Londra Metal Borsası‘nda üç ay vadeli bakır, %0,1 düşüşle 8.355 dolar/tona gerilerken, Şangay Vadeli İşlemler Borsası‘nda Ekim ayı bakır kontratı, %0,5 düşüşle 68.780 yuan/tona (9.438,08 dolar) indi.

ABD Doları iki aydan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine yükseldi ve piyasalar FED Başkanı Jerome Powell‘ın ülkenin para politikası ro­tasını tahmin etmek için yapacağı konuşmayı bek­lerken, art arda altıncı haftalık kazancına doğru ilerliyor.

Haftalık bazda, her iki bakır kontratı da Çin‘in yuanı istikrara kavuş­turma çabaları ve yoğun tüketim sezonu önce­sinde talebin artacağı umuduyla değer kaza­nıyor.

LME‘de bakır bir ayın en iyi haftalık artışını gerçekleştirme yolunda ilerliyor.

Ancak Çin‘den gelen zayıf ekonomik veri­ler talep görünümü ve fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam

Zayıf talebe rağmen, Myanmar‘ın Ağus­tos ayından itibaren cevher madenciliğini yasaklamasının ardından arz baskısı.

Demir cevheri vadeli işlemleri, Çin‘in za­yıflayan ekonomik toparlanmaya yönelik politika desteği ve yakın vadede talep bek­lentilerine ilişkin iyimserliğin desteğiyle Sin­gapur‘da yükselişine devam ederek, 11 haftanın en büyük haftalık kazancını kay­detme yolunda ilerliyor.

Analistler, mevsimsel olarak yükseliş yaşa­nacak Eylül/Ekim sezonuna girdiklerini be­lirterek fiyatların destek bulacağını düşünüyor.

Singapur Borsası‘nda Eylül kontratı, beş seanslık yükseli­şin ardından yaşanan %1,2‘lik düşüşün ardından, TSİ ta %1,5 artışla 113,60 dolar/tona yük­seldi.

Kontrat %6‘dan fazla değer kazandı.

Dalian Emtia Borsası‘nda Ocak vadeli demir cevheri, sabah işlemlerini %0,1 artışla 823 yuan (112,93 dolar) seviye­sinde tamamladı.

Çin Sanayi Bakanlığına göre, piyasa, bocalayan bir ekonomi ve devam eden emlak piyasasındaki sıkıntı­lardan dolayı artan baskıyla karşı karşıya ol­masına rağmen, Çin bu yıl çelik piyasasında arz ve talep dengesini sağlamayı hedefliyor. Şangay Vadeli İşlemler Borsası‘nda inşaat demiri ve sıcak hadde­lenmiş rulo %0,5, filmaşin %0,2 ve paslan­maz çelik %1,1 düştü.