Bir işletmede verimliliği etkileyen birçok faktör vardır. Üretimde verimlilik için bu faktörlerin bütüncül olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu faktörler işletmenin fiziki koşulları, zaman-emek-ücret döngüsü, zaman yönetimi, iş gücü verimliliği, iç iletişim, üretim unsurları ve teknolojidir.

Bütün bu yukarıda saymış olduğum özelliklerin yanında bu tür konulara cevap verebilmek için bilimsel makaleler, iş yerlerinin insan kaynaklarından bilgi edinme, tecrübe ile bu konuyu maddeler halinde incelemek ve irdelemek gerekmektedir.

Bu soruyu genel olarak değerlendirmek gerekmektedir, verimlilik aslında okullarda başlayan bir bilim konusu olmakla başlayıp ülke politikası haline getirilmesi gerekmektedir.

Bu konuya örnek verecek olursak insanların aklına hemen son yıllarda dünyada ekonomik bir mucize yaratmış olan Çin, Japonya, Kore ve Almanya gelmektedir. Bu ülkeler üretimde verimliliği her alana yayarak verimliliği ülke politikası haline getirmişlerdir.

Bu konuda bazı örnekler vermek istiyorum.

Çin’e ilk girdiğinizde pasaport polisi işlemlerinizi yaparken siz de polisin göremediği, bankonun alt bölümünde, onun size yaklaşımını gülen, düz ve üzgün emojiden birine basarak değerlendirme yapıyorsunuz. Yani bu ülkede her şey ölçme ve değerlendirme ile yapılıyor ve verimlilik esastır mesajı veriliyor.

Ülkemizde bir ürünün sağlamlığını anlatabilmek için “Mercedes gibi” diyerek bir Alman malı olan otomobili örnek gösteriyoruz, yine Japonların, Korelilerin onur ve karakterini, hatalı iş yaptıklarında kendi kendilerini cezalandırdıklarını çok iyi biliyoruz. Bütün bunlar ülke politikası, eğitim, hukuk ve insan kaynağının iyi yetiştirildiği zaman üretimde verimliliğin kendiliğinden geldiğini göstermektedir.

Ne iş yaparsanız yapın her konu insan kaynaklarına dayanır ve verimliliğin esas temel kaynağı da insandır.

İster kamu ister özel sektör olsun, üretim veya hizmet fark etmek aklınıza hangi sektör gelirse gelsin neticede bir şey üretiyorsunuz ve işletmelerin yaşayabilmeleri, ayakta kalabilmeleri için verimli olmaları gerekmektedir.

Bu konuda çevremde direkt işin içinde olan her kademedeki çalışan insanlar, işverenler ve profesyonellere üretim verimliliğindeki etkenleri sorarak elde ettiğim bilgileri haftaya sizlere sunacağım.