TCMB’nin 6 Mayıs PPK’unda politika faizini sabit tutması ve karar metninde önemli değişiklikler olmaması dolar/TL kurunu etkilememişti. Geçen hafta kurdaki yön için gözler ABD’den gelecek enflasyon verisindeydi. Çünkü şu an tüm piyasalar için en önemli veri ABD enflasyonu. Neden mi? Bildiğimiz gibi pandemide önde gelen ülkelerin Merkez Bankaları varlık alım programları ile ve yine hükümetleri de destek ve teşvik paketleriyle sadece kendi ülkelerine değil aynı zamanda tüm dünyaya salgın döneminde önemli parasal destek sağladılar ve sağlamaya da devam ediyorlar. Bu ülkelerin başında hiç kuşkusuz ABD geliyor.
Son aylarda piyasaları ABD ekonomisi toparlanıyor artık FED artık parasal desteği azaltıp faizleri de artırmaya başlar endişesi aldı. Haliyle ABD’den gelen her bir makroekonomik veri artık daha bir önemli. Bu açıdan ekonomik toparlanma ve ısınmaya ilişkin en önemli verilerden biri de enflasyondur. Enflasyonun artıyor olması özellikle de talep kaynaklı ise bu ekonominin toparlanmaya başladığı anlamına gelir. ABD ekonomisinde toparlanma var mı yok mu bu açıdan geçen hafta gelen enflasyon rakamı önemliydi. 
ABD’de geçen hafta hem TÜFE hem de ÜFE beklentilerin çok üzerinde geldi. Özellikle TÜFE 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyesini görerek son 13 yılın zirvesine ulaştı. Piyasa bu durumu şöyle yorumladı; ABD ekonomisi büyüyor bu nedenle parasal destek yavaş yavaş azaltılmaya başlar ve faiz artışı da yakındır. Haliyle yüksek gelen enflasyon sonrasında yine ve yeniden erken faiz artışı konusu fiyatlanmaya başlayınca ABD 10 yıllık tahvil faizleri o çok kritik seviyesi 1.70 sınırına dayanırken dolar endeksi de yükselerek 90,7 seviyesine ulaştı. Bu etki ile birlikte dolar/TL kuru da birkaç haftadır çok kritik eşik olan 8.35 ve 8.40’ı aşarak 8.51 seviyesini test etti. 
Cuma yine ABD’den ekonomik toparlanma için çok önemli olan sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve perakende satışları verileri geldi. Enflasyonun aksine bu verilerde güçlü bir ekonomik toparlanma emaresi görülmedi. Bunun üzerine ABD 10 yıllıkları ve dolar endeksindeki gerileme bizde de dolar/TL’yi aşağı çekince kur 8.43 seviyesine kadar geri çekildi. 
Peki dolar/TL bu hafta nasıl seyreder? Yazının kaleme alındığı sırada 8.43 düzeyinden işlem gören kur için ABD enflasyonu sonrası kısa vadeli düşüş trendinin sona erdiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla kurda kısa ve orta vadede yön yukarı. Kurun 8.44 üstü kalması tehlikeli. Bu seviye üstü fiyatlamalar kurdaki yükselişleri hızlandırıp 8.50 düzeyine çıkaracaktır. Bu hafta ilk kritik nokta 8.51. Kur 8.51’i aşıp tarihi en yüksek seviyesi 8.58’i de geçerse durum başka bir boyut alabilir. 8.58 üstü fiyatlamalarda yeni hedef 8.90’lı seviyeler olacaktır. Kur için gözler yine bu Cuma ABD’den gelecek imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verilerinde olacak. Bu beklentilerin üzerinde gelirse kurda yukarı yönlü hareket görmemiz çok olası.

Elon Musk’ın Bitcoin’le Derdi Ne?
Elon Musk geçen hafta Tesla’nın araç satışlarında Bitcoin kullanımını askıya aldığını duyuran bir tweet attı. Gerekçesi ise Bitcoin’in bilgisayar ortamında yaratılırken kullanılan elektrik nedeniyle çok enerji harcayıp çevreye zarar veriyor olması. Musk özellikle Bitcoin için en kötü emisyona sahip olan kömürün hızla artan kullanımından rahatsız olduğunu dile getirdi. 
Musk bu tweetinin ardından Bitcoin fiyatları 58.000 $’lar seviyesinden o çok kritik destek seviyesi olan 46.000 $’lara gerileyince, Musk buna çok sinirlenen Bitcoin yatırımcılarının eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Musk birkaç ay önce Bitcoin’i ödeme aracı kabul ederken Bitcoin yaratılırken çok enerji kullanıldığını bilmiyor muydu, birkaç ayda ne değişmişti? Eleştiriler bununla da sınırlı değildi elbet. Musk madem çevre konusunda bu kadar duyarlı peki kendi ürettiği elektrikli Teslalar yeterince çevreci miydi? Ve hatta uzaya gönderdiği roketler çevreyi kirletmiyor muydu? 
Anlaşılan o ki Musk’ın derdi Bitcoin’in çevreyi kirletmesi değil. Musk bu ara kafayı Dogecoin’e fena taktı. Bu nedenle arzı artık sınıra ulaşan Bitcoin’e yatırım yapmaktansa kendi parlattığı Dogecoin’i ön plana çıkarıp büyük kazançlar elde etmek daha cazip diye düşünüyor. Yine geçen hafta işlem verimliliğini artırmak için Dogecoin geliştiricileriyle çalıştığını duyurdu ve Dogecoin bir günde %26 değer kazandı. Sizin anlayacağınız Bitcoin’deki kazançlara geç kaldığını söyleyen Musk bu kaybı Dogecoin’le kazanma derdinde.