Bizde de erken emekliliği hedefleyen EYT yasası yürürlüğe girdikten sonra milyonlarca vatandaş emeklilik başvurusunda bulundu, 1,6 milyonu aşkın vatandaşın yararlandığı düzenleme sonrasında kapsam dışında kalanlar yeni emeklilik düzenlemesi için atılacak adımları bekliyor.

Erken emeklilik dünya toplumlarının da gündeminin ön sıralarına yerleşmiş durumda, Harvard mezunu bir ekonomist, erken emekli olduğunuzda pişman olmamanız, emekliliğinizi mutlu geçirmeniz için önerilerde bulunuyor, gelin göz atalım o önerilere;

İş planla, çalışmaya devam et, mutlu emekliler genellikle çalışırken emeklilikleri için mali zemin hazırlayarak, özenli ve düzenli tasarruflar yaparlar, iş gücünden çıktıktan sonra da düğmeyi kapatmazlar, çalışma programlarını yeniden düzenleyip küçük de olsa kazanmaya devam ederler.

Paranızı kontrol edin, ister emekliliğinizin üzerinden 10 yıl geçmiş olsun, ister hemen eşiğinde olun varlıklarınızın kullanım seyrini kontrol altına alın. Günümüzün genç yatırımcılarının çoğu, emekliliğe yaklaştıkça riski azaltan, hedefi belli yatırım fonlarını, sermayelerini piyasa oynaklığına karşı korumak için güvenli getirileri vurgulayan stratejileri seçiyor. Aslında her iki hamlenin de artıları var, çünkü tasarrufa karışmayan, riskten kaçınan bir yaklaşımı teşvik ediyorlar. Ancak genç ya da yaşlı, yatırımlarınızı ve gelir akışınızı yakından takip etmeniz ve emeklilikte ne kadar alacağınızı ve borçlu olabileceğinizi (vergilerle birlikte) değiştirebilecek herhangi bir yasa değişikliğinin üzerinde durmanız, sizi güvende tutacaktır.

Sağlıklı ve aktif kalın, şimdi düzenli olarak spor salonuna mı gidiyorsunuz? Devam edin, çünkü sağlığınıza daha çok dikkat etmek kelimenin tam anlamıyla emeklilikte karşılığını verir. Yaşlılar için uygulanan özel ödeme programlarındaki indirimlerden yararlanmak, giderek artan tıbbi ve sağlık harcamalarınızda uzun vadeli güvenlik sağlar. Bu konuda ABD’de yapılan bir araştırmada, yaşlıların ve onların aktif devam eden yaşam tarzlarının, emeklilikte bekleyebilecekleri 300 bin doların üzerindeki tıbbi harcamalara neden olacak bazı maliyetli tıbbi senaryolardan kaçınmalarına yardımcı olacağı görülmüştür. Hastalık kontrol ve önleme merkezlerince yapılan araştırmalara göre yürüme, kuvvet antrenmanı ve düzenli hareketlilik egzersizleri uzun ömürlülüğün anahtarıdır.

Yeni eylemler öğrenin, bir hobi edinmek veya yeni bir beceriyi uygulamaya sokmak sadece eğlenceli olmakla kalmaz, aynı zamanda zihninizi keskin ve aktif bir şekilde meşgul eder. Gitar öğrenmek veya resim yapmaya başlamak için gerekli olan zihinsel egzersiz ve problem çözme hem ödüllendiricidir hem de bilişsel gerilemeyi yavaşlatır. Tenis dersleri veya balo dansları gibi hareketlerle, egzersiz ve sürekli öğrenmeyi birleştirerek faydayı ikiye katlayın.

Sosyal ağınızı devam ettirin, araştırmalar emeklilerin sosyal katılımları arttığında daha yüksek mutluluk seviyeleri yakaladığını, içine kapanmanın ise kalp hastalığı, felç ve bunama ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Yalnızlık, hareketsizliği artırabilir ve birçok yaşlı yetişkinin daha önceki yıllarda onları canlı kılan etkinliklerden geri çekilmesine yol açarak, yaşlandıkça hızlı sağlık düşüşleri riskini artırır.

Emekli olmadan önce planlayın, olduktan sonraki yıllarda nasıl teşvik, amaç ve topluluk bulacağınızı düşünün. Bir kulübe katılmak veya gönüllü çalışmaların içinde olmak isteyebilirsiniz, böylece kariyeriniz sona erdiğinde, zamanınızı neyle dolduracağınızı belirlemiş olursunuz.

Ve en önemlisi, araştırmaların gösterdiği gibi sizi mutlu edecek ve stresinizi azaltacak olan aileniz ve arkadaşlarınızla bağlantılarınızı sürdürün…

Yaşıtım gençlere(!) sesleniyorum, bu yazıyı yazarken kendimi imtihan ettim, siz de okurken öyle yapın, orta derecede de olsa ben sınıfımı geçtim, ya siz?