Türkiye Barolar Birliği’nce hazırlanan avukatlık asgari ücret tarifesi, yasaya göre yılda bir kez olmak üzere her yıl Resmi Gazete’de yayımlanarak yenilenir. Avukatlık ücretinin tayin ve takdirinde, resmi olarak her mecrada Avukatlık Kanunu ve asgari ücret tarife hükümleri uygulanıyor. Artan enflasyonist ortamda tüm çalışanların asgari ücretleri yılda birkaç kez gözden geçirilip düzenlenirken, yasal zorunluluk nedeniyle avukatlık ücretlerinin yılda bir kez gözden geçirilip düzenleniyor olması mesleki çevrelerde haklı olarak eleştiri konusu.

21 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak olan avukatlık asgari ücretleri tarifesinin tamamı ve eki için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/09/20230921-4.htm adresini web’te tıklamanız yeterli.

Hemen her dönem geçmiş ilişkin yazılarda da hatırlattığımız gibi bir kez daha belirtelim asgari ücret tarifesi sadece avukatları ilgilendirmiyor. Esas sermayesi 250.000.00 TL’nin üzerindeki anonim şirketleri de ilgilendirdiği için bir bakıma ekonomik yaşamı doğrudan etkileyen bir konu.

Ofiste sözlü danışmada ilk bir saat için eski tarifede 1.200.00 TL olan ücret, % 90 civarı artışla yeni tarifede 2.300.00 TL olarak güncellenmiş, 21.09.2023’te başlayacak 2023/24 tarifesi ek’inde sermayesi 250 bin lirayı geçen anonim şirketlerin (esas sermaye miktarının kriter olması kadar alakasız adaletsiz bir yasa hükmü ise de!) bu şirketlerin avukatlarına ödeyeceği aylık (EN AZ) asgari ücret ise net 8.300.00TL’den artışla net 15.800.00 TL’ye çıkarılmış. Hemen belirtelim, dava veya takiplerden doğan asgari ücretlerin tutarları yıl içinde bu ücreti aşıyorsa şirket tarafından ayrıca avukata ödenmesi, avukat tarafından da faturalandırılması, vergi avukatlık mevzuatı /yasa gereği şart .

Baroların hazırladıkları misalen Bursa ve İstanbul Barosu “tavsiye gösterge” ücretleri ise Resmi Gazete’de yayımlanan ücretlerin en az 2-3 misli rakamları içermekte.

Yine sermaye şirketlerinden anonim şirketlerin esas sermayeleri 250.000.00 TL üzerinde ise bu şirketlerin avukatlık sözleşmesi yapmamaları KANUNDA AÇIK SUÇ ve ciddiyetle takip edilen 2023 için 250.000.00 TL’sini aşan miktarlarda idari para cezaları söz konusu.

Belirttiğimiz üzere dava tarafları bu rakamlardan daha az ücrete anlaşamıyorlar. Kanunla kesin kural, mesleki disiplin cezaları ve vergisel kuralları da ilgilendiren bir husus. Geçtiğimiz yıla göre tarife ücretlerinde sanırız sokaktaki enflasyona duyarlı biçimde %80, % 100’ler gibi ciddi oranda artış söz konusu olsa da ağır çalışan sistem ve adli alanda bilinen olumsuz koşullar nedeniyle, avukatlık hizmetleri görenler için diğer pek çok sektörde olduğu gibi bu artışlar yine de meslektaşlarda bir rahatlama hissi yaratmadığı gibi , kazanan yine devlet olacak; zira savunmanlık /adalet hizmetleri lüks sınıfa alındığı için %20’ye çıkarılan KDV ve yüksek vergi oranları gibi mesleğin belini büken pek çok ana mesele çözümsüz ve adeta tozlu raflarda bekliyor.

Sonuç olarak ücretlerdeki tarifenin %80 artmış olması bile söz gelimi 2013 hatta 2010’lar paranın satın alma gücünün, bereketinin, ekonomisinin dahi çok gerisinde, zira enflasyon denilen canavar, bu artışları bile kat kat sollayan tüm kesimlerin ekonomisini aşağı çeken faktör.

Yeni adli yılın esasen tekrar ADİL YIL olmasını temenni ederek yazımızı noktalayalım.

Kalın sağlıcakla.