Devlet destekleri bir işletmenin gelişmesi için çok önemli desteklerden biri. Özellikle son 10 yılda devlet pek çok alanda destek sağlıyor. Bazıları dönemsel olarak kapansa da yine de bu desteklerden faydalanan pek çok firma mevcut. Genelde firmalar tarafından büyük projeler için destek verildiği düşünülüyor. Oysaki KOSGEB kaydı bulunan her firma zaten yaptığı pek çok harcama için geri ödemesiz destek alabilir. KOSGEB iş geliştirme desteği altında, yurt dışı gezilerinden, ürün test ücretlerine, sınai mülkiyet tescil işlemlerinden, personel giderlerine varana kadar pek çok destek veriliyor. Sizin firmanızın da alabileceği pek çok faaliyetiniz olduğuna eminim. KOSGEB’in bahsedilen bu İş geliştirme destekleri firmanın cirosuna, yapısına bakılmaksızın her işletme için verilebilecek geri ödemesiz destekler. Siz de firmanızın bu desteklerden yararlanıp, yararlanamayacağını muhakkak araştırın derim.

Dikkatinizi çekeceğini düşündüğüm yeni bir konudan bahsetmek istiyorum. Zamanında en çok kullanılan nitelikli eleman desteği idi ve bir süredir kapalıydı. Öncesinde tüm firmaların yararlanabildiği bu destek şimdi ‘Sanayide nitelikli eleman desteği’ adı altında sadece belli NACE koduna sahip işletmeler için verilebiliyor. Uzun zamandır kullanılamadığı için kısıtlı da olsa bazı sektörlerin faydalanabileceğinden bilgilendirmek amaçlı burada paylaşmak istedim.

Yenilenen ‘SANAYİDE NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİ’ ve şartları;

Bu destekte en önemlisi firmanızın NACE kodu, sadece bahsedilen NACE konunda sahip işletmeler bu destekten yararlanabiliyor. Bunlar; İşletmenin Orta Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarında C-İmalat Sektöründe, 62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler Sektöründe (62.02 Bilgisayar Danışmanlık Faaliyetleri Hariç) veya Bölüm 72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektöründe yer alması gerekiyor.

Eğer bu NACE koduna sahipseniz aşağıdaki diğer şartlara bir göz atabilirsiniz;

* Destek programı süresi içerisinde yeni istihdam edilen eleman için destek verilir.

* Aynı işletmede son 12 ay içinde istihdam edilmemiş mesleki ve/veya teknik lise mezunları, yükseköğretim kurumu mezunları ile mesleki ve/veya teknik lise öğrencileri, ön lisans/lisans öğrencilerinden işletmede tam zamanlı olarak çalışan eleman için verilir.

* Elemanın işe giriş tarihinden önceki son 3 yıl içerisinde SGK prim kaydının olmaması veya en fazla 180 gün prim kaydının olması gerekir.

* İşletmeye program süresince destek üst limiti dâhilinde en fazla 4 (dört) farklı nitelikli eleman için destek ödemesi yapılır.

* Başka kurum kuruluşlardan vergi, sosyal güvenlik primi vb. yasal yükümlülükler hariç olmak üzere herhangi bir isim altında destek alınan elemanlar ile işletme sahibi veya ortakları ile bunların ana, baba, kardeş, eş ve çocukları, emekliler, yurt dışında öğrenim gören öğrenciler ve yabancı uyruklular bu destek kapsamında istihdam edilemez.

* Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler ile Ar-Ge merkezleri ve tasarım merkezleri için desteğin üst limiti 150.000 (yüz elli bin) TL olup, diğer işletmeler için destek üst limiti 100.000 (yüz bin) TL’dir.

İşimizi geliştirmek, daha çok para kazanmak için verdiğimiz uğraşı bir işletme sahibi olarak çok iyi anlayabiliyorum. Bununla birlikte herkes tarafından bilindiği üzere maliyetleri azaltmak da bir gelir artışıdır. Devlet destekleri bunun en önemli kaynağı. Devlet desteklerini çok önemsiyorum ve KOSGEB kapsamında olan firmalar için daha daha da yararlanılması gereken bir kaynak olarak görüyorum.

İyi haftalar.