Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerine sponsor­luk faaliyetleri gerek spor dallarının desteklenmesi ge­rekse ticari amaca uygun reklam faaliyetleri açısından büyük bir uygulama alanı bulmaktadır. Destekleyicilik anla­mında da kullanılan sponsorluk kelimesi bir bedel karşılı­ğında bir faaliyetin desteklenmesi anlamını taşımaktadır. Pek tabi sponsorluk işlemlerinin vergi kanunları karşısındaki durumu da mevzuat hükümleri açısından çeşitli uygulama alanları doğulmaktadır.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü tarafından 06.03.2023 tarih ve E-39044742-130 [Özelge]-284974 sayılı özelge ile … vakfı ta­rafından geliştirilen “… Projesi” ile Türkiye’nin birçok noktasında, orta­okul ve lise öğren­cilerine yönelik, vakıf ve şirketiniz tarafından birlikte kurulacak icatha­nelerle, öğrenci­lere bilimi sevdirmenin ve onları teknolojiyi geliştiren konu­muna taşımanın hedeflendiği, proje sponsorlu­ğuna ilişkin olarak … A.Ş. ile Vakıf ve Şirketiniz arasında sponsorluk sözleş­mesi yapıldığı be­lirtilerek, sponsorluk sözleşmesi kapsamında … A.Ş. ye düzenlenecek faturada ticari reklam kapsamında KDV tev­kifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş bildir­miştir.

3065 sayılı KDV Kanununun 9/1’inci maddesinde, mü­kellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî mer­kezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi iş­lemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tuta­bileceği hüküm altına alınmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.3.2.15 Ticari Rek­lam Hizmetleri” başlıklı bölümünün;

- “I/C-2.1.3.2.15.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı” alt başlıklı bölümünde;

“Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.15.2.) bölümü kapsamındaki reklam hiz­meti alımlarında (3/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.”,

- “I/C-2.1.3.2.15.2. Kapsam” alt başlıklı bölümünde ise;

‘’Ticari reklam, ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağ­lantılı olarak; bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanma­sını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından her­hangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurular­dır.

Tevkifat kapsamına, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pa­zarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) girmektedir. Yüklenici­leri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilen ticari reklam hizmetle­rinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılır. Reklam hizmetinin, reklam ajansları üzerinden alınması, söz konusu ajansların bu kapsamda alacakları yayın, prodüksiyon gibi reklama yönelik hizmetlerin tevkifata tabi tutulmasına engel teşkil etmez” açıklamalarına yer verilmiştir.

Buna göre, adı geçen Vakıf tarafından geliştirilen “… Pro­jesi”ne ilişkin olarak; Vakıf, Şirketiniz ve … A.Ş. arasında dü­zenlenen sponsorluk sözleşmesi kapsamında reklam ve mekan düzenlemelerinde, tüm basılı materyallerde, görsel sunumlarda, web sitesinde, proje isminde ve proje kapsa­mında kullanılacak araçlarda banka isim ve logosuna ver verilmesi şeklindeki hizmetler bankanın tanıtımına yönelik verilen ve doğrudan fayda sağlanan hizmetler niteliğinde olduğundan KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C- 2.1.3.2.15) bölümü kapsamında (3/10) oranında tevkifat uy­gulanılacağına ilişkin görüş bildirilmiştir.