Geçen hafta Büyükşehir Belediyesince BURSA TA­RIMI KONUŞUYOR PANELİ düzenlendi, Büyük­şehir Belediyesinin yanında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çiftçi Kooperatifleri, Muhtarlar ve tarımla ilgili uzmanlar katıldı. Sempozyumu BUÜ Ziraat Fakül­tesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Vural yönetti, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteleme Ku­rumu Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç ve Tarım Sigorta­ları Havuz İşletmesi A.Ş. Bursa Bölge Müdürü Mustafa Değer, sektör temsilcilerine tarımsal kredi, hibe destek­leri, doğru tarım uygulamaları ve tarım sigortaları ko­nularında faydalı bilgiler içeren sunumlar yaptılar.

Sempozyumun açılış konuşmasını Büyükşehir Bele­diye Başkanı Alinur Aktaş yaptı ve konuşmasında Bursa tarımının gelişmesi konusunda çok değişik alanlarda çalışmalar yaptıklarını, Bursa arazilerinin %45’inin orman, %34’ünün tarım, %8’inin sanayi alanı olduğunu, tarım alanlarının geliş­tirilmesi konusunda yoğun çalışmaların içinde çiftçilerimizi çe­şitli uygulamalarla des­teklediklerini, vurguladı. Konuşmanın bir bölümünde küçük parsellerde tarım yap­manın verimi düşürdü­ğünü, bu alanlarda toplulaştırma yaparak parselleri büyütmeyi ve verimi artırmayı, planladıklarını anlattı. İşte burada benim ka­famda başka bir model canlandı, dünya tarımının önünde koşan, dünyanın ta­rımdan zengin olmuş ABD’den sonra ikinci ülkesi, 2022 tarım ürünleri ihracatı 132milyar dolar olan Hollan­da’nın uyguladığı model. Aslında bu modeli bu köşede sizlerle paylaşmıştım, ama panel nedeniyle bir araya gelen, başta Sayın Belediye Başkanımız olmak üzere, ül­kemizin tarım potansiyelini geliştirme yolunda çalışan organlarına ve de çiftçilerimize tekrar aktarmak istiyo­rum, sonra da bir öneride bulunmak istiyorum, gelin önce uygulanan modele göz atalım.

Hollanda çiftçilerinin %95’i kooperatif çatısı toplan­mışlar, ama dinamik yapıda bir kooperatifleşme. Belli aralarla genel kurul yapılıyor, kendi aralarından seçilen yönetim kurulu görev yapıyor. Bu görev sürecinde pi­yasa araştırmaları yapılıyor, uzmanlarla çalışılıyor, ta­rımda oluşan gelişmeler, verim artırıcı yeni teknikler üye çiftçilere aktarılıyor. Piyasa araştırmalarına göre üyelere o sezon için 2-3 uygun ürün türü öneriliyor, üretici bunlardan birini seçiyor, ancak ben başka ürün ekeceğim, deme hakkı yok. Tarlanın sürülmesinde, gübrelenmesinde, ekiminde ve de hasatta kooperatif yine üreticinin yanında. Uzmanlardan elde edilen eki­min her safhasındaki verim artırıcı yeni bilgiler de üreti­ciye aktarılıyor. Sonuçta maliyet hesapları yapılıyor ve masraflar düşüldükten sonra gelir üreticiye aktarılıyor.

Hollanda eğitim sisteminde tarımı destekleyen bir başka oluşum da Uygulamalı Tarım Meslek Okulları, çiftçi çocukları genelde bu okullarda eğitim görüyor ve sonunda kendi tarlalarına sahip çıkıyorlar.

Hollanda’yı ziyaretimde bir kooperatif başkanı beni bir top marul tarlasına götürmüştü, marullar olgunlaş­mış, kızlı erkekli gençler tarafından toplanıyor, üst yap­rakları soyulup, paketlenip kutulara dolduruluyordu, kutular da yanda bekleyen tıra yükleniyordu. Başkan, bu gençler bu bölgedeki Tarım Meslek Okulu öğrenci­leri dedi ve ekledi, biz bu marulların yetiştirilmesinde hep onlarla beraber olduk, tarlayı beraber sürdük, güb­reledik, suladık, şimdi de hasadı topluyoruz ve de pa­ketleyerek Almanya’ya gönderiyoruz.

Evet, tarım zengini Hollanda’nın bu başarısının teme­linde iki önemli köşe taşı var, Kooperatifleşme ve de Uygulamalı Tarım Meslek Okullarında Eğitim, bu köşe taşlarını yerleştirmek çok ta zor değil.

Bunları bilgilerine sunduktan sonra Sayın Alinur Ak­taş’a bir önerim var, Sağlıklı Kentler Birliği aracılığıyla da olabilir, gelin Hollanda’nın ağırlıklı olarak tarımla uğra­şan bir kentiyle ilişki kurun. Belediyemizin konuyla ilgili uzmanlarını, panele katılan Tarım Kooperatiflerinden ilgi duyacak üyeleri, Gıda-Tarım ve Hayvancılık İl Mü­dürlüğünden yetkilileri, Milli Eğitim Müdürlüğümüzden Meslek Lisesi uzmanını ve de İkinci Abdülhamid’in aç­tığı Ameli ve Nazari Ziraat Mektebi’nin halen müdürlü­ğünü yapan ve kurulduğunda oluşturulan uygulamalı tarım eğitimini devam ettiren müdürleri Ali Cihan ho­camızı içine alan bir grup oluşturun ve Hollanda’ya gönderin. Ali Cihan hocamız Avrupa’da çalışmış, iyi İn­gilizce bilen bir bilim insanı, grubun yapacağı inceleme ve bilgilenme gezisinde grubun bilgi ve görgüsünü ar­tıracak destekleri verir.

Heyetin dönüşlerinde yerinde gördükleri kooperatif­leşme modelini uygulamayı kabul eden bir tarım koo­peratifimizi belirleyin ve de yeni düzende örnek olacak bir tarım üretim hamlesine başlatın.

İkinci hamleniz de bölgemizin tarım ve hayvancılık pınarları olan Karacabey ve M.K.P.’de bu çalışmaların başlamasının önünü açmak olsun…