Demir cevheri vadeli işlemleri geçen haftaki işlemlerde yük­seldi.

Singapur endeksi Haziran ayından bu yana en büyük haftalık kazancını kaydetme yolunda ilerliyor.

Kazançlarda Çin‘in, ülkenin çelik üretimi ağustos ayında düşerken eko­nomik teşvik çabalarını destekleme hamlesiyle destekleniyor.

Singapur Borsası‘nda (SGX) ekim ayı demir cevheri kontratı, %1,8 artışla 122,80 dolar/ton ile 17 Mart‘tan bu yana en güçlü seviyesine ulaştı.

Haftada yaklaşık %8 artış göstererek 9 Ha­ziran‘da sona eren haf­tadan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Dalian Emtia Bor­sası‘nda ocak vadeli demir cevheri, %2,2 yükselerek 877,50 yuan/ton (120,90 dolar) ile kontrat zirvesine ulaştı.

Çin Merkez Bankası likiditeyi artır­mak için bu yıl ikinci kez bankaların zorunlu karşılıklar oranlarını düşürdü.

Bu, zor durumdaki yurt içi emlak sektörünü desteklemeye yönelik adımlar da dahil olmak üzere bir dizi teşvik tedbirinin sonuncusuydu.

Analistler, bankaların zorunlu karşı­lık oranlarındaki düşüşün Çin‘in piyasa güvenini artırma kararlılığını gösterdi­ğini belirtti. Ancak analistler, Çin‘in bu yılki çelik üretimini 2022 seviyeleriyle sınırlandıracak resmi direktifin önü­müzdeki haftalarda demir cevheri fi­yatlarını sınırlayabileceğini kaydetti.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası‘nda inşaat demiri %1,3, sıcak haddelenmiş rulo %1, filmaşin %0,4 ve paslanmaz çelik %0,9 arttı.

Bakır fiyatları, petrolün yaklaşık 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ABD‘de enflasyon verileri öncesinde fiyat artışı korkularını derinleştirme­siyle temel metaller düşüş yaşadı.

Yatırımcıların aynı zamanda Çin‘in talep görünümüne ilişkin beklentileri­nin kasvetli olduğu belirtiliyor.

Londra Metal Bor­sası‘nda üç ay vadeli bakır, TSİ de %0,4 dü­şüşle 8.355,50 dolar/tona geriledi.

Şanghay Vadeli İş­lemler Borsası‘nda Ekim vadeli bakır kontratı, %0,4 düşüşle 69.050 yuan/tona (9.481,63 dolar) geri­ledi.

Pekin‘in sorunlu emlak piyasasını can­landırmak için bir dizi destekleyici önlem açıklamasına rağ­men, piyasa katılımcıları bunun saha­daki talep üzerindeki gerçek etkisini değerlendiriyor. Shanghai Metals Mar­ket tarafından yapılan bir ankete göre, pek çok bakır çubuk üreticisi talep ar­tışının yalnızca ekim ayının sonlarında gerçekleşeceğini öngörüyor.

LME‘de alüminyum %0,2 düşüşle 2.193 dolar/tondan, çinko %0,2 dü­şüşle 2.473 dolar/tondan, kalay %1,3 düşüşle 25.205 dolar/tondan, kurşun %0,6 düşüşle 2.205,50 dolar/tondan ve nikel %0,6 düşüşle 19.805 dolar/tondan işlem gördü.