebilen NUTUK, Arapça, Farsça bilim, fen, sanat ve teknik terimlerin Türkçeleştirilmesi amacıyla yazdığı GEOMETRİ,

Türk diline olan sevgisinin, verdiği önemin ve emeğin eseri GÜNEŞ-DİL TEORİSİ,

ZABİT VE KUMANDAN İLE HASBİHAL, CUMALI ORDUGAHI, ANAFARTALAR MUHAREBATINA AİT TARİHÇE, SİVAS KONGRESİ GÜNLERİ, ARIBURNU MUHAREBELERİ RAPORU, HATIRA NOTLARI,

Bursa ziyareti sırasında özellikle Türk gençlerini hedef alarak seslendirdiği BURSA NUTKU,

BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR,

ESKİŞEHİR-İZMİT KONUŞMALARI,

Bu eserleriyle bize de okunması gereken tarihi bir miras bırakmıştır. Ulu Önderimiz, kendisi de yaşamı boyunca 3997 adet kitap okumuştur.