Geçen hafta Warren Buffet başta önde gelen iş dünyası baş aktörlerinin başarılarının altında yatan sırlarla ilgili bir okumadaydım.

Sözlerin özlerini buraya aldım. Gerçekten hemen hepsi birer hap; Önleyici aşı, teşhis, tedaviyi barındıran birer ilaç.

Buyrun okuması sizden .

  • "Alışılmadık derecede iyi bir sonuç elde eden hemen hemen herkesin üç özelliği vardır diyor özetle ; Çok zekidirler, çok sıkı çalışmışlardır ve çok şanslıdırlar.

Süper başarılılar listesine girmeleri için bu üçünün de olması gerekir. İki ya da üç kez şansınızın yaver gitmesini nasıl sağlayabilirsiniz? Cevap, erken başlayıp uzun süre denemeye devam edebilirsiniz, belki bir ya da iki tane elde edebilirsiniz."

  • "Nelerden kaçınmalısınız? Çok kolay bir cevap: Tembellik ve Güvenilmezlik.

Eğer güvenilmezseniz, erdemlerinizin ne olduğu önemli değildir. Derhal çöker gidersiniz. Yapmaya sadakatle bağlı olduğunuz şeyi yapmak davranışlarınızın otomatik bir parçası olmalıdır. ( Ben de ilave edeyim, İş yaşamında özel yaşamınızdan çok daha fazla hassasiyetle güvenilir olma, basiretli olma, ahlaklı olma , sorunlara salt rasyonel yaklaşım yanında yaklaşımlara uygun ölçüde empati, geniş perpektif ve duygusal zekâ katabilme önemli oğlu önemli.)

  • "Yetenekli olduğunuz bir konuda tutkunuz varsa daha başarılı olursunuz. Warren Buffet bale yapsaydı, kimse onun adını duymazdı" J) (nefis.)
  • "Her gününüzü uyandığınızda olduğunuzdan biraz daha bilge

olmaya çalışarak geçirin". ( yaşam boyu öğrenme)

  • "Rekabetçi bir konuda iyi olmak istiyorsanız, bunun üzerinde düşünmeli ve çok pratik yapmalısınız. Öğrenmeye devam etmelisiniz çünkü dünya sürekli değişiyor ve rakipler öğrenmeye devam ediyor. Yatağa, kalktığınızdan daha bilge bir şekilde girmelisiniz.
  • Yapmaya çalıştığınız şeyde ustalaşmaya çalıştıkça ki bunu yapan insanlar neredeyse hiçbir zaman tamamen başarısız olmazlar, çok az kişi başarısız olmuştur. Yavaş yükselebilirsiniz ama yükseleceğinizden emin olabilirsiniz".
  • Yaşam boyu öğrenmeyi sürdüren , duygulardan arınmış rasyonel kararlar alabilen , zor zamanları paniklemeden ya da soğukkanlılığını kaybetmeden atlatabilen her zaman 3-0 öndedir.
  • Kendini kişisel ilişkilerine verip bilgeliğini geniş kitlelerle paylaşmak için çok çalışan insanlar “Altın” insanlardır.

  • Biraz tartışmalı bulduğum İlginç bir yaklaşım ama ; "Herhangi bir aptalın yönetebileceği bir işe yatırım yapın. Çünkü bir gün bir aptal yönetecektir. Eğer biraz kötü yönetime dayanamayacaksa, o iş pek de iyi bir iş değildir. Biz kötü yönetim aramıyoruz, buna dayanabilsek bile"
  • "Akıllı yatırımların tümü değer yatırımıdır; ödediğinizden fazlasını elde etmektir. Hisse senedine değer verebilmek için işe değer vermelisiniz" ( Borsalarda dolaşan arkadaşlar için derinlik içeren bir bir mesaj.)
  • "Hayatın en büyük dersi onları (toksik insanlar) hayatınızdan çıkarmaktır ve bunu hızlıca yapın. Kazandığınızdan daha az harcamak, akıllıca yatırım yapmak, toksik insanlardan ve toksik faaliyetlerden kaçınmak, hayatınız boyunca öğrenmeye devam etmek çok basit. Tüm bunları yaparsanız, başarılı olacağınız neredeyse kesindir. Eğer yapmazsanız, çok fazla şansa ihtiyacınız olacaktır." Denmiş. Toksik insanlar ve faaliyetlerin teşhisi ise bir başka zekâ, tecrübe ve çalışma konusu sanırım
  • Sonuncusunu ise tam “isabetli” bulduğumu belirtmeliyim .

"Balık tutmanın ilk kuralının balığın olduğu yerde balık tutmak olduğunu söyleyen bir arkadaşım var. Balıkçılığın ikinci kuralı ise ilk kuralı asla unutmamaktır.

Evet, bu her biri özellikle iş yaşamı aktörleri ve adayları için yaşamsal hap niteliğinde özlü ifadelerden sonra başka söze gerek yok düşüncesindeyim.

Hapların işe yaraması dilekleri ve derin saygılarımla.