Kıymetli okurlar, kurumlar vergisi bir milyon yüz iki bini aşan mü­kellef sayısı ile ülkemizde en fazla uy­gulama alanı bulan vergi türlerinden birisidir. Gerek tahakkuk tahsilat oranı açısından gerekse gelir üzerinden alı­nan vergilerdeki tahsilat oranı açısın­dan kurumlar vergisi büyük bir önem taşımaktadır.

Sermaye şirket­leri, kooperatifler, iktisadî kamu ku­ruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler ve İş ortaklıkları­nın kurumlar ver­gisine tabi ol­duğu kanun ile hüküm altına alınmış olup, ku­rum kazancı, gelir vergisinin konu­suna giren gelir unsurlarından oluş­maktadır.

Kurumlar vergisi oranı ise yıllar iti­bariyle gerek eko­nomik konjonktür, gerekse global dünyada seyreden kurum kazanç oranları gerekse ül­kemizde yaşanan gelişmelere paralel olarak değişiklik göstermiştir.

6/2/2023 Tari­hinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Ka­nun Hükmünde Kararnamede Deği­şiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 5520 sayılı Kanunun 32’nci maddesi­nin birinci fıkrasında yer alan “%20” ibaresi “%25” şeklinde, “%25” ibaresi “%30” şeklinde, yedinci fıkrasında yer alan “1 puan” ibaresi “5 puan” şeklinde değiştirilmiş ve sekizinci fıkrasının ikinci cümlesine “göre” ibaresinden sonra gel­mek üzere “indirimden faydalananlara bu fıkra kapsamında” ibaresi ek­lenmiştir.

Buna göre daha ev­vel 1 puan olarak uygu­lanan ihracatçı indirimi 5 puana çıkarılarak vergi gelirlerinden vaz­geçme yolu ile ihracatçı desteklenmesi hedef­lenmiştir. Pek tabi ki ih­racat bedelinin Türk Li­rası’na çevrilmesi yükümlülüğü sebebiyle finansal zor­luklar yaşayabilen ihracatçı firmalar bu yol ile desteklenmektedir.

İndirimli kurumlar vergisi uygula­masından mal ve hizmet ihracı yapan­lar, yurt dışından sa­tın aldığı malları Türkiye’ye getirmeden başka bir ülkedeki müşteriye transit ti­caret kapsamında satanlar, yurt içinden serbest bölgeler ile gümrüksüz satış ma­ğazalarında satılmak üzere bu mağa­zalara satış gerçekleştirenler ile yurt dışı yerleşik müşterilere uluslararası taşımacılık hizmeti verenler yararla­nabilecektir.