Geride bıraktığımız Şeker Bayramı’nda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ı bayram­laşmak için aradım.

Hal hatır sorduktan sonra Sayın Tatar, daha önce kendisine sorduğum KKTC’de yeni bir havayolu şirketi kurul­ması konusuna değindikten sonra gün­demi değiştirecek bir konudan söz etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye havalimanları ile Ercan Havalimanı ara­sında yapılan uçuşlarda, uçak bilet fiyat­larını yüksek olduğunu dile getirdi. Bu durumun Kuzey Kıbrıs’a tatil yapmak amacıyla gelmek isteyenler için önemli bir engel olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti;

“Sizin de bildiğiniz gibi Kuzey Kıbrıs’a yani Ercan Havalima­nı’na yapılan uçak seferleri dış hat seferi olarak işlem görüyor. Türkiye’deki İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nı özel sektör şirketleri işlettiği için yolculardan havalimanı vergisi alın­maktadır. Bu miktar İstanbul Havalimanı’nda 20 Euro, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise 15 Euro’dur. Bu vergiler de yolcular­dan tahsil edilmektedir. Bunun bir tek çözüm yolu vardır. O da Türkiye Cumhuriyeti Hükü­meti, Lefkoşa Ercan Havali­manı uçuşlarını iç hat uçuşu yapma kararı alırsa havali­manı vergisi 3 Euro’ya iner. Yurt dışı çıkış harcı da kal­kınca bu iş hem Türk vatan­daşlarına yarar hem de Kuzey Kıbrıs’ın turizmine büyük katkıda bulunur.”

Bu duruma Türkiye’de gelir kaybına uğrayacak olan havalimanlarının işlet­meci şirketlerinin itiraz et­mesinin yanı sıra, Ercan Havalimanı’nın da iç hat uçuşu gösterilmesine Kuzey Kıbrıs’taki bazı kesimlerin hayır diyeceğini hatırlattığım Cumhurbaşkanı Tatar “O konu çok önemli değil” di­yerek sözlerini noktaladı. Vedalaştık ve iyi dileklerle görüşme­mizi bitirdik.

Şimdi gözler Ankara’da. Böyle bir karar alınabilir mi? Kararın siyasi ve hukuki sonuçları ne olur? Ulaştırma ve Altyapı Bakan­lığı bu fikre sıcak bakabilir mi?

En önemlisi, bu fikir Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilgi görebi­lir mi? Bunu bekleyip göreceğiz. İyi uçuşlar Türkiyem.

 TAV, Kazakistan’da artık çok daha rahat 

Dünyanın en büyük havalimanı işletmecileri arasında yer alan Fransız ADP Gurup’un ortağı olan TAV Havali­manları Holding’in işletmekte olduğu Kazakistan’ın Almatı Havalimanı ile ilgili yatırımlara yönelik iyi niyet anlaşması An­lara’da imzalandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Anka­ra’ya yaptığı ziyaret sırasında TAV Havalimanları Holding’in üst yönetimiyle bir araya geldi. TAV Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Sani Şener, İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan ve TAV Kazakistan Genel Müdürü Alper Ersoy’un yer aldığı top­lantıda, TAV Havalimanları’nın işlettiği Almatı Havalimanı ve havacılık sektöründeki gelişmeler ele alınarak Kazakistan Ya­tırım Ajansı ile TAV’ın Almatı Havalimanı’nda gerçekleştire­ceği yaklaşık 200 milyon dolarlık terminal inşaatı yatırımı hakkında bir iyi niyet anlaşması imzalandı.

Bu anlaşmayla TAV’ın Kazakistan’a kesin olarak yerleştiği ve yeni yatırımlar yapmasının önünün açıldığı belli oldu.