6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı Maddesi’nin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğde (Kısaca "TTKMUT") Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ  hükümleri çerçevesinde, "Sermayenin Kaybı ve Borca Batık Olma Durumu" konusu aşağıda belirtilen içerikte işlenmiştir.  
Anonim şirkette, mali durumun bozulması ve bu bozulmanın yani, sermayenin yitirilmiş bulunduğunun – esas sermayenin değişmezliği ilkesinin zedelenmesi - derecesini tespit görevi yönetim kuruluna aittir. 
Sermaye ile kanunu yedek akçeler toplamının en az yarısının karşılıksız kalması durumu; zararın, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının yarısına eşit veya bu tutardan çok ve üçte ikisinden az olması olarak kabul edilir. Bu durumda yönetim organı, genel kurula uygun gördüğü iyileştirici önlemleri sunmak zorundadır (TTKMUT m.6/1).
Anonim şirkette, son yıllık bilançodan, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının zarar sonucu karşılıksız kaldığı anlaşıldığı takdirde, yönetim kurulu, genel kurulu hemen toplantıya çağırır. Genel kurulun gündem maddeleri arasında, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının karşılıksız kaldığı belirtilir (TTK m.376/1 ve TTKMUT  m.5/1).
Sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı durumlarda farklı bir gündem ile toplantıya çağrılmış olsa dahi bu husus genel kurulda görüşülür.  (TTKMUT m.5/1).
Yönetim kurulu bu genel kurulda, konu ile ilgili uygun gördüğü gerekli (iyileştirici) önlemleri genel kurula sunmak zorundadır (TTK m.376/1 ve TTKMUT m.6/1).
Önlemler TTK’ nun 378 inci maddesi uyarınca tehlikelerin erken teşhisi komitesince de zaten daha önceki tarihlerde önerilmiş olabilir. TTK m.376 (1) hükmünün uygulanabilmesi için, kanunî yedek akçeler dışındaki açık yedek akçelerle de zararın kapanmamış olması ve arta kalan zararın sermaye ile kanunî yedek akçeler toplamının yarısını geçmesi gerekir. “Sermaye” terimi ile bilânçoda sermaye kalemi altında yer alan esas sermaye ve kayıtlı sermaye sisteminde çıkarılmış sermaye; kanunî yedek akçe ile, TTK’ nun 519 uncu madde hükmünde düzenlenen akçeler kastedilmektedir.
Yönetim kurulu, son bilançoyu genel kurula sunarak şirketin finansal yönden bulunduğu durumu bütün açıklığıyla ve her ortağın anlayabileceği şekilde anlatır. Bu hususta genel kurula rapor da sunulabilir.  (TTKMUT m.6/2). 
Sermayenin üçte biri ile yetinme, yani sermayenin azaltılıp zararın bünye dışına atılması (TTK m.473 ila 475)
Zararın, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisine eşit veya bu tutardan fazla olması durumunda, şirketin genel kurulu, kalan sermayeyle yetinmeye karar verdiği takdirde sermaye azaltımı TTK’ nun 473 ilâ 475 inci maddelerine göre yapılır.  (TTKMUT m.8/1).
Bu durumda, sermaye ve kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının özvarlık içerisinde korunması şartıyla, sermaye asgari sermaye tutarına kadar indirilebilir.  (TTKMUT m.8/2).
Söz konusu madde hükümleri kapsamında yapılacak sermaye azaltımında yönetim kurulu, alacaklıları çağırmaktan ve bunların haklarının ödenmesinden veya teminat altına alınmasından vazgeçebilir.  (TTKMUT m.8/1). 
Aynı Tebliğin 10 uncu maddesinde de, yapılan değişiklik ile de, halka açık anonim şirketler için de bazı değişiklikler öngörülmüştür.
Ailenizle esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.