Bakır fiyatları, zayıflayan doların ve Çin‘de fabrika faaliyetlerinin Kasım ayında sürpriz bir şekilde genişlediğini gösteren verilerin desteğiyle yükseldi.

Londra Metal Borsası‘nda üç ay vadeli bakır, TSİ 05.21‘de %0,4 artışla 8.499 dolar/tona yükselirken, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası‘nda Ocak ayı bakır kontratı, %0,4 artışla 68.450 yuan/tona (9.592,88 dolar) çıktı.

Caixin anketi, artan siparişlerin etkisiyle Çin‘in fabrika faaliyetinin Kasım ayında beklenmedik bir şekilde genişlediğini gösteren verilerin ardından metal fiyatları yükseldi.

Ancak Perşembe günü yayınlanan resmi Çin verilerinin imalat faaliyetinin Kasım ayında art arda ikinci kez ve daha hızlı bir şekilde daraldığını göstermesinin ardından, Çin ekonomisinin ne kadar iyi performans gösterdiğine ilişkin endişeler nedeniyle kazanımlar sınırlı kaldı.

LME‘de alüminyum %0,4 artışla 2.201 dolar/tondan, çinko %0,3 artışla 2.483 dolar/tondan, kurşun %0,3 artışla 2.129 dolar/tondan, kalay %1 artışla 23.480 dolar/tondan ve nikel ise sabit kalarak 16.640 dolar/tondan işlem gördü.

Dalian‘da demir cevheri vadeli işlemleri, Çin hükümetinin fiyatları düzenlemek için piyasaya müdahale etmeye devam etmesiyle yedi haftanın ilk haftalık kaybına hazırlanıyor, ancak kontrat bugün olumlu fabrika verileri ve emlak sektörüyle ilgili iyimserlik nedeniyle yükseldi.

Dalian Emtia Borsası‘nda Ocak ayı demir cevheri, TSİ 06.20‘de %1,1 artışla 966 yuan/tona (135,37 dolar) çıktı.

Kontrat, şimdiye kadar %1,1 kayıp yaşadı.

Singapur Borsası‘nda Ocak demir cevheri, yatay seyrederek 129,6 dolar/tondan işlem gördü.

Çin‘in fiyat artışını engellemek için piyasadaki denetimin artırılması yönünde uyarılarda bulunmasının ardından ihtiyatlılık arttı.

Analistlere göre Pekin‘in daha fazla yapısal reform başlatması halinde demir cevheri konusundaki iyimserlik artabilir.

Çin‘in elektrikli araçlarda ve yeşil altyapıda çeliğe olan talebi, emlaktaki düşüşe rağmen ortalama fiyatları zaten yüksek tuttu.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası‘nda inşaat demiri %0,3, sıcak haddelenmiş rulo %0,4 ve filmaşin %0,6 arttı.

Paslanmaz çelik %2,4 kayıp yaşadı.