Fon hesabında tutulması gereken sü­reden, satışın yapıldığı yılı izleyen be­şinci yılın sonuna kadar olan sürenin anlaşılması gerekmektedir. Kazancın ser­mayeye ilave edilmesi durumunda da aynı süre geçerli olacaktır.

“5.15. Sat-kirala-geri al işlemlerinden doğan kazançlarda istisna uy­gulaması” başlıklı bölü­münde, “5.15.3.3. Fon hesabında tutulan ka­zancın işletmeden çe­kilmemesi

Fon hesabına alınan kazanç tutarı kiracı tara­fından sadece, gerek kira süresi boyunca ge­rekse kira süresinin so­nunda varlıkların geri alınmasından sonra bu varlıklar için ayrılacak amortismanların (bu varlıkların kiralayan kurumlara devrinden önce kiracıdaki net bilanço aktif değerine isabet eden amortismanlar hariç) itfasında kullanılabile­cektir.

Ancak, fon hesabına alınan kazanç tutarının bunun dı­şında, başka bir hesaba nakle­dilmesi, işletmeden çekilmesi veya dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılması ya da kurumun tasfiyesi halinde (bu Kanuna göre yapılan devir ve bölünmeler hariç), istisna uygulanması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir, açıklamalarına yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklama­lara göre, şirketin aktifinde kayıtlı olan ta­şınmazın 6361 sayılı Kanun kapsamında kiralanması ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla finansal kiralama şirke­tine satışından elde edilen kazanç için 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamında sadece amortis­manların itfasında kullanılacağından söz konusu satış kazancının özel fonlar hesabına alındıktan sonra sermayeye ilave edilmesinin müm­kün bulunmayaca­ğına ilişkin görüş bildirilmiştir.

Diğer taraftan, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5’inci mad­desinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan istisnadan yararlanılabilmesi için diğer şartların da sağlanması kaydıyla, şirket aktifinde iki yıldan fazla süreyle kayıtlı bulunan taşınmazın satışın­dan elde edilecek kazancın, satışın yapıldığı yılı izleyen hesap döneminin başından itibaren kazancın beyan edil­diği döneme ait kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihe kadar fon hesabına alınması, dolayısıyla bu kazancın satışın yapıldığı dönemin genel sonuç hesaplarına yansıtılması ge­rekmektedir.

Ayrıca, Kanunun 5/1-e maddesi kapsa­mında fon hesabına alınan tutarın serma­yeye ilave edilebileceği tabiidir.