Halkın dilindeki Deveci Armudu’nu, benim dilim­deki Ağaköy Armudu’nu, geçen hafta Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz köşesinde, ‘’Deveci Armu­dunu dünyaya tanıtan Gürsu, Santa Maria patentini de aldı’’ başlığıyla, Gürsu’da üretilen Deveci Armu­du’nun artık dünyanın tanıdığı bir lezzet ürünü haline dönüştüğünü, Gürsu çiftçisinin yüzünün de, yıllardır ihraç ettikleri Deveci Armudu’yla güldüğünü, bu na­dide meyvenin coğrafi işaret tescili yaptırıp patentini alan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez’in yeni bir hamle daha yaptığını ve büyük bölümü Gürsu’da yetiştiri­len Santa Maria Armudu’nun coğ­rafi işaret tescili al­masını sağladığını aktardı.

Aslında her ve­sile ile köşemde sizlerle paylaştı­ğım gibi, bu ar­mudu Bursa’ya getiren Gürsu değil, Gürsu’nun Ağaköyü’dür, evet şu anda Gürsu’nun çeşitli bölgele­rinde de yetiştiriliyor ama Bursa’da doğduğu yer Ağa­köy’dür, isterdim ki Ziraat Odası Başkanı tescil işlemini Ağaköy üzerinden yapsın. Gelin Santa Maria armudu­nun Bursa’ya geliş hikayesine göz atalım;

Ben her vesile ile ülkemizin tarımdan zengin olma yolunun Ağaköy Kooperatif Modeli’nden geçtiğini örnek gösteririm. Biz DSİ olarak 1980’li yıllarda Bursa Ovası sulamasını yaparken tanışmıştım Ağaköylülerle, kooperatiflerini 1950’lerde kurmuşlar, kooperatif iki yılda bir yapılan kongrede seçilen yönetim kurulu ve başkanıyla yönetiliyor, Türkiye tarımının gelişmesi için dinamik bir modeldir bu yapı. Tarım zengini Hollan­da’nın çiftçilerinin %95’i kooperatif çatısı altında top­lanmıştır. O yıllardaki Ağaköy Kooperatifi yöneticileri, hangi tür meyve yetiştirirsek Avrupa’ya ihraç ederiz, so­rusunun cevabını bulmak için Avrupa ülkelerini gezdi­ler ve Santa Maria Armudu’nu buldular. Dönüşlerinde yaptıkları araştırmalarla Samsunlu girişimci Lütfi Deve­ci’nin bu armut türünü geliştirdiğini öğrendiler ve Sam­sun’dan fidanlarını temin edip bütün meyve bahçelerini deveci ar­muduyla donattılar. Bu arada Avrupa’daki armut pazarıyla ilişki­lerini devam ettirdiler, gerek armudun yetiş­tirilmesindeki geliş­meleri öğrendiler, gerekse bahçelerin­den ürün almaya baş­ladıklarında o pazarlara satışlarını sağladılar. O gün, bu gündür ürettikleri ar­mudun %60’ını ihraç ediyorlar. Velhasıl Bursa’yı Deveci Armudu’yla tanış­tıran Ağaköydür ve de tarımdan zengin olmuş örnek bir köydür.

Biraz da deveci armudunun ortaya çıkış hikayesine bakalım, ilk kıvılcımı Lütfi Deveci çakmıştır, Sam­sun’da şeftali üretimini başlatan ve çevre köylere de bunu bizzat öğreterek Bursa’ya rakip şeftali üretilmesini sağlayan, ziraat mühendisidir. Ailesi Manastır’dan Sam­sun’a göç etmiştir, çocukluğu Karadeniz’in güzellikleri içinde geçer, 1929’da Samsun Ticaret Okulu’nu bitirir ama ticaretten hoşlanmaz, hedefi hep Avrupa’da tarım eğitimi almaktır ama savaş yıllarında bu mümkün olmaz, tarıma ilgisi onu Bursa Ziraat Mektebi’ne yönlendirir. O yıllarda Atatürk’ün Almanya’dan eğitim­ciler getirerek Cumhuriyetin tarım politikalarının şekil­lendiği Bursa Ziraat Okulu’nu 1932 yılında birincilikle bitirir, Samsun’a döner ve meslek yaşamına başlar. Alman hocaların yönlendirdiği eğitim tarzı onu, mesle­ğini tarlada araştırmalar yaparak üretmeye yönlendirir. Bu araştırmacı yapısı onu yetiştirdiği çeşitli meyveler içinde, kendi adını verdiği Deveci Armudu’yla buluştu­rur, armudun uzun dayanıklılık süresi ve meyve bü­yüklüğü onu araştırmaya sevk eder. Yaptığı araştırmalarla geliştirdiği armut türü meyveleri, dün­yada 400 gramı geçmezken, 1,5 kiloya ulaşan armut elde eder, bu bir dünya rekoruydu, tescili için Türk Pa­tent Enstitüsü’ne müracaat eder ama meyvecilik kap­samlarında bulunmadığından kabul edilmez. Bu arada Ağaköylüler, kendilerini zengin eden bu ar­mudu, verimli arazileri sayesinde 2,860kilo ağırlığa ulaştırarak rekoru tazelediler.

Aslında Lütfi Deveci’nin yetiştirdiği iki cins kışlık armut olmuş, birine oğlu olan ünlü ralli pilotu Ali De­veci adını verir, diğeri de kendi adıyla, Lütfi Deveci ar­mudu olur. Bugün piyasada her iki cins te Deveci Armudu olarak yer alır.

Yazımın ilk bölümünde de vurguladığım gibi Ağa­köy’ün başarısının temelinde, yıllarca oluşturduk­ları kooperatif yapısı içindeki dinamik çalışmaları, yatıyor.

Lütfi Deveci’nin başarısının temelinde de, eğitim aldığı Bursa Ziraat Mektebi’ndeki uygulamalı mes­lek eğitimi yatmaktadır.