Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerine nitelikli üretim ve bilişim tek­nolojisi ülkemizin kalkınması ve ihracatın artırılması açısından büyük önem taşımak­tadır. Bu doğrultuda birçok sermaye grubu yazılım ve bilişim sektöründe yatırımlar yapmakta ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaktadır.

Sanayi sicil belgesine haiz bir şirketin ürettiği yazılım prog­ramının kiralaması veya kullandırılması dolayısıyla elde edilen kazanın vergi kanun­ları karşısındaki du­rumu ise bazı durumlarda kafalarda soru işaretleri yarat­maktadır.

62030549-120-264050 sayı ve 01.03.2023 tarihli özelge ile mali idare sanayi sicil belgesine sahip olan şirketin üretmiş olduğu yazılım programlarının yurt içinde ve yurt dışında kiralama ve kul­landırma faaliyetlerinden dolayı gelir elde ettiği belirtilerek bu gelirlerden elde edilen kazanca ilişkin kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanıp uygulanmaya­cağı konusunda görüş bildirmiştir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Kurumlar Vergisi ve Geçici Vergi Oranı” başlıklı 32’nci maddesinde; “(8) sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iş­tigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına ku­rumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygu­lanır. Bu kazançların ihracata isabet eden kısmı için yedinci fıkra hükmüne göre ay­rıca indirim uygulanmaz” hükmü yer al­maktadır. Konu ile ilgili olarak 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğin “32.1.2.6. üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlarda kurumlar vergisi oranının 1 puan indi­rimli uygulanması” başlıklı bölümünde; “sanayi sicil bel­gesine haiz olan ve fiilen üre­tim faaliyetiyle iştigal eden kurumlar, münhasıran bu üretim faaliyet- lerinden elde ettikleri kazançlarına kurum­lar vergisi oranını 1 puan in­dirimli uygulayabileceklerdir” açıklamalarına yer verilmiştir. Bu doğrultuda mali idare gö­rüşüne göre; şirket tarafından, yazılım programını yurt içinde veya yurt dışında ki­ralama ve kullandırma faaliyetinden elde edilen kazancın esas itibarıyla üretim faaliyetinden elde edilen kazanç mahiye­tinde değerlendirilmesi gerekmekte olup, diğer şartların da sağlanması halinde, mün­hasıran söz konusu faaliyetten elde edilen kazancın kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması mümkün bulunmaktadır.