Uludağ’da da, geçen hafta anlattığım Alp­ler’deki düzen kurulabilir, Uludağ dört mev­sim turizm pazarına açılabilir. Biz gençlik yıllarımızda Bursa Erkek Lisesi’nin Otelgözü mevkiindeki, içinde şö­minesi de olan barakasında açtığı yaz kamplarında benzer yaşamı sürdürürdük. Gökdere Vadisi’ndeki pati­kayı kullanarak yürüyerek Uludağ’a çıkardık, Koca Ahmet Kestirmesi adı verilen patika ile Kirazlıyayla’ya iner, yiyeceklerimizi alırdık. Bir başka patika ile de Otel­ler Bölgesine ulaşırdık. Gün boyu orman içinde ve ya­maçlarda, abilerimiz önderliğinde yürürdük.

Evet, Uludağ Alpler gibi alt kotlarda değişik ağaç tür­leriyle, 350 metreden itibaren yamaçları örten defne, zeytin, katranardıcı, fındık, ladin, gürgen, kızılçam gibi türlerle kaplı, üst kotlarda bu türler yerini köknar or­manlarına bırakıyor. O nedenle Avrupalılar içinde yaşa­dıkları, alışık oldukları çok renkli ortamı Uludağ’da da bulacaklar ama bir ar­tısı da var, hem de çok değerli bir artı, doğa sevgisiyle yürüyüş yapan Avrupalıları hay­ran bırakacak bir artı, yerküre üzerinde sa­dece Uludağ’da yeti­şen 37 tür endemik bitkilerin varlığı. İşte onlardan bazıları, Keçi Geveni, Uludağ Çiğ­demi, Sarı Centiyan, Tüylü Geven, Uludağ Obrizyası, Kanarya Otu, Dönbaba ve diğerleri. Bu varlığımıza ait tüm bilgiler Uludağ Üniver­sitesi’nin bilim uzman­larının sahada yaptığı araştırmalarla belirlen­miştir. Bu doğa hazinemizin cinsleri ve kapladığı alanlar hem sahada iyi işaretlenir, bilgi levhalarıyla donatılır, hem de dikkatle korunmalarının sağlanacağı düzende patikalar ağı ile çevrilirlerse, işte o zaman Uludağ dört mevsim turizm piyasasının gözdesi konumuna otu­rur. Ardından, ağaçlara zarar vermeden bu ormanların içinde ve de açık alanlarda yürüyüş patikaları ağı, Alp­ler’deki işaretleme düzeninde yerleştirilirse, piyasadaki konumu güçlenir.

Nilüfer Çayı Vadisi Uludağ’ın eteklerinde doğanın güzelliklerine sahip bir yapıda, üzerindeki Nilüfer ve Doğancı barajları ve gölleri bölgenin çekiciliğini artırı­yor, örneğin Misi Köyü merkez olacak şekilde barajlara kadar, doğanın güzellikleri içinde, vadinin ve barajların iki sahiline yürüyüş patikaları ağı yerleştirilebilir. Misi Köyü de mevcut tarihi yapısı korunarak yapılacak yeni yerleşimlerle dört mevsim turizmi kucaklar, yürüyüş tutkunlarının vazgeçilmez rotaları içine girer.

Daha önceki yazılarımda da önermiştim, Uludağ’ın bir de Cumalıkızık yüzü var. Tarihi Cumalıkızık köyü­müz, evleriyle, doğa içindeki yaşam tarzıyla, yemekleriyle bir tarih hazinesi. Yıl­dırım Belediyesi köyün dışındaki platoda Cumalı­kızık Orman Par­kı’nı vatandaşların kul­lanımına açtı, her yaşta insana hitabeden bir doğa parkı. Aslında bu par­kın yerleştiği platonun dışında kalan boş alanlarda, do­ğaya zarar vermeden, Cumalıkızık evleri mimarisinde bir Turizm Köyü de kurulabilir, bu plato düzeyinden 800 m yüksekliğe kadar çok değerli köknar ormanı mevcut, bu orman korunarak, içine yürüyüş patikaları ağı yerleştirilebilir, sadece bir teleferikle de yukarıdaki ormansız alana çıkılabilir. Orman bandının üst kenarı günlük dinlenme, yeme içme mekanlarıyla donatılır, kış turizmi için zirveye doğru teleferikler, yaz turizmi için de orman içindeki ve orman bandından sonraki alanda patikalar ağı yayılır ve bölge dört mevsim turizm pi­yasasına sunulur.

Aynı düzen İnegöl’ün Mezit Köyü çevresinde de kurularak, İnegöl de Uludağ’ın dört mevsim turizm ağı içine sokulabilir.

Uludağ’ın ve çevresinin doğa, tarih ve sosyal yapısı, Alp Dağları’nın standartlarında yürüyüş patikalarıyla donatılarak zenginleştirilmesi ve de bu oluşumların AB ülkelerinde etkin tanıtılmasıyla, dağın eteklerinden zir­veye kadar tüm alanları, doğa tutkunlarını kucaklayan bir turizm merkezine dönüşümünü güçlendirecektir.

Uludağ’ın spor ağırlıklı kullanımı belki mangal yakan­ların keyfini kaçırır ama hem kendi sağlıklarının hem de Uludağ’ın güvenliği açısından yararlı bir dönüşüm olur, diye düşünüyorum.

Son olarak Sayın Hasan Eker’e, benim de bir önerim var, gelin altında termal su kaynayan eski Tabakha­neler bölgesine de sahip çıkın ve bir termal turizm kenti kurulmasına öncülük edin, bu da Bursa Turizmi için çok dinamik bir hamle olur.