Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerine dijitalle­şen çağda sosyal medya üzerinden elde edilen gelir­ler ve yürütülen ticari faaliyetler büyük bir önem kazanmıştır. Gerek reklam faaliyetleri gerekse satış kanal­ları açısından sosyal medya işlemleri her geçen gün büyük bir önem kazanmaktadır.

İşin vergileme kısmında ise farklı bir konu başlığı olarak kişisel web sitesi üzerinden tıklanma ve reklamları yayınla­mak suretiyle elde edilen gelirlerin sosyal medya kazanç istisnası kapsamındaki durumu ise içerisinde soru işaret­leri barındırmaktadır.

26.11.2021 tarih ve 31640 sayılı Resmi Gazete’de yayım­lanan 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kişisel web sitesi üzerinden tıklanma ve reklamları yayınlamak suretiyle elde edilen gelirlerin sosyal medya kazanç istisnası kapsamındaki duru­muna ilişkin mevzuat düzenlemesi yapılmış­tır.

İlgili mevzuat dü­zenlemesi ışığında İn­ternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, gö­rüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetle­rinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançların gelir vergisinden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edil­mesi şarttır.

Bankalar, bu kapsamda açı­lan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Ka­nunun 98 ve 119’uncu mad­delerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip öde­mekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94’üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz.

Mükelleflerin birinci fıkra kapsamı dışında başka faa­liyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulun­ması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.

Birinci fıkra kapsamındaki kazançları toplamı 103’üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini ikinci fık­rada belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenler bu istisna­dan faydalanamazlar. Bu durumda olanların, 94’üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yü­kümlülüğü yoktur.

İstisnaya ilişkin şartların taşınmadığının tespit edil­mesi halinde eksik tahakkuk etmiş olan vergi, vergi zıyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunacaktır.

Cumhurbaşkanı, bu maddede yer alan tevkifat oranını her bir faaliyet türü için ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye, bir katına kadar artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye; Ha­zine ve Maliye Bakanlığı, maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Unutulmamalıdır ki ülkemizin cari açığının kapanması ve nitelikli iş gücünü istihdam etme açısından dijital teknoloji­lerin ticari faaliyetlerinin daha etkili teşvik edilmesi ülkemi­zin kalkınması açısından büyük önem arz etmektedir.