Haberleri biz yazalım.

Önümüze gelen haberi okumak zorunda kalmayalım.

Yani:

Doğal olmayan hiçbir şey haber olmasın.

Yukarıdaki anlamsız gibi gelen önerileri bana yazdıran, matematikçi bir bilim insanının yaptığı araştırmalar ve vardığı sonuçlardı. İnternet çağındaki insanların birbiriyle iletişimini matematiksel bir formüle dönüştürmek isteyen Bay Fransis, “İnsanlar internette tıpkı beynimizdeki nöronlar gibi iletişim halindeler. Böyle olduğu için de insanlığın ortalama zekâsında ciddi bir yükselme oluyor.” diyor. Bilgi alışverişi insanlığı hızlı bir şekilde yeni kapı eşiklerine getiriyor. Ve açılan her kapı sırları teker teker çözüyor.

Yani bilim insanı Fransis’e göre, dünya artık global tek bir beyinden oluşuyor.

Sosyal medya sayesinde ben de görüyorum ki tüm insanlık hangi dinden, milletten olursa olsun aynı şeylere gülüp aynı şeylere ağlıyorlar. İskandinav da, Arap da, Çinli de aynı videoyu görüp, beğenip paylaşabiliyor. Aynı ilginçliği, aynı güzelliği ya da çirkinliği yaymaya meyilliyiz insan olarak.

Peki şu global beyin ne zaman düşündüğünü eyleme dökecek? Madem hepimiz kötüyü, adaletsizliği, çirkinliği sevmiyoruz engel olsak ya! Neden insanlık hala ülkelerin bölünüp parçalanmasına, doğanın bozulmasına, dünyanın kirlenmesine bir “haber”miş gibi bakıyor. Neden sadece izliyor, seyirci kalıyor?

İnsanlık tıpkı bir yamyam gibi düşündüğü bir yanını, kendi beynini yiyor. Ziyan edilen bir yanını göz göre göre feda ediyor. Bir ülkedeki çölleşme, orman yangını, işkence, zulüm farklı bir sınırın içinde olduğu için kendini dışında sanıyor. Oysa aynı gemideyiz. Titanik batarken müzik çalmaya devam eden orkestra üyeleri gibiyiz aynı...

Bir ülkede tarım biterse, insanlık biterse, iyilik biterse bitenin yerine gelen şey mutlaka gelip senin kapını çalacaktır.

Ey koca global beyin, beyninin loplarına sahip çıktın çıktın; çıkmadın çaktın. Bu büyük beyin ne zaman sadece DÜNYALI denen tek bir türe evrilir o zaman kurtuluruz. İşte o gün tek bir canlı organizma gibi oluruz. Afrika’daki açlığın resmini değil ekmeğimizi paylaşırız.

Haberleri biz yazalım, alalım birilerinin elinden kalemi. Sadece hava raporu gibi doğal olaylardan oluşsun haberler. DOĞAL haber olsun, DOĞAL olmayan değil.