Yerel seçimlere doğru gidiyoruz. Yakında adaylar netleşecek ve yeni bir propaganda sürecini yaşa­yacağız.

Belediye yönetimlerini seçmeye hazırlanırken acaba Bursa ne durumda?

Bursa tarih boyunca konumu, toprağı, suyu ve coğ­rafi özellikleri nedeniyle insanları kendisine çekmiştir.

Yıkılan medeniyetlerin yerine kısa sürede yenilerinin yeşermesine imkan tanımıştır.

Geçmişte olduğu gibi bugün de Bursa yurt içinden yurt dışından birçok insanı kendisine çekmeye devam etmektedir.

Bursa tarım, turizm, eğitim ve sanayi merkezi olması sebebiyle farklı alanlarda iddiası olan bir şehirdir.

Çekim merkezi olması nedeniyle nüfusu artmaktadır. Konut, iş yeri, sanayi, sosyal donatı ve altyapılar için alan ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Onun içindir ki, bugün Bursa yeni yollar yapabilmekte zorlanmaktadır.

Bursa’ nın eski bir şehir olması da ilave problemler getirmektedir.

Bursa büyümeye devam edeceğine göre, yerel yöne­ticilerin bazı kararlar alması gerekmektedir yoksa bu şehir yaşanır olmaktan çıkacaktır.

25 yıldır Çevre Düzeni Planı’ndan bahis edilmektedir. Kent anayasası olarak adlandırılan bu planlamada sa­nayinin şehir dışına çıkarılması öngörülmüştür. Sanayi­cilerin inisiyatifiyle endüstrinin de-santralizasyonu çalışmaları yapılmaya çalışılsa da bu noktada yeterli mesafe alınmış değildir. Sanayi şehir dışına çıkarılırken bu bölgede uydu kentlerin yapılması düşünülmek­teydi. Şimdi bundan da söz edilmemektedir.

Anlaşılacağı üzere, Bursa’nın yeni bir ağırlık merke­zine ihtiyacı vardır. Geleceği şekillendirecek vizyonla yeni bir planlamanın acilen yapılması gerekmektedir.

Bu planlamanın da tümüyle yerelden yapılması şarttır.

Arazi kullanımı, hangi sektörlerin gelişeceği, kaynak kullanımı, yoğunluklar v.b. kararlar ancak Bursa’ da alı­nabilecek kararlardır.

Yerel seçimlerde adayların Bursa’ın muhatap olduğu büyüme baskısına karşı nasıl bir çözümle geleceği, bü­yümeyi nasıl yöneteceğini kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz.