Semih AYDIN

Dorukmak İhracatla Büyüyor Dorukmak İhracatla Büyüyor

İğrek Makina, ürettiği ürünlerle Tür­kiye savunma sanayiinin önde gelen aktörlerinden olmaya devam ediyor.

Firmanın imal ettiği 5 eksen CNC tez­gahı, TUSAŞ’ın ürettiği milli muharip uçağın kompozit malzemelerini işleyecek.

Bundan önce milli deniz topu konsorsi­yumun ortağı olarak, deniz topunun üreti­minde önemli pay sahibi olan İğrek Makina’nın yerli ve milli muharip uçağın üretiminde de imzası olacak.

İğrek Makina’nın ürettiği 5 eksen CNC tez­gahı hakkında açıklamalarda bulunan İğrek Makina Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İğrek, “Milli Muharebe Uçağımızın titanyum gövde ve diğer taşıyıcı aksamlarını işleyen makinemiz, bunun yanında 2 ana mili saye­sinde de uçağı hafifletecek karbon malzeme­leri de işleyebilecek. Boyu 15 metreyi bulan makinemizin 12 metre boyunda olan bir benzeri de 1,5 yıldır Makine Kimya Endüstri­si’nde (MKE) kullanılıyor. MKE’de kullanılan bu ürünümüz de ıslah çeliklerden mühim­mat kalıpları işliyor” dedi.

Makinanın döküm gövde parçalarının ta­mamen kendi imalatları olduğunu söyleyen İğrek Makina Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İğrek, Türk savunma sanayinde bu gibi önemli projelerin içinde olmaktan mut­luluk duyduklarını söyledi.

“Kalitemiz Avrupa’nın önünde”

Üretimini gerçekleştirdikleri freze makine­sinin Avrupa’da üretilen benzer ürünlerin önünde bir kaliteye sahip olduğunu kayde­den Orhan İğrek makine hakkında şu bilgi­leri verdi:

“Kullandığımız teknolojiler ve imalat tec­rübemiz sayesinde Avrupa’yla olan yarışı­mızı kazandık. 5 eksen simültane üst gantry tipi CNC frezemizde tüm eksenler su soğut­malıdır. Böylece, ağır komponentlere sahip eksenlerin hareketi sırasında termal stabili­zasyon ve yüksek hassasiyet sağlamaktadır. Komponentlerin ölçümleri ve montajı sahip olduğumuz en son teknolojiler kullanılarak yapılmakta. Tüm kinemetik, pnomatik, hid­rolik ve elektronik komponentler sınıfının en üst düzey ürün ve markalarıdır. Yüksek ka­lite ve güvenirlik anlayışı ile üretilen bu ürü­nümüz yüksek stabilite, rijitlik ve hassasiyete sahiptir.” Bu tarz projeleri vatani görev olarak gördüklerini dile getiren Orhan İğrek, yeni projeler üzerinde de çalışmaları­nın sürdüğünü ifade etti.