Buhar makinesi ve elektriğin bulunması insanoğlunun gelişimine yardımcı olan önemli buluşlardır. Bu gelişmeleri sanayi devriminin yakıtları olarak adlandırabiliriz. Yakın tarihteyse bilgi teknolojilerindeki gelişmeler yeni yakıt olarak karşımıza çıkmıştır.

Bilginin yerkürede bağımsız dolaşımı sonucu küresel re­kabet artmıştır. Tabi buna bağlı tüketim de artmıştır. Bilgi­nin bu denli gelişimi, ihtiyaçların da o ölçüde büyümesine neden olmuştur. Küresel talep artma­sının, ekonomik ve çevresel sonuçlarını bugün yaşıyoruz. Büyük bir borç, ser­vet transferleri ve çevresel yükler…

Bugün dünya ekonomisi içinde ol­duğu dengesizlik­lerden dolayı kilitlenmiş vaziyet­tedir. Ekonominin doğasında olan bir geri çekilmenin yaşanmaması için suni teneffüse alınan kü­resel ekonomiyle karşı karşıyayız. Yoğun bakımı andıran mevcut durumdan çıkış yolları aranmaktadır. Büyük bir iflas ve işsizlik dalgasından korkulduğu bilinmektedir.

Oysa doğal döngünün önüne geçilmesi söz konusu de­ğildir. Peki anlaşıldığı üzere önümüzdeki zor dönem sonrasında küresel ekonominin itici gücü ne olacaktır?

Yapay zekayla ilgili son yıllarda çokça okuduk. Özellikle satranç şampiyonunun yenilmesi, deney laboratuarlarında fişinin çekilmesi gibi magazin haberleri paylaşıldı bizimle. Son bir yıl içerisinde yapay zeka uygulamalarının yoğunlukla servis edildiğine şahit oluyoruz. Bu noktada bu yeni teknolojinin hayatımızı nasıl etkileyeceği üzerine yazılıp çi­zilmektedir. Şu açıktır ki; yapay zeka küresel gelişmenin yeni yakıtı olacaktır. Verimin artacağı; planlama, bilgi işlem, veri yönetimi gibi alanlarda yeni bir döneme girilecektir. Beyaz yaka çalışanların önemli ölçüde etkileneceği bu sü­reçte insanoğlunun yaratıcılığının ön plana çıkması beklen­mektedir. Paranızı, fabrikanızı, arabanızı yapay zeka yönetecektir. Boş zamanı olacak insanlar farklı alanlarda kendisini ifade edecektir. Beklenti, dikkate mazhar bir fikri olan veya eser ortaya koyabilen insanların önemli gelirler elde edebileceğidir. Yapay zekanın hayatımıza etkisini açık­lamak için bir örnek yeterli olacaktır. Yapay zeka sayesinde yıllardır çözümü bulunamayan hastane mikrobu olarak ad­landırılan bir bakteri türünü hedef alan bir antibiyotik üreti­lebildiği açıklandı geçtiğimiz ay.

Daha az çalışıp, daha uzun ve sağlıklı yaşayacağımız bir dönem bizi bekliyor. Bize düşen sadece insanlığımızı öne çıkarmak olacak.