Aşağıda 2017 Aralık ayında “Fasit Daire” başlıklı yazımızdan alıntıyı okuyacaksınız. O tarihte kripto paralar daha yeni gündemimize girmekteydi. Kripto paralarda yaşanan atak gözlerin Bitcoin’e dönmesini sağlamıştı. Şimdi dilerseniz dört yıldan uzun bir süre önce kalem aldığımız yazıyı yeniden okuyalım.

Başbakan Yardımcısı uyardı!

Bu hafta haber ajansları Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı’nın sanal para birimi, Bitcoin’le ilgili yaptığı uyarıyı duyurdu. Dünya genelinde ekonomi haber ajanslarının neredeyse hepsinde yer bulan haberde Başbakan Yardımcımız bir grafik eşliğinde Bitcoin çılgınlığının Lale Çılgınlığı’na yakın bir düzeye geldiğini, bunun olumsuz sonuçlarının olabileceğini ifade ediyordu. Gerçekten de kullanılan grafikte dünya ekonomi tarihi oluşan “Balonların” bir benzeri Bitcoin’de de yaşanmış gibi görülmekteydi. Oysa dikkatle bakıldığında Bakanın kullandığı grafiğin Bitcoin için lineer verilerden oluştuğu görülmekteydi. Takdir ederseniz değer artışları söz konusuysa Logaritmik bir değerlendirme yapmak durumundayız.

Aşağıda Bitcoin’in başlangıcından günümüze değer değişimlerini gösteren bir grafik mevcut. Bu grafikte aynı değerler için bir lineer (açık renkli), bir logaritmik (koyu renkli) çizim görülmekte. Koyu renkli çizim olan logaritmik grafiğe bir bakın, dünya tarihinin en büyük spekülasyonuna benzeyen bir şey görebiliyor musunuz?

Ve şimdi…

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı’nın sanal para birimi Bitcoin’de yaşanan değerlenmenin Lale Çılgınlığı’na benzetiyor o tarihte. Sonrasında bir geri çekilme yaşansa da kripto paralarda dünya tarihinde görülmemiş yükselişler gerçekleşti. Hala kripto paraların ne olduğu, hayatımıza neler getirebileceği tartışılsa da artık kendilerini kanıtlamış yeni nesil finansal enstrümanlar olduğu bir gerçek. O tarihte kriptolara yatırım yapanlar dolar bazında katlandı. TL bazında getiriyi hiç tartışmıyoruz.

Tabi burada konu getiri mukayesesinden daha çok trend analizidir. Dünyanın nereye gittiğini bilmeden gelecekte hak ettiğimiz yeri almamız söz konusu değildir.

1500’lerin sonlarında söylendiği iddia edilen “Bilgi güçtür” önermesini, ispatlanmaya gerek olmayan bir olgu.

Bilgi ve doğru öngörüyle sosyal ve ekonomik hayatımızda süregelen evrimleşmeyi görmeliyiz.

Çok da uzak olmayan süreçte muhatap olacağımız baş döndürücü gelişmelere hazır olmak dileğiyle.