banner6

16.05.2022, 17:33

Hava Şehitleri’miz bizden dua bekliyor!

Takvimlere baktığımızda, yılın birçok gününün belli konuların kutlanmasına ayrılmış günler olduğunu görürüz.

Adet haline gelen bu kutlamalarda bazı olaylar, bazı meslekler ve bazı kişi ve kurumlar anılır, anlatılır, tanıtılır ve hep gelenek haline gelmiş kutlamalar yapılır. Bunlardan biri de her yıl 15 Mayıs günü kutlanan Hava Şehitleri Anma Günü’dür.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle kurulan Türk Tayyare Cemiyeti’nin kuruluş talimatnamesindeki 36’ıncı maddeyle 27 Ocak günü her yıl Türkiye Tayyare Şehitlerini Anma Günü olarak kabul edilmiş. Daha sonra Türk Hava Kurumu adını alan kurumun yöneticileri 1935 yılında bir karar alarak, “Ocak ayı soğuk oluyor, tören yapmaya ve anmaya müsait değildir” diyerek törenlerin artık 15 Mayıs’ta yapılmasını kararlaştırmış.

Ne kadar doğru yapmışlar bilmiyorum ama, acaba kaç kişi bugünün Hava Şehitlerini Anma Günü olduğunu biliyor, kaç kişi hayatı boyunca kaç kez şehitleri anma gününe katılmış diye sormalıyız.

Bizler şehitlerimizi hak ettikleri gibi anmadıktan sonra, ha soğuk Ocak ayı, ha sıcak Mayıs ayı olmuş ne fark eder.

Başta aileleri olmak üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın yanı sıra Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) dışında bir kaç gönüllü kuruluş ve kişinin İstanbul Edirnekapı Mezarlığı içindeki Hava Şehitliği’ne yapmiş olduğu ziyaretler de olmasa, doğrusu bizler de onların hiç farkında olamayacağız.

Sormak gerek, acaba 15 Mayıs’ın Hava Şehitlerini Anma Günü olduğunu kaçımız biliyor, kaç kişi hayatında kaç kez 15 Mayıslar’da şehitlerimizi anmaya gitti.

Onları orada garip, mahzun ve duaya muhtaç halde bırakmışız demektir.

İlgili birimin veya PR şirketlerinin hatırlatmasıyla adet olduğu üzere kaleme alınan ruhsuz metinlerin altına imza atarak şehitlerimizi andığını sanan devlet büyüklerimiz de yanılmaktadır.

Vatan savunması ve Türk havacılığının gelişmesi uğrunda şehit olan havacıları unutmayan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’ne ve dualarını eksik etmeyen herkese minnet ve şükran duygularıyla teşekkür ediyor, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun.

Atatürk Havalimanı’nın rekorları halen kırılmadı

Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılan ve 7 Nisan 2019 tarihinde, ilk fazı üç pistle hizmete giren ve 90 milyon yolcu ağırlamayı hedefleyen İstanbul Havalimanı geçen hafta yapılan bin 324 uçuşla Nisan ayında gerçekleşen bin 311 uçuşla kendi rekorunu tazeledi. İstanbul Havalimanı, bu iniş kalkışlarda 214 bin 515 yolcuyu ağırladı.

Aynı şekilde THY de pandemiden sonra 1457 sefer 241 bin 570 yolcuyla 10 Ağustos 2019 tarihindeki, 1566 sefer ve 252 bin 433 yolcu rekoruna yaklaştı.

Şimdi bu rakamları bir kenara yazarak geçmişe ve Atatürk Havalimanı’ndaki sayılara da bir bakalım.

İstanbul Havalimanı’nın şu anda üç pistle günlük bin 320 iniş kalkışla kendi rekorunu kırdığını size aktarırken, Atatürk Havalimanı’nın da hakkını yemeyelim. Biraz geriye gidelim. Aynı anda iniş kalkış yapılamayan iki pistle Atatürk Havalimanı’ndaki rekor kıran uçuş sayılarını, yolcu miktarını ve tarihlerini de dikkatinize sunalım ki, işin gerçeğini öğrenmiş olasınız.

Atatürk Havalimanı günlük iniş kalkış sayısı:

1500 uçak/gün (18.09.2016)

Atatürk Havalimanı günlük yolcu sayısı:

232.614 yolcu/gün (12.08.2018)

Atatürk Havalimanı, 2018 yılı yıllık toplam yolcu sayısı 67 Milyon 981 Bin 446.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51