Geçen hafta ofise giderken, aracını park etmeye çalışan bir genç arkadaş önce öndeki araca, panik yapınca da geriye gelip bana çarptı. Ben de bir şey yok, arabanın ise farı kırıldı.

Hemen yetkili servisi aradım gelin bırakın dedikleri için de doğrudan servise gittim. Henüz yoldayken üç ayrı danışmanlık şirketinden avukat olduklarını söyleyen üç ayrı şirketten arandım. Vekalet verirsem aracımın değer kaybını alacaklarını söyleyen sözde avukata, telefonumu, ismimi, kazayı ve kazaya ilişkin detayları nasıl öğrendiklerini sorduğumda, karşı tarafın sigorta şirketinden aldıklarını söyledi. Bu kadar çok şeyi bilen tanımadığım bu sözde avukatın bileceğini de düşünerek, kaç doğum yaptığımı da öğrenmediğini sorunca telefonu yüzüme kapattı.

Savcılığa bir dilekçe yazarak kişisel verilerimi yasaya aykırı elde edenler hakkında suç duyurusunda bulunmaktan da geri durmadım elbette. Başınıza gelirse diye anlatmak istedim.

Kaza yaparak hasar gören bir araç, onarıldıktan sonra hasarın derecesine göre değer kaybı yaşar. Değer kaybını karşılayacak taraf ise, kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftır. Değer kaybının oluşması için ilk koşul kaza yapan aracın meydana gelen kazada kusursuz olması veya tam kusurlu olmamasıdır. Araç değer kaybı, meydana gelen bir kaza sonrası onarılan aracın ikinci el piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir.

Zararlı çıkan taraf, kaza sonraki 2 sene içerisinde trafik sigortasına başvurabilir. Bazı sigorta şirketlerinin sunduğu kasko hizmeti araç değer kaybını karşılamasa da, sigorta şirketi ile hazırlanacak poliçeye değer kaybı güvencesi de dahil edilebilir.

Sigorta şirketleriyle gidilebilecek ikinci çözüm ise zorunlu trafik sigortasıdır; araç sigortası güvencesine giren değer kaybı bu şekilde de sigorta şirketlerince karşılanabilir. Her halükarda, araç değer kaybına maruz kalmamak ve maddi hasarı minimuma indirgemek için trafik sigortası ve kasko yaptırmak önemli.

Her yıl yaptırmış olduğumuz trafik poliçelerinde (Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortaları) ödemiş olduğumuz primlerin içerisinde değer kaybı teminatı yer alır. Bu teminat kaza yapıp başka bir araca zarar verdiğimizde devreye girer ve kazada meydana gelen değer kaybını karşılar. Araç değer kayıpları kusurlu olan araç sahibi veya sürücüsünden değil, sigorta şirketlerinden tahsil edilir.

Kaza meydana geldiğinde gerekli belgeler ile birlikte (kaza tespit tutanağı, kesin ekspertiz raporu, ehliyet, ruhsat fotokopisi, hasar resimleri ve talep dilekçesi) kusurlu aracın sigorta şirketine başvuru yapmanız yeterlidir. Başvurular sigorta şirketlerinin e-posta adreslerine internet üzerinden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılabilir. Sigorta hasarlarında 15 gün, kasko hasarlarında 15 işgünü içerisinde sigorta şirketi tarafından bir cevap verilmemesi veya talebin reddedilmesi halinde Sigorta Tahkim Komisyonu bünyesinde dava açılır.

Öncelikle kazalardan korunmanızı dilerim. Ancak Telefon numaranızı dahi kanuna aykırı olarak ele geçiren kişilere güvenmemelisiniz, kendisini avukat gibi tanıtan, avukat gibi faaliyet gösteren kişilere dikkat edin lütfen.