Ülkemizde 1.156 Ar-Ge Merkezi'nden 121'i ve 342 Tasarım Merkezi'nden 26'sı ilimizde bulunuyor. İş dünyası, Ar-Ge yatırımlarına hız verirken, Ar-Ge olmadan büyük hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığı görüşünde.

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden edindiğim bilgilere göre, Mayıs 2019 itibarıyla ülkemizde 1.156 Ar - Ge Merkezi'nden 121'i ilimizde bulunmaktadır.  
Ülkemizdek 342 Tasarım Merkezi'nden 26'sı ilimizde bulunmaktadır.
Ar-Ge merkezlerinde bugüne kadar 2.733 proje yürütülmüş, 1.743'ü tamamlanmış, 990'ı devam etmektedir.
Projelerde elde edilen yeni teknolojik ürün sayısı 1.195 adettir.
Bunlardan 197 adedine patent çıkartılarak tescillenmiştir. Diğer 998 ürünün patent başvuru çalışmaları devam etmektedir.
2. sırada...
Bu rakamlarla Bursa, Türkiye'de Ar-Ge Merkezi alanında 2. sırada yer alıyor. Bursa'da yer alan Ar-Ge merkezlerinin sektörel bazda dağılımında, Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi yüzde 77 ile ilk sırada yer alıyor.
Bursa yatırımcıları, gerek Bursa yerel, genel de ülke genelinde rekabet için Ar-Ge çalışmalarını artırmak gerektiğini belirtiyorlar.
Firma temsilcileri, kendi bölgelerinde bir üretim ve çekim merkezi olma hedefiyle gelişimini şekillendirmeye çalışıyor. Bursalı dinamikler, Bursa'nın yüksek teknolojinin ve katma değerli üretimin merkezi olacağını söyledi. Ülkenin gelecek yolculuğunda ekonomik faaliyetlerdeki üstün başarısıyla Bursa'nın, kilit rol üstlendiğini ifade eden firma temsilcileri, son yıllarda artan Ar-Ge yapılanmalarının, önümüzdeki süreçlerde daha da hızlanacağına dikkatleri çektiler. Bursa sanayisi, 2019 ile birlikte ‘Ar-Ge' yatırımlarına hız verdi.Yeni yılda firmalar katma değeri yüksek üretime odaklanarak, Ar-Ge birimlerinde  geliştirecekleri projeler ile daha yüksek getirisi olan üretime odaklandı. 2019 yılı şirketlerin yol haritasında, Ar-Ge yatırımları vardı. Yüksek katma değerli rojelere hız veren Bursalı firmalar, Ar- Ge yatırımlarını güçlendirmek için harekete geçti. Bunun yanında ihracat odaklı projeleri bulunuyor. İhracat pazarlarını belirli bir ivmeyle yükseltmeyi ve Ar-Ge çalışmalarına hız katmayı hedefleyen Bursalı sanayiciler, herhangi bir küçülme beklemediklerini, daha kontrollü geçirecekleri bir yıl olacağını ve yabancı ülkelerdeki pazar paylarını artırmak ilk hedefleri olduğunu vurguladı. Bu yıl büyümeyi sürükleyecek sektörler ağırlıklı olarak sanayi yatırımları oldu.Güçlü adımlar atan Bursalı sanayiciler, bundan sonra da daha iyi yerlere ulaşmak amacıyla hızla yol almayı ve kaliteli çalışmalarını sürdürecaklerini ifade ettiler. 
AR-GE İLE
SANAYİDE
DÖNÜŞÜM
Ülkemizin uluslararası rekabet gücünün artırılması, dünyadaki gelişmelere uygun bir sanayi altyapısının oluşturulması, katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretebilmesi, yüksek teknoloji ağırlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla hükümetimiz sanayi politikası gereği 5746 sayılı kanun kapsamında faaliyet gösteren Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin sayısına ağırlık verdi.Bunlardan 1.156'sı Ar-Ge, 342'si Tasarım Merkezidir.
Ar-Ge Merkezleri sıralamasında 137 adet ile Makine ve Teçhizat İmalatı ilk sırada, 100 adet ile Otomotiv Yan Sanayi ikinci sırada, 94 adet ile Yazılım sektörü üçüncü sırada yer aldı. Tasarım Merkezlerinde ise ilk sırayı 55 adet ile Tekstil, ikinci sırayı 32 adet ile İmalat ve üçüncü sırayı 24 adet ile Makine ve Teçhizat sektörü şeklinde gerçekleşti. Buna paralel ilimizdeki Ar-Ge ve Tasarım merkezlerinin sayısı 147'ye ulaştı.Bunlardan 121'i Ar-Ge ve 26'si Tasarım Merkezidir. İlimizdeki Ar-Ge Merkezlerinin sektörel sıralaması ise 38 adet ile Otomotiv Yan Sanayi, 20 adet ile Makine-Teçhizat, 14 adet ile Tekstil şeklindedir. İlimizdeki Tasarım Merkezlerinin sektörel dağılımı ise 7 adet Otomotiv Yan Sanayi ve 6 adet Tekstil sektörü şeklindedir.
Bursa Ar-Ge Merkezleri sıralamasında, İstanbul ve Kocaeli‘den sonra üçüncü sıradadır. İlimizdeki Ar-Ge merkezlerinde yürütülen proje sayısı 32.688, patent başvuru sayısı 9 bin 522, tescillenmiş ürün sayısı ise 2 bin 375'tir. Bursa, Tasarım Merkezleri sıralamasında ise İstanbul sonra geliyor. İlimizdeki toplam 26 adet Tasarım Merkezi var.
Bursa yatırımcıları, gerek Bursa yerel, genel de ülke genelinde rekabet için Ar-Ge çalışmalarını artırmak gerektiğini belirtiyorlar. Firma temsilcileri, kendi bölgelerinde bir üretim ve çekim merkezi olma hedefiyle gelişimini şekillendirmeye çalışıyor. Bursalı dinamikler, Bursa'nın yüksek teknolojinin ve katma değerli üretimin merkezi olacağını söyledi. Ülkenin gelecek yolculuğunda ekonomik faaliyetlerdeki üstün başarısıyla Bursa'nın, kilit rol üstlendiğini ifade eden firma temsilcileri, Ar-Ge yapılanmalarının, önümüzdeki süreçlerde daha da hızlanacağına dikkatleri çektiler.

Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2017
TÜİK Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması 2017 verilerinden derlediğim bilgilere göre, Ar-Ge harcaması 2017 yılında 29 milyar 855 milyon TL'ye yükseldi. Gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması 2017 yılında bir önceki yıla göre 5 milyar 214 milyon TL artarak, %21,2 artışla 29 milyar 855 milyon TL'ye yükseldi. Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki payı arttı
Gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki oranı 2016 yılında %0,94 iken, 2017 yılında %0,96'ya yükseldi. En fazla Ar-Ge harcaması mali ve mali olmayan şirketler tarafından yapıldı. Ar-Ge harcamalarında mali ve mali olmayan şirketler %56,9 ile en büyük paya sahipken, bunu %33,5 ile yükseköğretim takip etti. Kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapılan Ar-Ge harcamalarının da dahil olduğu genel devlet Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamaları içindeki payı ise %9,6 oldu.Mali ve mali olmayan şirketler Ar-Ge finansmanında %49,4 ile ilk sırada yer aldı . Ar-Ge harcamalarının 2017 yılında %49,4'ü mali ve mali olmayan şirketler tarafından finanse edilirken bunu %33,6 ile genel devlet, %13,3 ile yükseköğretim, %3,5 ile yurt dışı kaynaklar ve %0,1 ile yurt içi diğer kaynaklar takip etti. 


Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2016
TÜİK Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması 2016 verilerinden derlediğim bilgilere göre, Ar-Ge harcaması 2016 yılında 24 milyar 641 milyon TL'ye yükseldi. Gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması 2016 yılında bir önceki yıla göre 4 milyar 26 milyon TL artarak, %19,5 artışla 24 milyar 641 milyon TL'ye yükseldi. Gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamasının GSYH içindeki oranı 2015 yılında %0,88 iken, 2016 yılında %0,94'e yükseldi. Ar-Ge harcamalarında mali ve mali olmayan şirketler %54,2 ile en büyük paya sahipken, bunu %36,3 ile yükseköğretim takip etti. Bu araştırma ile ilk defa kapsama alınan kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapılan Ar-Ge harcamaları da genel devlet Ar-Ge harcamalarına dahil edilmiş olup, toplamda söz konusu iki sektörün Ar-Ge harcamaları içindeki payı %9,5 oldu.  Ar-Ge harcamalarının 2016 yılında %46,7'si mali ve mali olmayan şirketler tarafından finanse edilirken bunu %35,1 ile genel devlet, %14,4 ile yükseköğretim, %3,7 ile yurtdışı kaynaklar ve %0,1 ile yurtiçi diğer kaynaklar takip etti. 

"Teknoparklarda 5334 firma faaliyet gösteriyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale Teknopark'ın açılış töreninde yaptığı konuşmada, rekabet gücünü kalıcı olarak artırmanın teknolojiyi geliştirip üretmekle mümkün olduğunu söylemişti Fikri, Ar-Ge'yi, ürünü ve ticareti bir bütün olarak ele alan yenilikçi girişimlerin hızla çoğalmasını arzu ettiklerini ifade eden Varank, şöyle devam etti: "Ülke menfaatleri için hayallerinin peşinden azimle koşan, hevesli ve heyecanlı gençler, girişimciler istiyoruz. Onlar için rahat çalışabilecekleri, farklı alanlarda iş birlikleri kurabilecekleri ve birlikte üretmenin keyfine varacakları ekosistemler oluşturuyoruz. ‘Yenilikçilik' dediğimiz şey, sadece tek bir kişinin eseri olamaz. Bunun için güçlü ve iyi çalışan bir ekosisteme ihtiyaç var. İşte biz de Bakanlık olarak, bu amaç doğrultusunda ilerliyoruz. Üniversiteleri, reel sektörü ve kamuyu en verimli şekilde bir araya getirip inovasyon ruhunu harekete geçirmek istiyoruz. Teknoparklarımız bu verimli buluşmaya ev sahipliği yapan ekosistemin en önemli mekanları. 16 yıl boyunca Ar-Ge ve yenilik reform paketleriyle, güçlü bir teknoloji geliştirme altyapısı inşa ettik. 2001'de sadece 2 olan teknopark sayımız, şu anda ülkemizin 54 şehrinde 81 rakamına ulaştı. 61'i aktif bir biçimde faaliyet gösteriyor. Kuruluşunu tamamladığımız 20 teknoparkımızın da faaliyete geçmesi için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bugüne kadar 3,8 milyar dolar ihracat, 119 milyar lira satış gerçekleştiren teknoparklarda 5 bin 334 firma faaliyet gösteriyor ve 42 bin 159 Ar-Ge personeli istihdam ediliyor.

Ali İhsan Yeşilova
Yeşilova Holding YKB
"Üniversite-sanayi işbirliklerinin sanayiye aktarılarak ekonomik değere dönüştürülmesine katkı sağlaması ve sanayicilerin Ar-Ge çalışmalarına yönlendirilmesi noktasında çok değerli görüyorum. Sürdürülebilir bir işbirliği önemli ekonomik kazanımları beraberinde getiriyor. Ekonomik güçlenmenin en önemli göstergelerinden biri olan bilimsel gelişmişlik, bildiğiniz üzere üniversitelerde yapılan nitelikli çalışmalar sonucu ortaya çıkıyor. Akademik çalışmaların ortaya çıkardığı bu buluşlar her alanda insan hayatına entegre ediliyor ve ticari değer olarak buluşu yaparak üretimi gerçekleştiren ülkeler ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Son yıllarda sanayicilerin Ar-Ge yatırımları önemli bir yere sahip.

Ayhan Korgavuş
Ünver Group YKB
"Her yıl Ar-Ge için ayrılan pay özellikle ileri teknoloji gerektiren ürünlerin yerlileştirme faaliyetlerinde ciddi anlamda fayda sağlamaktadır. Uygulanan destek politikaları sayesinde ülkemizde faaliyet gösteren Ar-Ge merkezi sayısı her geçen gün artarak devam etmektedir. Bu kapsamda yurtdışına ihraç ettiğimiz ürünlerin tasarım ve üretimini gerçekleştirerek ülkemize katma değeri yüksek yeni projelerin kazandırılacağını düşünüyorum. Dünya ile rekabet edebilmek amacıyla ülke olarak endüstride dijital dönüşüme çok hızlı bir şekilde reaksiyon gösterip adapte olmalıyız. Bu dönüşüm ülkemize sürdürülebilir rekabet ve katma değeri yüksek teknolojik ürün üretimine ivme kazandırarak sanayi üretiminde artış sağlayacaktır.

Sezai Sezer
Profil Sanayi A.Ş YKB
"Şirket olarak katma değeri yüksek üretime odaklandık. Ar-Ge birimimizde geliştirdiğimiz projeler ile daha yüksek getirisi olan üretime odaklanıyoruz. Otomotiv sanayi tarafından Ar-Ge'ye baktığımızda son yıllardaki Ar-Ge merkezi teşvikleri tam istenildiği kadar olmasa da sektörde bir bilinç yaratmak adına iyi bir yöntemdi. Birçok kurum bu teşvikler ile kendi Ar-Ge merkezlerini oluşturdu. Bu teşviklerin devamlılığı ve birtakım yeni düzenlemeler ile Ar-Ge bütçesinin artacağını öngörüyorum. Ar-Ge yatırımları önem arz ediyor.

M.Latif Deniz
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü
"5746 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren AR-GE Merkezleri, ülkemizin, uluslararası rekabet gücünün  artırılması, yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi, dünyadaki gelişmelere uygun bir sanayi altyapısının oluşturulması ve ayrıca yabancı sermaye şirketlerinin Ar-Ge  birimlerini ülkemizde yapılandırarak yeni teknolojileri ülkemizde geliştirmelerine imkan sağlanması hedeflenmektedir. Mayıs 2019 itibarıyla ülkemizde 1.156  AR-GE Merkezi'nden 121'i ilimizde bulunmaktadır.  AR-GE merkezlerinde bugüne kadar 2.733 proje yürütülmüş, 1.743'ü tamamlanmış, 990'ı devam etmektedir. Projelerde elde edilen yeni teknolojik ürün sayısı 1.195 adettir. Bunlardan 197 adedine patent çıkartılarak tescillenmiştir. Diğer 998 ürünün patent başvuru çalışmaları devam etmektedir.

Hasan Moral
Moral Tekstil YKÜ
"Dünya tekstil sektöründe de ülke olarak önemli bir konumdayız.Firmalarımız Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma çalışmalarına önem vermekte ve bu yönde yatırımlar hızla artmakta.Bu gelişmeler sektörün geleceği için umut vermekte.

Erdem Kaya
Uluslararası Patent Birliği Başkanı 
"Alın teri dökerek milli ekonomimizi büyüttük ama salt büyüme ötesinde kalkınabilme için akıl teri dökmemiz gerekiyor. Bunu sürdürülebilir şekilde yapabildiğimizde yüksek katma değerli ürün ve hizmetler üretebileceğiz ve bunları doğru kurgulanmış fikri mülkiyet stratejileri kapsamında koruma altına alacağız, böylelikle de orta gelir tuzağını aşıp kişi başı yıllık ortalama gelirimizi 20-30 bin dolarlar bandına çıkaracağız. Bu bağlamda, Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payının her sene artıyor olması çok sevindirici bir haber. Kamu, üniversiteler ve özel sektördeki tüm paydaşlar olarak bu konuyu asla taviz verilmemesi gereken bir milli beka meselesi olarak ele alırsak, büyük buluşların aydınlattığı parlak bir gelecekte buluşmamız işten bile değil diye düşünmekteyim.

Sayı: 1202 - Sayı'nın Kapağı