Geçtiğimiz hafta içerisinde Türkiye’nin önde gelen demir çelik tüketicilerini bir araya getiren Tosyalı Holding’in organize etmiş olduğu bir toplantı için Antalya’daydım.

30 yıldır yapıla gelen bu organizasyonun son 5 yılında davetliydim ama ilk kez bu yıl gitme fırsatını yakaladım.

Organizasyon klasik bayi toplantısından çok uzak, hatta daha ziyade sempozyum şeklinde gerçekleşti.

İstanbul Ticaret ve Sanayi Odaları başkanlarından tutunuz da ünlü ekonomist Şant Manukyan’ ın “Dünya ekonomisi nereye gidiyor?” sunumuna kadar.

Oradan da demir ve demir dışı metallerin geleceğine kadar her türlü önemli konudaki konuşmacıları katılımcılar izleme fırsatı buldu.

Özellikle holdingin yönetim kurulu başkanı Fuat Tosyalı soba borusu üreticiliğinden başlayan aile serüvenlerini nasıl dünya devi haline getirdiklerini, yatırımlarını ve sektörün geleceğine dair projeksiyonunu çok güzel bir sunumla misafirlerine anlattı.

Sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve aynı zamanda Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Fuat Tosyalı sektörün içinde bulunduğu durumu aktardı.

Özellikle demir çelik sektörünün pandemiden sonra ülkeler tarafından korumacılık politikasından dolayı olumsuz etkilendiğinden bahsetti.

AB ligi ile ABD’deki ekonomik durgunluğun ve enflasyonist sıkıntının beklenenden uzun sürmesinin Türkiye’ye de olumsuz etkilerinden bahsederken sektörün ihracatının yıl bazında yüzde 31 azaldığını belirtti. Sektörün en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Almanya, İtalya, İsrail, Romanya ve ABD olduğunun bilgisini verdi.

Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya hükümetlerinin uygulamış olduğu olağanüstü teşviklerin sektörü zorladığını da özel bir not olarak düştü.

Açıkçası hem Türkiye’nin her yerinden gelen hem de şirketin uluslararası müşterilerinin de bulunduğu ve 4 gün süren bu toplantılara daha önce katılmamış olmamın eksikliğini hissetim.

Ülkemizin dört bir yanından kamyon kasası üreticisinden tutun da metalden elektrik direği üreticisine, çatıcısına, kutu profilinden inşaat demirine, ince telden filmaşin’e kadar her türlü üretici ve tüketiciyi bir arada görerek sektörümün sadece rafçılar dan ibaret olmadığını da bizzat yaşayarak gördüm.

Tosyalı ailesi başta olmak üzere, organizasyonu yapan şirket yetkililerine, ayrıca amcalardan yeğenlere ve başta Fuat Tosyalı olmak üzere misafirler ile birebir ilgilenerek ellerinden gelenin en iyisini yapan herkesi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum.

Yedik, içtik, eğlendik, bilgilendirildik ve başta renkli, keyifli ve mütevazi kişiliği ile Fuat Tosyalı olmak üzere o kadar çok güzel insanlarla tanıştık ki anlatamam.

Bu arada Antalya Kemer’de ekim ayının son haftaları olmasına rağmen otelin tam kapasite çalışıyor olması, ülkemizin kuzeyindeki Ukrayna, Rusya savaşı ve güneyindeki İsrail, Filistin savaşına rağmen barışın ne kadar güzel ve kutsal bir şey olduğunu, her nefesin ne kadar değerli olduğunu düşündürdü.