Sosyal Güvenlik Kurumu, 2023 yılında yaklaşık 113 bin kişinin sigortasının sahte olduğunu tespit etti.

Fiilen çalışmadığı halde bir işyerinde sigortalı gösterilmek, sahte sigortalılık sayılıyor.

Sahte sigortalılığa (Kimileri emeklilik hakkından yararlanmak için bir işyerinde fiilen çalışmadan sigortalı çalışıyor gözüküyor, kimileri emeklilik için gerekli prim gün sayısını doldurmadıklarından eksik günler için bu yola başvuruyor. Kadınlar, hamilelik döneminde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek ve doğum öncesi ile sonrasında iş göremezlik ödeneğinden faydalanmak için bir yerde çalışıyor gözüküyor. Kimileri de, sağlık hizmetinden yararlanmak için bu yöntemi tercih ediyor. Bazıları da Bağ-Kur’un hem emeklilik şartları, ağır hem de emeklilik maaşı nispeten düşük olduğu için kendilerini bir işyerinde çalışıyor gösterebiliyor.)

Sosyal Güvenlik Kurumu, bir kişinin sigortasının sahte olduğunu tespit ederse;

  • Kişinin ödediği primler iptal edilir ve kişiye iade edilmez.
  • Kişi emekli olmuşsa, emekliliği iptal edilir ve ödenen maaşlar geri istenir.
  • Sahte sigortalılık boyunca hem sigortalının hem de yakınlarının yararlandığı tedavi ve ilaç giderlerinin bedelleri geri istenir.

  • Türk Ceza Kanunu’nun 204, 206 ve 207nci maddelerine göre Cumhuriyet Savcılığına suç duyurunda bulunulur.

  • Sahte Sigorta Yapan İşverene ise sahte sigortalılığın devam ettiği her ay için bir brüt asgari ücret tutarında ceza uygulanır. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 204, 206 ve 207nci maddeleri kapsamında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Sahte sigortalılığın tespiti şikâyet üzerine yapılan özel incelemelerde ya da genel olarak yapılan denetimlerde de ortaya çıkabilir.

Benden söylemesi.