Dalian‘da demir cevheri vadeli işlem­leri düşüş yaşadı, ancak trader‘lar Çin‘deki emlak sektörü için daha önemli destek umutlarının çelik üretiminin yavaş­layacağına dair korkuları aşmasıyla Singa­pur demir cevheri vadeli işlemleri toparlandı.

Dalian Emtia Borsa­sı’nda Ocak vadeli demir cevheri, TSİ da %0,1 dü­şüşle 730,5 yuan/tona (101,76 dolar) geriledi.

Singapur Borsası‘nda, Eylül ayı demir cevheri, %1,4 artışla 102,1 dolar/ton seviyesine çıktı. Analistler, Çin merkez bankasının sek­törü finansal olarak daha iyi desteklemenin yolları için yerel emlak müteahhitleri ile gör­üştüğünü ve piyasanın bunu bir toparlanma rallisiyle kabul ettiğini belirtti.

Ancak Hebei‘de rekor düzeyde yağış ne­deniyle meydana gelen sel, yerel çelik üre­timinin yavaşlamasına ilişkin piyasa endişelerini artırdı.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası‘nda in­şaat demiri %0,3 düştü, sıcak haddelen­miş rulo %0,5, filmaşin %1,1 ve paslanmaz çelik %1,2 yükseldi

Bakır fiyatları, Pekin‘in yeni politika yö­nergelerinin son günlerde metalleri des­teklemesine yardımcı olmasına rağmen, trader‘ların ihtiyatlı davranıp Çin‘in ekono­misini canlandırmak için somut önlemler almasını beklemesiyle gevşedi.

Londra Metal Bor­sası‘nda üç ay vadeli bakır, TSİ da %0,4 dü­şüşle 8.595 dolar/ton­dan işlem gördü.

Kontrat 8.860 dolar/ton ile 22 Hazi­ran‘dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Shanghai Vadeli İş­lemler Borsası‘nda Eylül vadeli bakır, %1,3 dü­şüşle 69.570 yuan/ton (9.682,94 dolar) ile Nisan 2022‘den bu yana en yüksek seviyesinden ge­riledi. Bir trader, Çin teş­vik paketinin ayrıntılarını açıklayana kadar piyasanın daha düşük olmasını bekledik­lerini ifade etti.

Çin‘e bakır ithal etmeye yönelik talep faizini gösteren Yangshan bakır primi, 18 Mayıs‘tan bu yana en düşük seviye olan 29 dolar/tona geriledi.