Ülkemizde birkaç sene önce Endüstri 4.0 ve nesnelerin interneti (IoT) rüzgarı esmişti, konu hala güncel ve gelişip ilerlemeye muhtaç. Bu konular gündeme gelir gelmez bir anda sayısız kişi ve kuruluş deneyimli ve hizmete hazır olduğunu duyurarak firmaların kapılarını aşındırmaya başlamıştı.

Yine yaklaşık bir sene önce; 17 ana başlıktan oluşan sürdürülebilir kalkınma amaçları ülke ve dünya gündemine geldi. Özellikle karbon ayak izi ve AB normlarına uyum, rapor hazırlama zorunlulukları başladığında birden birçok kişi ve kurum biz bu işi biliyoruz diyerek kurumların kapısını aşındırmaya başladı. Bu konular hep gündemde kalmaya devam edecek.

Birkaç aydır dünya ve ülke gündeminde dijital ve sanal alem olarak da adlandırılan Metaverse (öte evren) var. Elle tutulup görülmeyen, sanal alemde; arsa, konut, dükkan, mekan alıp satan ve kişisel avatarlarınızı oluşturulan (parayla kişisel özel tasarımlar) ardında teknolojik birikim ve para transferi de olan bir yapı. Şimdiden dernekleri, aracıları, satıcıları, tasarımcıları duyurulara başladılar bile… Aslında eğitim, teknoloji, bilim, spor, turizm gibi konularda inanılmaz bir uygulama potansiyeli barındırıyor.

Yukarıda saydığım konuları teknik olarak bilmese de ilgi duyanlar için uyarım ve önerim; AMAN DİKKAT! Yüksek ve yaygın gelir potansiyeline sahip herhangi bir konu gündeme geldiğinde bir anda ortalıkta “biz bu işi biliyoruz, uçururuz, kazandırırız” diyen kişi ve kurum ortaya çıkıyor. Kişiyi ve kurumu iyi araştırmadan, yaparız dedikleri konularda daha önceki uygulamalarını görmeden hatta o firmalarla konuşmadan yol almayınız lütfen.

Bu iş televizyonlarda “yanlı yayınlarda” gördüğünüz her konuyu bilen konuşmacıları biraz andırıyor ama siz yine de dikkatli olun. Saygılarımla.