Planlama ve disiplin iş hayatının olmazsa olmazı. Kendim de çok planlı bir insan olduğum için hem çalışma arkadaşlarım hem de şirketteki işlerin yürüyüşü hep bir düzen ve disiplin içerisinde ilerliyor. Hepimizin bildiği ve uyguladığı takvimler, işlerin önceliklere göre planlanması, zor gelen ve ertelenen işlerin yapılması için yapılan çalışmalar gibi pek çok uygulama usulleri var. Yapacağım işleri süreceği zamana göre takvime koyma ve ona odaklanarak ve o vakti ayırarak işlerimi bitirme üzerine çalışıyorum. Bazen planlamadığım ekstra şeyler çıkıyor elbette. Bazı işlerin beklediğimden daha fazla zaman aldığı. Bazen canımın o işi yapmak istemeyip bir kahve koyup, bir dost sohbeti yaptığım zamanlar. Hayata zaman ayırabilmek için planlamanın ve odaklanmanın şart olduğuna inanıp bunu da uygulayabilenlerdenim neyse ki.

Gel gelelim vergi yüzdelerin arttığı, harç bedellerinin yükseleceğinin açıklandığı, uygulamasının da pazartesi olacağı bir cumaya uyandık geçen hafta. Bu artışların getirdiği düzenlemeleri, bildirileri yapabileceğimiz sadece cuma günümüzün, tek bir günümüzün olduğunu öğrenerek uyandık. Her sektörün muhakkak kendi dinamikler var. Bizim sektörümüzde yaptığımız her işin resmi harçları olduğu için bu artışlar mecburen direkt fiyatlar üzerine yansıyacak. 7 Temmuz gününden önce verdiğimiz her teklif 10 Temmuz’da değişecek. Genel fiyat teklifleri yine bir şekilde düzenlenir ama süreci devam eden başvuruların ödenmesi gereken, bildirdiğimiz, yatırılması gereken harç bedelleri, KDV oranları pazartesi değişti. Yazılı olarak istediğimiz bedeller bir anda %50’den fazla bir artışla müvekkillerin karşısına çıkacak. Şirketler ve çalışanlar yapacakları işleri önden planlayıp sıkıntısız bir süreç yürütmek için altlarına veya üstelerine açıklarken hükümetin bu tür önemli değişiklikleri sadece 1 gün önceden bildirmesinin alt yapısını gerçekten çok merak ediyorum. Karar geç alınıp hızlı mı uygulanıyor? Karar erken alınıp geç mi uygulanıyor? Kararların 1 ay önce açıklanıp, sonraki ay başında uygulanması çok mu zor?

Sonuç olarak planlanmış yapılacak pek çok işin olduğu bir cuma günü saat 11 civarı gün baştan planlandı. Müvekkillerin mağdur olmaması ve 1 gün içinde %50’lik bir artışla karşı karşıya kalmamaları için tüm gün bunun üzerine çalışıldı. Bizim müvekkillerimize karşı hissettiğimiz hassasiyeti vatandaş olarak hükümetten beklemek en büyük hakkım diye düşünüyorum. Müvekkillerimize mecburen yaşattığımız sıkışıklık, revize edilen fiyatlar, planlanamadığı için ulaşamadığımız mağdur olan her kişiden özür diliyorum. Bizden özür dileyecek birisi var mı?