Teknoloji, gündelik yaşam ve iş yaşamının tüm noktalarına temas edip, yaşamımızı kolaylaştırıyor. Hukuk dünyası da teknolojik gelişmelerden nasibini fazlası ile almaya devam ediyor.

Hukuk dünyamızı çevreleyen en önemli uygulama olan Adalet Bakanlığı UYAP uygulamasının geçmişi iki binli yıllara dayanıyor. Bilgi depolama, aktarım, paylaşım, internet dünyasında yaşanan muazzam ilerlemeler, UYAP uygulamasının e-devlet sistem entegrasyonlarıyla bütünleşmesi, her geçen gün yeni uygulamalarla desteklenmesi sayesinde son yıllarda gerçekten de hukuk dünyasında baş döndürücü hız ve genişlemelere tanık oluyoruz. (Keşke bu gelişmelere insan kaynaklarımız, hukuk anlayışı ve vizyonumuz da aynı hız ve ayarda eşlik edebilse, neyse konumuz sınırlı :)

Bugün sizlere muhakkak ki yararlı olacağını düşündüğüm iki uygulamadan bahsedeceğim.

İlki, sade vatandaşlar ya da gerçek kişiler için;

UYAP Vatandaş Portalı.

Portala girebilmeniz için sadece e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranızla Google arama motoruna “UYAP Vatandaş Portal” yazmanız yeterli. Bu kadar basit.

Girdiğinizde neler mi oluyor? Avukatınıza teslim ettiğiniz dava dosyaları, icra dosyaları gibi tüm dosyalarınızın adliyedeki - avukatınızdaki tüm görüntülerini, duruşma zabıtlarını, dava dilekçelerini, cevap dilekçelerini, sunulan delilleri, verilen kararları, bilirkişi raporlarını velhasıl tüm dosyanıza, binlerce sayfalık kağıt ve belgelere sadece iki tık yaparak ulaşabiliyorsunuz. Bilgisayarınıza UDF formatı indirmeyi ve mobil imza kullanmayı da unutmayın.

Borçlu veya alacaklı olduğunuz icra dosyanız ne durumda, nasıl takip ediliyor, tahsilat yapılmış mı düşmüş mü ve sair tüm dosyanızı an be an izleyebiliyorsunuz.

Böylece, eğer dosyanızı avukatınız yürütüyorsa kendisini aramaya sormaya gerek kalmaksızın dosyanızdaki tüm safahatı oradan takip edebiliyorsunuz. Zorluk yaşamamanız için bilgisayarınıza UDF formatı indirmeyi ve mobil imza kullanmayı da unutmayın, zira Bakanlık Editör isimli program kullanıyor ve Office belgeleri maalesef kullanılamıyor.

Bu şeffaflık ve imkanlar sayesinde de hem yasal haklarınız güvence altında olmuş oluyor hem de avukat - müvekkil arasında yaşanabilecek her tür şikayet ve suiistimallerden de arınılmış oluyor. Keza kendi davanızı adliyeye gitmeden açabiliyorsunuz. Dilekçelerinizi verebiliyorsunuz. Daha pek çok fazlası.

Diğer uygulama da UYAP Şirketler Portalı.

https://vatandas.uyap.gov.tr/main/kurum.jsp sayfası size yol gösterici olacaktır.  Kısaca, UYAP Kurum Portal Başvuru Dilekçesini indirin, formu doldurup, şirketi temsile yetkili kişilerce mobil veya e-imzasıyla imzalanıp UYAP Kurum Portal giriş sayfasından işe başlayın ve bitirin. Şirketlere sunulan hizmetler avukat ve vatandaşlardan farklı olarak ücretli, ama öyle can yakacak türden değil.

Neticede şirketiniz hakkında açılmış, yürütülen tüm dava ve icra dosyalarındaki tüm belgeler, duruşmalar kararlar raporlar tahsilat ve ödemeler sizin ekranınızda. Belki de avukatınızdan görüş haricinde dava ve icra dosyaları raporu almaya dahi ihtiyacınız kalmayacak.

Üç aylık, yıllık denetim yapan mali müşavirlik ve denetim şirketleri, şirketlerden hâlâ 40 yıllık dava dosya formatları ile rapor isterler. Şirketler de avukatları ile paylaşır ve raporların hazırlanmasını ister. Avukatlar bu raporları hazırlarken bu formatların 40 yıllık formların eski usulle doldurulmasının istenmesinden yakınır. Kim bilir belki ileride şirket denetmenleri bu programlar yoluyla şirketleri de yormadan gerekli bilgileri hem de güncel biçimde edinebilecekler.

Bu iki başlığa vatandaşlar için e-tebligat sistem önerisi, mesaj veya mail yoluyla UYAP kaydı, şirketler için de keza zorunlu olan e-tebligatın istisnasız yaygınlaştırılması gibi öneriler eklenebilir.

Ancak şimdilik sadece bu iki önemli uygulamanın şirketler ve vatandaşlarca farkına varılarak etkin biçimde kullanılabilmesi gerek bilgiye ve adalete ulaşımda gerekse de iş yaşamına katkı anlamında çok çok önemlidir.

Saygılarımla…