Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerine Katma Değer Vergisi (KDV) kamu bütçesi açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Hayatın birçok noktasında yapılan her mal ve hizmet teslimini konusu içeriğine alan KDV uzun yıllardır gerek oran gerekse mevzuat uygulaması açısından büyük tartışmalara sebep olmuştur.

07.07.2023 tarih ve 32241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan: 7346 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.

Buna göre, 24/12/2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın 1’inci maddesinin birinci fıkrasının;

a) (a) bendinde yer alan “%18” ibaresi “%20” şeklinde,

b) (c) bendinde yer alan “%8” ibaresi “%10” şeklinde, değiştirilmiştir.

Uzun yıllardır eşine rastlanılmayan bir düzenleme ile mal ve hizmet teslimlerinde genel bir KDV oran artışına gidilmiştir. Bu durum hiç şüphesiz ki özellikle son dönemde metal sanayinde büyük sorunlar yarattığı ifade edilen tevkifat müessesinde de artışa sebep olacaktır.

Ayrıca yine aynı gün yapılan mevzuat değişikliği ile 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı, (9) sayılı tarifenin “II- Sürücü belgesi harçları” başlıklı bölümü hariç olmak üzere, tarifelerde yer alan ve 2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dâhil) %50 oranında artırılmış, anılan Kanuna bağlı (8) sayılı tarifenin “VIII-Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasında yer alan harç tutarı 20.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir.