Hatırlarsanız yakın bir zamanda işçi kiralamalarında yetki belgesi olmayan şirketler ile çalışılmasının risklerini paylaşmıştım.

İş Kanunu’nun 7. Maddesindeki düzenlemeye göre geçici iş ilişkisi ancak bu konuda özel olarak yetkilendirilmiş özel istihdam bürosu aracılığıyla yahut bir holding içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı olarak faaliyet gösteren şirketler arasında kurulabilir. Şu hâlde işçi kiralamak için öncelikle işçiyi kiralayan aracının özel istihdam bürosu olması ve ilgili büronun işçi kiralama konusunda yetkilendirilmiş olması gerekir.

Bu kapsamda; geçici iş ilişkisi mevzuatına aykırı işlem yapılması ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından 22/11/2023 tarihli Genel Yazı yayımlanmıştır. Genel Yazı’ ya göre;

özel istihdam bürosu ve özel istihdam bürosu gibi hareket eden gerçek ve tüzel kişiler ile hizmet verdikleri gerçek ve tüzel kişiler arasında kurulan geçici iş ilişkisinin 4857 sayılı İş Kanunu ile 4904 sayılı Kanunda yer alan düzenlemelere uygun kurulmaması halinde özel istihdam bürosu ve özel istihdam bürosu gibi hareket eden gerçek ve tüzel kişiler tarafından bildirimi yapılan sigortalıların bunlardan hizmet alan gerçek ve tüzel kişilerin sigortalısı olarak sayılması gerektiği, bu kapsamda işçiler tüm hizmetleriyle birlikte işçi kiralayan (hizmet alan) işyerine nakledileceği, Bakanlık tarafından 03/11/2023 tarihli yazı ile talimatlandırılmıştır.

Yine, işçiler için daha önce ödenmiş olan sigorta prim tahsilatları hizmet alan işyerine aktarılacak, fark prim doğması halinde gecikme zammı ile birlikte ayrıca tahsil edilecektir.

Bu nedenle, sigorta prim teşvik, destek ile diğer hak ve yükümlülük bakımından mağduriyet yaşamaması için Bakanlığın ilgili talimatı uyarınca gerekli önlemleri almanız çok önemli. Hizmet aldığınız şirket var ise yetkisinin olup olmadığını aşağıdaki linkten kontrol edebilirsiniz.

https://www.iskur.gov.tr/ozel-istihdam-burolari/buro-liste-linki/

Saygılarımla