Televizyon (TV) izlemek, yaşamlarımızın önemli bir parçası haline geldi. Özellikle akşam aile buluştuğunda, ya da evde oyalanmak için ve hatta çok sıkı takipçisi olduğumuz bazı programları kaçırmadan izlemek için hemen televizyon karşısına geçiveriyoruz. Hiç fark etmeden saatlerce karşısında oturduğumuz oluyor. Çocuklarda bu durum daha da vahim hale geldi. Ancak her gün saatlerce TV izlemenin, beynimizi etkilediğini ve zihinsel fonksiyonları azalttığını biliyor muydunuz?

Çocuklarda uzun süreli TV izlemenin onların beyin ve beden gelişimleri üzerine olumsuz etkisi sık araştırılmış ve net olarak ortaya konmuştur. Ancak yaşlılarda bu konu daha yeni yeni araştırılmaktadır ve özellikle bunama riski ile ilgili çalışmalar hala devam etmektedir.

Bu konuda yapılan bir gözlemsel çalışma sonuçları TV izleme süresi ile beyin hacminin değişmesi ve bunamanın başlaması arasında pozitif ilişki olduğuna işaret etmektedir.  İngiltere’de yaşayan orta yaşlı bireylerin verilerinin incelendiği (UK Biobank; bunama analizi için 373.345 veri incelenmiş) bu çalışmada TV izleme süresi arttıkça (özellikle günde 6 saatten fazla) bunama riskinin ve beyin yapılarında olumsuz değişikliklerin anlamlı olarak arttığı gösterilmiştir. Beynin özellikle konuşma, iletişim, sözel hafıza, ses ayrımı, yüz ifadelerinin yorumlanması gibi işlevlerde rol oynayan bölgelerinde yoğunluk azalması gözlenmiştir ki, bu bölgelerdeki değişiklikler bunama ile de değişmektedir. Dolayısıyla beyinde gerçekleşen değişiklikler ve ilgili bölgeler göz önüne alınarak uzun saatler boyu TV izlemenin bunama riskini artırabileceği ifade edilmiştir.

TV izleme ile beynin yapısal değişiklikleri ve bunama riski arasındaki ilişki, uzun süre oturulduğu için veya daha önceden var olan bir hastalığa bağlı ya da yalnızlıkla ilişkili değildir. Sadece ve sadece TV izlemeye bağlıdır.

O halde beyin sağlığınızı korumak ve bunama riskinizi azaltmak için televizyonunuzu kapatmayı ciddi olarak düşünün derim!

Onun yerine arkadaşlarınızla buluşun, egzersiz yapın, müzik dinleyin, resim yapın, bilgisayar kullanın, doğada yürüyün, evcil hayvanlarınızla oyunlar oynayın, bahçenizle ilgilenin, hoşlandığınız aktivitelerle vakit geçirin. Böylece sadece bunama riskinizi azaltmakla kalmaz, beyin ve beden sağlığınızı güçlendirirsiniz.

Dengede ve Mutlu Kalın!

Kaynak: Front. Neurosci. 17:984919.