Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımızın başına il­ginç bir olay geldi. Dededen miras kalan fabrika binasını satışa çıkarıyorlar. 2,5 milyon dolara, yani yak­laşık 70 milyon Türk lirasına anlaşıyorlar.

Alıcı yabancı bir ortaklık. Tapu işlemleri için hazırla­nırken “ufak” bir pürüz çıkıyor.

Taşınmaz kaydında 500.000.00 ETL yani eski Türk li­rası: yeni Türk lirasıyla da karşılığı “50 kuruşluk değerde bir limit ipotek” çıkıyor.

40 sene evvelki vaktiyle, dedesi burayı satın alırken bile rakamın düşüklüğünden önemsememiş, ipoteğin alacaklısını bulup uğraşı verip kaldırtmamış tapudan, yok saymış.

Öyle ya; 50 kuruşluk limit ipoteği ne işe yarar ki? Kimseye faydası yok.

Ama gelin görün ki 70 milyonluk pazarlık 50 kuruşluk ipotek­ten yatmış.

Tapu kayıtlarında silinmemiş bu tür milyonlarca ipotek ve sair şerhler vardır.

Kayıtta yer alan bu düşük miktarlı ipo­teklerin kalkması için her ne kadar icra iflas yasasında kolaylaştı­rıcı bir yol varsa da yine de 50 kuruşluk ipoteği kaldırmak için binlerce lira ve aylarca zaman harcamak gerekebilir.

Eh çaresiz diğer türlü milyarlık alışveriş projelerinin kuruş etmez kayıtlar yüzünden yatmasından iyidir.

Dosya borcunun ödenmiş olup kalkmamış hacizlerse milyon kez milyon sayıyı geçer. Hacizlerin hikayesi bel­lidir yüksek oranlı tahsil harcını ne alacaklısı ödemeye yanaşır ne de borçlusu, haciz kaydı on yıllarca orada za­rarsızca durur.

Esasen bu tür kadük-değersiz ya da yenilenmemiş hacizlerin daha basit yöntemlerle kaldırılması için yasal düzenleme yapılabilir.

Aklınızın bir köşesinde olsun. Sizin de tapunuzda bu tür eski kayıtlar varsa tedbiri elden bırakmayıp örnek­teki gibi kötü şoklar yaşamamanız için Avukatınıza baş­vurun.