Sanayici içte ve dışta darbe yiyor
Düşük kurdan dolayı ihracatta darbe yiyen
sanayicinin, talep azlığı nedeniyle iç piyasadan da umduğunu bulamadığını söyleyen Bülent Parlamış, "Piyasada nakit sıkıntısı had safhada, sanayici kesim artık hazırdan yiyor dedi.
DOSABSİAD'ın yeni dönemdeki hedeflerini açıklayan Başkan Bülent Parlamış, Türk ekonomisinin içinde bulunduğu durumu da çarpıcı tespitlerle aktardı. İç pazardaki talep azlığının üreten kesimi iyice çıkmaza soktuğunu söyleyen Parlamış, piyasada 11-12 aylık çeklerin dolaştığını vurguladı.
Bilgilendirme toplantısı...
31 Mart'ta yapılan genel kurulda göreve gelen Bülent Parlamış başkanlığındaki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu, yeni dönemdeki hedeflerini bilgilendirme toplantısında açıkladı.
Daha iyi koşullarda üretim
1987 yılında altı sanayici tarafından kurulan Demirtaş Sanayicileri Derneği'ni (DSD), Bölge, OSB statüsü kazandıktan sonra 'organize' yapmak amacıyla isim değişikliğine gittiklerini ve yeni ismi DOSABSİAD olarak belirlediklerini anlatan Bülent Parlamış, amaçlarını; 'Bölge'deki yatırımcı, sanayi ve işadamlarını bir çatı altında toplamak, üyeler arasında dayanışmayı sağlamak, onların ekonomik, sosyal, eğitim ve kültürel alandaki sorunlarına hızlı çözümler üretmek, daha iyi koşullarda faaliyet göstermelerini temin etmek, ulusal ve uluslararası ticari ilişkilerini geliştirebilmek' olarak özetledi. DOSABSİAD'ın kayıtlı 202 üyesi bulunduğunu belirten Parlamış, Dernek çatısını güçlendirmek amaçlı etkin faaliyetler içinde bulunduklarını da kaydetti.
Nakit sıkıntısı had safhada Seçim kararının ekonomi üzerindeki etkilerini de değerlendiren Parlamış, özellikle piyasadaki nakit darlığına dikkat çekti. Siyasi gelişmelerden etkilenme oranı eskisine göre çok düşük olan Türk ekonomisinde, makro göstergelerin iyi olduğunu anlatan Parlamış, ancak üreten kesimin sorunlarına uzun yıllardır çözüm getirilememiş olmasını eleştirdi. Parlamış, "Artık ekonomimiz siyasi gelişmelere fazla reaksiyon vermiyor. Bu, yıllardır arzu edilen bir durumdu. Sabahları 'borsa ve döviz ne oldu?' tedirginliği içinde uyanmıyoruz. Eleştirmek adına güven bunalımı yaratmak bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür. Ekonomimize büyük zarar verir. Türk ekonomisinde artık istikrar oluşmaya başladı. Temennimiz, seçim sürecinin de ülkeye zarar vermeden en güzel biçimde sonuçlanması" dedi.
Üretmekten başka şansımız yok
Üretmekten başka şansı olmayan sanayicilerin çok düşük kazançlarla işini yürütmeye çalıştığının altını çizen Parlamış, "Piyasada nakit sıkıntısı had safhaya ulaştı. Fakat bu, hükümetin uyguladığı ekonomik politikanın bir sonucu. Sanayici artık hazırdan yiyor. Ürettiğimizi satıyoruz, fakat bunun karşılığını alamadığımız için yerine mal koyamıyoruz" dedi.
Darbe üstüne darbe Piyasaya para arzı olmazsa tüketimin kısılacağını, bunun da doğal olarak enflasyonu düşüreceğini anlatan Parlamış, düşük kurdan dolayı ihracatta darbe yiyen sanayicinin talep azlığı nedeniyle iç piyasadan da umduğunu bulamadığını ifade etti. Parlamış, "Piyasada 11-12 aylık çekler dolaşıyor. Maliyetlerimiz yüksek, fakat 'piyasalar kötü' deyip üretime ara veremeyiz. Maliyetlerimizi günde 24 saat çalışarak düşürebiliriz" diye konuştu.

Sayı: 575 - Sayı'nın Kapağı