Toplumu oluşturan her bir kişi, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.
Bu anlamda devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür. 
2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda sağlık hizmetlerinin sağlanması, devletin temel ödevleri arasında sayılmıştır.
Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir (Anayasa m.56). 
Bulaşıcı hastalıklarla mücadele; sadece tıbbi, sosyolojik, ekonomik değil, ayrıca hukuki bakımdan da bütünsel bir uğraşıyı gerektirmektedir. 
Devlet kurumları, çağımızın en önemli bulaşıcı hastalıklarından biri olan Covid-19 ile ilgili çeşitli tedbirleri almaktadır. Bu tedbirlerden biri de, Covid-19 tanısı konanların, belirli bir süre karantina altına alınmasıdır. 
Türk Dil Kurumu’nun Güncel Türkçe Sözlüğünde karantina, “Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek için belli bir bölgenin veya yerin kontrol altında tutulup giriş çıkışların engellenmesi biçiminde uygulanan sağlık önlemi” olarak tanımlanmıştır.
Diğer bir anlatımla, PCR testi pozitif çıkanların, toplumla temasının önlenmesidir. Devletin kamu gücünü kullanarak aldığı tedbirlerin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için, sadece idare hukukuna özgü tedbirler alınması yeterli olmayabilir. Bu durumda, Covid-19 bulaşıcı hastalığına yakalanmış kimsenin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi hakkında yaptırımların uygulanması da söz konusu olabilir. 
Covid-19 bulaşıcı hastalığına yakalanmış kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.195/1).
Bu kural uyarınca, yetkili makamlarca alınan karantina tedbirlerine kasten uyulmaması, “Yetkili makamlarca alınan bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma” suçunu oluşturur.  
Bulaşıcı hastalıklardan uzak, ailenizle birlikte sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olmanız dileğiyle, en içten saygılarımızı sunarız.