Farklı topluluklarda ve inançlarda yeri olan oruç; en uzun, kapsamlı, içinde birçok değerler ve ritüeller barındıran haliyle Müslüman toplumlarda yaşanır. Bizim ülkemizdeki yaşanışı ve paylaşımı diğer Müslüman ülkelere benzemez; manevi duygular, yardımlar, organize etkinlikler, özel hazırlıklar ve uygulamalarla daha farklı ve coşkulu yaşanır.

Ramazan ayı boyunca; iftar, sahur hazırlık ve organizasyonları, teravih namazları, davetler ve yardımlar çok özenilerek gerçekleşir. Genel anlamda halkımız nezdinde; belirli zaman aralığında bir şey yemeden içmeden sahurdan iftara kavuşmaktır. Bu dönemde, özellikle medyada en çok konuşulup tartışılan konuların başında nelerin orucu bozup bozmadığı konusu gelir. Bu durumda, bilen bilmeyen birçok insan para karşılığında televizyonlarda boy gösterir, ceplerini doldururlar. Sakız çiğnenirse, gargara yapılırsa, bir yerim kanarsa, sigara dumanı solursam, iğne olursam, kan verirsem, karşı cinse elim değerse, yanlışlıkla erken iftar edersem…… orucum bozulur mu?

Bana göre oruç tutarken yeme ve içme kısıtlaması bu ibadetin en kolay ve şekilsel kısmıdır. Orucunuzun ve ibadetinizin kabul olması için; önce kul hakkı yemeyeceksiniz, adil olacaksınız, yalan söylemeyeceksiniz, çalmayacaksınız, küfür ve kavga etmeyeceksiniz, savaşmayacaksınız, başkalarına saygılı olacaksınız, tartıda eliniz şaşmayacak, bu ayda talebi artan mal ve hizmetlerde fahiş fiyat artırmayacaksınız, parayla dinimizi anlatmayacaksınız, küsmeyeceksiniz herkesi kucaklayacaksınız, yardım edeceksiniz, paylaşmayı bileceksiniz, toplumda ahlaklı, iş hayatında etik davranışlarla yaşayacaksınız.

Yukarıda söylediklerimi bir yaşam tarzı haline getirirseniz, yeme içme yasaklarını katmazsak; BİR ÖMÜR ORUÇ TUTMUŞ OLURSUNUZ, SEVABI İSE CENNETİ DÜNYADA YAŞAMAKLA BAŞLAR. Hepinizin Ramazan ayı kutlar, ibadetlerinizin kabulünü dilerim.

BUGÜN 23 NİSAN NEŞE DOLUYOR İNSAN…

Dünyada eşi olmayan, geleceğin mimarı ve sahibi olan çocuklara bundan 100 yıl önce armağan edilmiş “23 Nisan Çocuk ve Egemenlik Bayramımız” kutlu ve daim olsun. Çağlar üstü, vizyoner dünya lideri ATATÜRK’ü saygı, minnet, rahmet ve şükranla anıyorum. Çocuklarımı ülkem ve insanlık yararına yetiştirmek adına söz veriyorum. Saygılarımla,