Nisan ayı benim için değişikliklerin, yeni girişimlerin olduğu bir ay olmuştur. Tam 23 yıl önce 10 Nisan 2000 de resmi iş hayatına başladım. Resmi diyorum, çünkü hem üniversitede okurken part-time işlerde, hem de üniversitenin son 2 senesinde yaz aylarında çalıştım. Hepsini toplasan belki de 25 yılı bulacak ama maalesef sigorta girişim olmadığı için bu dönemli mağdurlardan biriyim. :-) Emeklilikte yıla takılanlarda olan bir EYT’liyim diyelim. Ama bir nisan ayı itibari ile tam 23 yıldır aralıksız çalışıyorum.

Yine nisan ayının benim için en büyük önemi; Hedef Patent’i, şirketimizi kurduğumuz ay olması. Nisan 2023. Ve bu sene 20. yılımız. Geçen gün firmalara kurumsal danışmanlık yapan bir arkadaşım “bir hizmet sektörü için 20 yıl çok büyük bir başarı” dedi. Hem genç yaşta hem de sınai mülkiyet sektörü henüz daha çok gelişmiş değilken kurduğumuzdan başlangıçları uğraşlı bir dönemdi.

Hem şirketimizi hem de sektörü yer edindirmeyle geçti uzunca bir süre. Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar, yaşanan olumsuz olaylardan moral bozuklukları, hep şu geçsin sonra piyasa hareketlenecek beklentileri, 20 yılı göz açıp kapatıncaya kadar geçtirdi. Şirketimizin bir ilk 10 yılı var, bir de 2’nci 10 yılı. 2’nci 10 yılda giderek anladım ki yaşadığımız sürece kendimizde de şirketin içinde de ülkenin genelinde de pek çok sıkıntı veya güzellik yaşanmaya devam edecek.

Hepsinde inişler çıkışlar, değişkenler olacak. Yapılması planlanan bir iş için bir şeyin geçmesini beklemeye gerek yok. İş hayatında moral bozukluğuna, pes etmeye, durmaya, beklemeye zaman yok. Ne zaman sıkıntılı bir durum olsa buradan nasıl çıkılır diye daha çok düşünmek ve çalışmak gerektiği bir gerçek. Pandemi döneminde şirket olarak hiç pandemi ile ilgili bir şey paylaşmadık. Ya da paylaştıysak patent başvuruları açısından durumunu veya bununla beraber gelişen yeni sektörlerden söz ettik. Her zaman paylaştığımız sosyal medya görsellerimizi paylaşmaya devam ettik. Bazı arkadaşlarım “dünyada yer yerinden oynuyor siz paylaşımlara devam ediyorsunuz” demişti.

Duran iş hayatı sadece bizi değil tüm ülkeyi etkileyecek sonuçlar doğuruyor. Aslında elimizden geldiğince iş hayatının da devam ettiğini, pes etmememiz gerektiğini, bir şeylere tutunmak gerektiğini göstermek istedik biz de. Pandemi dönemini daha sıkıntısız hatta planlamamıza göre daha iyi geçirdik.

İşte 20 yıl hep böyle geçti aslında.

Ne olursa olsun bir adım daha at.

Bursa iş hayatı anlamında çok avantajlı bir şehir. Lokasyon olarak pek çok şehrin ortasında olması çok büyük avantaj. İstanbul’a yakın olmasından kaynaklı İstanbul sanayisi ile de çalışma fırsatı veriyor. İletişimin kurulması, kişilerle bir araya gelme, tanışma fırsatı büyük şehirlere göre daha yüksek. Kaliteli hizmet verdiğinizde de kalitesiz hizmet verdiğinizde de çok çabuk bilgi sahibi olunabiliyor. Bu yüzden firmaların birbiri ile çalışması anlamında güveni daha rahat sağlayabiliyorsunuz. Referansla iş yapma oranı çok yüksek.

Şehrimizde çalışmamızın keyfine varalım.

Bu hafta biraz iş hayatından biraz kendimizden bahsetmek istedim. 26 yaşında üniversiteden birkaç yıl önce mezun olmuş bir genç kızdan, buraya gelmek bir başarı evet. Önce mücadeleyi hiç bırakmadığım için kendime, 20 yıldır bize değer katan, bizi büyüten tüm çalışma arkadaşlarıma ve bize güvenerek yıllardır beraber çalıştığımız değerli müvekkillerime, bu yazıyı okuyan tanıdığım, çalıştığım herkese çok teşekkür ediyorum. Hep beraber ne güzel şeyler başarmışız. :-)