Elon Musk'ın yakından takip ettiği ve Space X şirketinin yatırım yaptığı Alef Aeronautics’in geliştirdiği Model A Uçan Arabasının ilk test uçuşu başarıyla gerçekleştirildi.    

Günümüze kadar bu konu çizgi romanlarla ve bilim kurgu filmleri ile -örneğin “Uzay Yolu Dizisi”- önümüze geldi. Günümüzde ise teknolojinin ulaştığı seviye bu hayali gerçekleştirecek durumda.

ABD’li otomobil üreticisi Alef firması, uçan bir arabanın görüntülerini bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi yayınlayarak araçlar için sınır olmadığını kanıtladı.

Test, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde halka açık bir yol üzerinde yapıldı ve Model A dikey olarak havalanıp önündeki bir aracı geçtikten sonra sorunsuz bir şekilde tekrar yola indi.

Şirketin açıklaması şöyle: “Daha önce otomobillerin sürüşünü ve kalkış için bir pisti kullanmasını, bağlı uçuş videolarını ve eVTOL uçan taksilerin kalkışını gösteren videolar mevcuttu. Bu, bir otomobilin sürüşünü ve dikey olarak kalkışını gösteren kamuya açık ilk videodur.” Alef CEO'su Jim Dukhovny “Bu sürüş ve uçuş testi; gerçek dünyada şehir ortamında teknolojinin önemli bir kanıtını temsil ediyor.” dedi.

Özellikleri neler?

Model A hem kara hem de hava taşıtı olarak kullanılabilen tamamen elektrikli bir uçan araba. 322 km kara yolculuğu menzili ve 177 km uçuş menziline sahip.

Diğer aparatları arasında; engel algılama ve kaçınma sistemi, süzülerek iniş ve balistik paraşüt de yer alıyor. Aracın tasarımında 8 adet kapalı rotor bulunuyor. Rotorlar arabanın gövdesi içinde yer alıyor. Model A havalanırken gövde içindeki hava akışı sayesinde stabil kalıyor. Ayrıca uçuş sırasında pilot kabini 90 derecede dönerek, sürücünün daima yatay konumda kalmasını sağlıyor.

Model A’nın satış fiyatı 300 bin dolar. Elektrikli uçan araba için şu ana kadar 3.300 ön sipariş alınmış. Müşteriler uçan arabalarını Alef’in internet sitesi üzerinden 150 dolar gibi düşük bir depozito ile ön sipariş yapabilecekler. Hatta ilk teslimatların bu yılın son çeyreğinde yapılması planlanıyor.

Hep söylenir; yapılanı yapanlar az kazanır. Farklısını ilk yapan ise çok kazanır. Bu nedenle tüm dünya; özellikle gelişmiş ülkeler, yenilik için büyük fonlar ayırıyorlar. Hele ABD ve Çin’de çok büyük ve iyi yetişmiş, yaratıcı özelliğe sahip bir kitle yeni konular üzerine çalışıyorlar.

Dünyada her dakika yeni bir buluş ortaya çıkıyor. Malzeme ve imalat teknolojilerinde, ekonomi yaratan ve tüm dünya nüfusuna (yaklaşık 8 milyar) yönelik gelişmeler oluyor. Bizim 50-60 yıl önce okuduğumuz mühendislik konuları artık demode oldu.

Biz ne yapıyoruz? 200'ü aşkın üniversitemiz, binlerce akademisyenimiz var. Ama konularla ilgili basına yansıyanlara bakınca durum hiç de parlak değil. Teknoloji liginde ortadan alt sıralardayız. YÖK’ün konusu ise yıllar önce verilmiş-verilmemiş diplomaların gerçek olup olmadığı…

Çok zaman kaybettik ve kaybetmeye devam ediyoruz. Bu yönetim politikalarını çağdaşlaştırmak gerek.