Yavaşlayan ekonomik büyümenin talebi azaltması nedeniyle Londra Metal Borsası‘nda işlem gören tüm temel metaller arz bolluğu belirtileri gösteriyor.

LME‘de işlem gören altı önemli metalin spot fiyatları vadeli işlemlere göre iskontolu seyrederken, bakır için spreadler rekor düzeyde geniş. 2023 yılında, daha sıkı para politikası dünya genelinde imalatçıları ve inşaat firmalarını vururken, Çin‘in pandemiden sonra düzensiz toparlanması dünyanın en büyük metal tüketicisindeki talebi zayıflattı.

Durgun metal talebi, tüccarların fazla ürünleri borsaya teslim etmesiyle LME tarafından tutulan stokların tarihsel olarak düşük seviyelerden toparlanmasını sağladı.

Bu durum aynı zamanda Citigroup Inc.

gibi büyük oyuncuları, metali ucuza alıp kar amacıyla vadeli satmak gibi devasa metal finansmanı işlemlerine girmeye teşvik etti.

Kontangoya geçişin kısmen daha yüksek faiz oranlarından kaynaklandığı ve bunun da metal satın almak ve daha uzun süre elde tutmak için gereken fonların borçlanma maliyetini artırdığı kesin.

Bu da vadeli işlem satanları daha sonraki bir tarihte teslim edilebilecek metal için daha yüksek bir prim talep etmeye itiyor.

Genellikle büyüme göstergesi olarak satın alınan bakırda, spot metalin üç aylık vadeli işlemlere göre iskontosu kısa süre önce fiyatın yüzdesi olarak 2009‘dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Aralarında Amy Gower‘ın da bulunduğu Morgan Stanley analistleri yayınladıkları bir araştırma notunda, "Contango genellikle olumsuz bir sinyal olarak görülür, çünkü etrafta bol miktarda spot piyasa arzı olduğunu gösterir ve emtiayı depoya koymayı teşvik eder.

Bakır fiyatları, dünyanın en büyük tüketicisi Çin‘deki talep iyimserliği ve arz kesintileri nedeniyle art arda ikinci haftalık yükselişine doğru ilerliyor.

Londra Meatal Borsası(LME) bakır fiyatları yüzde 0,15 artışla 8.410 dolar seviyesinde seyrediyor.

Bu haftalık yaklaşık yüzde 2,0 artışa doğru bir harekete işaret ediyor.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası‘nda Aralık vadeli en çok işlem gören bakır kontratı yüzde 0,3 artışla 68.150 yuana (9.450,71 $) yükseldi. Çin‘in ilk kez bankaların nitelikli emlak geliştiricilerine teminatsız kısa vadeli krediler sunmasına izin verebilebileceği yönündeki haberler sarı metali destekledi.

Demir cevheri vadeli işlemleri bugün dar bir aralıkta hareket ediyor.

Çin‘in Dalian Emtia Borsası‘nda (DCE) Ocak ayı vadeli en çok işlem gören demir cevheri yüzde 0,25 düşüşle 978 yuan (135,62 $) oldu.

Singapur Borsası‘nda Aralık ayı demir cevheri referans göstergesi, bir önceki seanstaki yüzde 1,15‘lik düşüşün ardından yüzde 0,2 artışla ton başına 133,45 dolara yükseldi.

Çin‘in devlet planlamacısı, demir cevheri piyasasındaki değişiklikleri yakından izleyeceğini söyledi.

BHP‘nin Batı Avustralya‘daki Pilbara demir cevheri operasyonlarında tren makinistlerini temsil eden bir sendikanın grevi geri çekmesinin ardından fiyatlar üzerindeki baskı da arz endişelerini azaltıyor.

Yine de kayıplar, Pekin‘in ülkenin en büyük çelik tüketicisi olan borç batağındaki emlak sektörünü canlandırmak için bir dizi hamle başlattığı yönündeki haberler nedeniyle sınırlı kaldı.

Çin‘in ilk kez bankaların nitelikli emlak geliştiricilerine teminatsız kısa vadeli krediler sunmasına izin verebileceği yönünde haberler yayımlandı.