Sanayici çözüm bekliyor
Kestel 2. Sanayi Bölgesinde had safhadaki altyapı eksikliği, "Kaderimize terk edildik diyen sanayiciyi adeta isyan ettirdi.
YETİM BÖLGE MUAMELESİ
Ankara Yolunun alt tarafında kalan ve halen 70den fazla firmanın faaliyet gösterdiği 'Kestel İkinci Sanayi Bölgesi', altyapı eksikliğinin sıkıntısını yaşıyor. Bölgede yol, kanalizasyon, doğalgaz, kullanma ve proses suyu olmaması, birçoğu ihracata çalışan Kestelli sanayiciyi çileden çıkartıyor. Yetim bölge muamelesi gördüklerini savunan sanayiciler, verdikleri yüklü ruhsat paralarının karşılığını alamamaktan şikayetçi. Yurt dışından gelen müşterilerini çamurlu yollardan geçirmek zorunda kaldıklarını vurgulayan sanayiciler, "Halimizden utanıyoruz diyor.
Ankara yolunun alt tarafında kalan ve halen 70den fazla firmanın faaliyet gösterdiği 'Kestel İkinci Sanayi Bölgesi', altyapı eksikliğinin sıkıntısını yaşıyor. Bölgede yol, kanalizasyon, doğalgaz, kullanma ve proses suyu olmaması, birçoğu ihracata çalışan Kestelli sanayiciyi çileden çıkartıyor. Yetim bölge muamelesi gördüklerini savunan sanayiciler, verdikleri yüklü ruhsat paralarının karşılığını alamamaktan şikayetçi. Yurt dışından gelen müşterilerini Bölgenin çamurlu yollarından geçirmek zorunda kaldıklarını vurgulayan sanayiciler, "Halimizden utanıyoruz diyor.
Verdiğim paranın karşılığını alamadım
Anipek Tekstilin sahibi Ahmet Solakoğlu, Kestel 2. Sanayi Bölgesine organize sanayi bölgesi (OSB) statüsü kazandırmak için girişimleri olduğunu, bunu çeşitli platformlarda dile getirdiklerini ancak şu ana kadar hiç kimsenin kendilerine ilgi göstermediğini söyledi.
Kestel Belediyesi ile BUSKİden yana dertli olduklarını belirten Solakoğlu, "Altyapımız yıl başında ihale edildi. BUSKİ işe başlayacaktı, ancak paramız yok gerekçesiyle vazgeçti. Parasını biz verelim diyoruz, ona da yanaşmıyor. Bölgede 70den fazla fabrika var. Fakat bürokrasiyi aşıp altyapı çalışmalarına bir türlü başlayamıyoruz. Bir çoğumuz ihracata çalışıyoruz, yurtdışından misafirlerimiz, müşterilerimiz geliyor. İnanın Bölgemizin durumundan utanıyoruz. Yetim bölge muamelesi görüyoruz. İçme suyumuz bile yok. Aslında biz Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB) ile bütünleşmek istiyoruz. İlçe sınırları Büyükşehire dahil edildikten sonra topu onlara atan Kestel Belediyesi, ödediğim 50 bin YTL ruhsat parasının karşılığında bana hiçbir şey vermedi dedi.
Ortada kaldık
Asya Dokumanın Fabrika Müdürü Zeki Çalışkan, altyapı anlamında Kestel 2. Sanayi Bölgesinde elle tutulur hiçbir şey olmadığını söyledi. Bölge sanayicisinin toplu olarak yaptığı doğalgaz başvurusundan şu ana kadar sonuç çıkmadığını anlatan Çalışkan, "Bunun yanı sıra yollarımız ile ilgili bir çalışma yok. Belediye kullanma suyunu bağladı. Ancak basınç olarak yeterli değil. Sanayi suyu zaten yok. Sadece KOSABın açıktan akan atık suları Yeşil Çevreye bağlandı. Bir de Telekom çalışma yaptı, o kadar dedi. Bölge sanayicisinin, altyapının hayata geçirilmesi için gerek Belediye gerekse diğer yetkili kurum ve kuruluşlara yardımcı olduğunu, olacağını anlatan Çalışkan, OSB olmak için ise umutsuz konuştu. Çalışkan, "Bölgemizin bir an evvel OSB statüsüne alınması gerekiyor. Alternatifler de olabilir. Örneğin Gürsu ve Kestele de bağlanabiliriz. Ancak şu an için hiçbir gelişme yok. İsteğimize, altyapı başta olmak üzere pek çok sorunumuz olduğu için sıcak bakıldığını zannetmiyorum. Tam anlamıyla ortada kaldık dedi.
KOSAB ile birleşme zor
Danca Mobilyanın Dış Ticaret Müdürü Tufan Yenersu, altyapı eksikliği had safhaya ulaşan Bölgede, fabrikaların köşeye kadar gelen doğalgazdan henüz faydalanamadığına dikkat çekti. Bölgedeki mevcut yolları sanayicilerin yaptırdığını belirten Yenersu, Kestel Organize Sanayi Bölgesi ile birleşme çabasından da bir sonuç alınamayacağını ifade etti.
Sorunlarınız çözümlenecek diyorlar
Devsan Makinenin sahibi Sadettin Bolakan, Kestel 2. Sanayi Bölgesinin bir an önce OSB statüsüne girmesi gerektiğini söyledi. Bölge sanayicisinin şu an doğalgaz kullanamadığını, yolu ve suyu olmadığını anlatan Bolakan, "Bölgemiz adeta kaderine terk edildi. Kestel Belediyesi, yıl sonunda bütün altyapı sorunlarımızın çözümleneceğini ifade ediyor. Bakalım, bekleyip göreceğiz diye konuştu.
Çamur içinde çalışıyoruz
Esor Tekstilin ortağı Erol Çayır, Kestel 2. Sanayi Bölgesinde üretim yapan fabrikaların kullanacağı su, kanalizasyon, yol ve doğalgaz olmadığını söyledi. Çayır, "Su ve doğalgaz önümüzden geçti, ancak biz kullanamıyoruz. Bağlantı yapmıyorlar. Bursagaz, 2007 programına aldık dedi. Kestel Belediye Başkanı ile görüştüm, yeri geliyor bizlerden para istiyorsunuz ancak altyapımızı yapmıyorsunuz dedim. Başkan da, Bölgede boş alanlar var. Bunlar dolduğunda altyapı tamamlanacak dedi. Resmen çamur içinde çalışıyoruz. İsteğimiz; KOSABa bağlanmak. Bu olursa derli toplu bir Bölge haline geliriz diye konuştu.
Günayoğlu Tekstilin ortağı Serkan Günay, Bölgede ne altyapı, ne de kanalizasyon, su ve yol olmadığını kaydetti. "Çamur içindeyiz. Doğalgaz yok, altyapı çalışması yok, yollarımız perişan diyen Günay, Kestel Belediyesine maddi destek olduklarını da ifade etti.
Boş parseller altyapıyı engelliyor
Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Kestel 2. Sanayi Bölgesi'ndeki doluluk oranının az olduğunu, bunun da alt ve üst yapı yatırımlarını engellediğini kaydetti.
Yener Acar, "Amacımız, boş olan parselleri bir an önce doldurarak alt ve üst yapı çalışmalarına bu yıl içinde başlamak. Alt yapı BUSKİ, üst yapı ise Kestel Belediyesi tarafından yapılacak.
Bölgede doğalgaz kullanan bazı fabrikalar var. Hedefimiz, kısa zamanda bölgenin tamamını doğalgaz kullanır hale getirmek. Bunun için de girişimlerimiz sürüyor dedi.
Kestel 2. Sanayi Bölgesi'nde Faaliyet Gösteren Firmalar...
Acar Tavukçuluk
Akça Tekstil
Akdem Tekstil
Aksedef Tekstil
Alfa Tekstil
Alpersan Tekstil
Altun Tekstil
Aluç Plastik
Aluç Tekstil
Anılsan Havlu
Anipek Tekstil
Asya Dokuma
Ay Kardeşler Mermer
Baran Tekstil
Bergül Tekstil
Brodeteks
Burçsan Lastik
Cihan Kanepe
Danca Mobilya
Devsan Makine
Dizdar Tekstil
E. Göktepeliler Tekstil
Emre Vinç
Enderer Mefruşat
Enkasis
Erşat Tekstil
E. Akar Teknik
Esentepe Tekstil
Esor Tekstil
Ezgi Tekstil
Fam Tekstil
Famteks
Mimoza Tekstil
Furisan Şekerleme
Gençhacıoğlu Tekstil
Ginna Tekstil
Grup Aydınlatma
Güleryüz Tekstil
Gülipek Tekstil
Günayoğlu Tekstil
Güneş Tekstil
H. İbrahim Şahbaz
Hakyıldız Tekstil
HKS Has Asansör
Hür Tekstil
İMA Tekstil
İmeteks
İpra Deri Metal
Işıksoy Tekstil
Kirveler Tekstil
Koçersan Ltd. Şti.
Mersan Tekstil
Mevsim Gıda
Mode Tem Tekstil
Odak Konserve
Onural Mobilya
Özinci Tekstil
Palim Tekstil
Poslu Damper
Prestij Brode
Ranko Tekstil
Renktaş Karo Çini
Romans (Upa Tekstil)
Samira Tekstil
Saray Örme
Seba Tekstil
Sekamsan Kağıt
Sincan Strafor
Slam Tekstil
Sultan Su
Şirin Kasnak
Tamam Mensucat
Teknik İş Mermer
Tesan Tekstil
Tuana Nakış
Türkkar Otomotiv
Vardarlar Tekstil
Vefape Tekstil
Yasemin İpek
Yörükoğlu Tekstil
Kestel ve Gürsu, Yeşil Çevre ile soluk aldı
Nisan 2004'te yapımına başlanan ve Haziran 2006'da faaliyete geçen Yeşil Çevre Arıtma Tesisi sayesinde Bursa'nın doğusunda bulunan Kestel, Gürsu, Barakfakih ve İsabey'deki dereler eski berraklığına kavuştu.
Arıtma tesisi kurulmadan önce bölgede tekstile dayalı sanayi işletmelerinden ve çevredeki boyama atölyelerinden kaynaklı olarak akarsularda yoğun bir kirlilik gözlenirken, sanayi tesislerinin de katılımıyla oluşturulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi ile bölge kirlilikten kurtuldu.
Bölgenin arıtma tesisi ile tekrar yaşam bulduğunu belirten Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay, sanayicilerin kendi imkanlarıyla finanse ettiği tesisin, Türkiye ölçeğinde örnek olduğunu kaydetti.
Arıtma tesisine gelen atık sudaki kirlilik oranının her gün ölçüldüğünü vurgulayan Burkay, deşarj edilen suyun da Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde istenen standartların çok altında olduğuna da işaret etti.
Bundan böyle Mahalli Çevre Kurulu'nun kararıyla proje alanı içindeki OSB ve sanayi bölgelerinde, prosesinde endüstriyel nitelikli atık su bulunan sanayi tesisleri kurulmasına izin verilmeyeceğini dile getiren Burkay, "Bursa'nın doğu bölgesindeki yerleşim birimlerinden ve sanayi bölgelerinden kaynaklanan atık su kirliliği, arıtma tesisimiz sayesinde tamamen ortadan kalktı. Bu bölgedeki derelerimiz eskisi gibi pırıl pırıl akmaya başladı" diye konuştu.
240 tesis ortak
240 sanayi tesisinin ortaklığıyla kurulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, Kestel ve Gürsu Belediyeleri'nin evsel, bölgedeki sanayi tesislerinin ise endüstriyel atıklarını 20 kilometre uzunluğundaki kollektörlerle topluyor. Tesiste günlük 56 bin metreküp arıtma gerçekleştiriliyor. Atıklar; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirildikten sonra arıtılan su, 1,6 kilometre uzaklıktaki Alman kanalına deşarj ediliyor.
Nisan 2004'te yapımına başlanan ve Haziran 2006'da faaliyete geçen Yeşil Çevre Arıtma Tesisi sayesinde Bursa'nın doğusunda bulunan Kestel, Gürsu, Barakfakih ve İsabey'deki dereler eski berraklığına kavuştu.
Arıtma tesisi kurulmadan önce bölgede tekstile dayalı sanayi işletmelerinden ve çevredeki boyama atölyelerinden kaynaklı olarak akarsularda yoğun bir kirlilik gözlenirken, sanayi tesislerinin de katılımıyla oluşturulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi ile bölge kirlilikten kurtuldu.
Bölgenin arıtma tesisi ile tekrar yaşam bulduğunu belirten Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay, sanayicilerin kendi imkanlarıyla finanse ettiği tesisin, Türkiye ölçeğinde örnek olduğunu kaydetti.
Arıtma tesisine gelen atık sudaki kirlilik oranının her gün ölçüldüğünü vurgulayan Burkay, deşarj edilen suyun da Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde istenen standartların çok altında olduğuna da işaret etti.
Bundan böyle Mahalli Çevre Kurulu'nun kararıyla proje alanı içindeki OSB ve sanayi bölgelerinde, prosesinde endüstriyel nitelikli atık su bulunan sanayi tesisleri kurulmasına izin verilmeyeceğini dile getiren Burkay, "Bursa'nın doğu bölgesindeki yerleşim birimlerinden ve sanayi bölgelerinden kaynaklanan atık su kirliliği, arıtma tesisimiz sayesinde tamamen ortadan kalktı. Bu bölgedeki derelerimiz eskisi gibi pırıl pırıl akmaya başladı" diye konuştu.
240 tesis ortak
240 sanayi tesisinin ortaklığıyla kurulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, Kestel ve Gürsu Belediyeleri'nin evsel, bölgedeki sanayi tesislerinin ise endüstriyel atıklarını 20 kilometre uzunluğundaki kollektörlerle topluyor. Tesiste günlük 56 bin metreküp arıtma gerçekleştiriliyor. Atıklar; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirildikten sonra arıtılan su, 1,6 kilometre uzaklıktaki Alman kanalına deşarj ediliyor.
Kestel 2. Sanayi Bölgesinde had safhadaki altyapı eksikliği, "Kaderimize terk edildik diyen sanayiciyi adeta isyan ettirdi.
YETİM BÖLGE MUAMELESİ
Ankara Yolunun alt tarafında kalan ve halen 70den fazla firmanın faaliyet gösterdiği 'Kestel İkinci Sanayi Bölgesi', altyapı eksikliğinin sıkıntısını yaşıyor. Bölgede yol, kanalizasyon, doğalgaz, kullanma ve proses suyu olmaması, birçoğu ihracata çalışan Kestelli sanayiciyi çileden çıkartıyor. Yetim bölge muamelesi gördüklerini savunan sanayiciler, verdikleri yüklü ruhsat paralarının karşılığını alamamaktan şikayetçi. Yurt dışından gelen müşterilerini çamurlu yollardan geçirmek zorunda kaldıklarını vurgulayan sanayiciler, "Halimizden utanıyoruz diyor.
Ankara yolunun alt tarafında kalan ve halen 70den fazla firmanın faaliyet gösterdiği 'Kestel İkinci Sanayi Bölgesi', altyapı eksikliğinin sıkıntısını yaşıyor. Bölgede yol, kanalizasyon, doğalgaz, kullanma ve proses suyu olmaması, birçoğu ihracata çalışan Kestelli sanayiciyi çileden çıkartıyor. Yetim bölge muamelesi gördüklerini savunan sanayiciler, verdikleri yüklü ruhsat paralarının karşılığını alamamaktan şikayetçi. Yurt dışından gelen müşterilerini Bölgenin çamurlu yollarından geçirmek zorunda kaldıklarını vurgulayan sanayiciler, "Halimizden utanıyoruz diyor.
Verdiğim paranın karşılığını alamadım
Anipek Tekstilin sahibi Ahmet Solakoğlu, Kestel 2. Sanayi Bölgesine organize sanayi bölgesi (OSB) statüsü kazandırmak için girişimleri olduğunu, bunu çeşitli platformlarda dile getirdiklerini ancak şu ana kadar hiç kimsenin kendilerine ilgi göstermediğini söyledi.
Kestel Belediyesi ile BUSKİden yana dertli olduklarını belirten Solakoğlu, "Altyapımız yıl başında ihale edildi. BUSKİ işe başlayacaktı, ancak paramız yok gerekçesiyle vazgeçti. Parasını biz verelim diyoruz, ona da yanaşmıyor. Bölgede 70den fazla fabrika var. Fakat bürokrasiyi aşıp altyapı çalışmalarına bir türlü başlayamıyoruz. Bir çoğumuz ihracata çalışıyoruz, yurtdışından misafirlerimiz, müşterilerimiz geliyor. İnanın Bölgemizin durumundan utanıyoruz. Yetim bölge muamelesi görüyoruz. İçme suyumuz bile yok. Aslında biz Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB) ile bütünleşmek istiyoruz. İlçe sınırları Büyükşehire dahil edildikten sonra topu onlara atan Kestel Belediyesi, ödediğim 50 bin YTL ruhsat parasının karşılığında bana hiçbir şey vermedi dedi.
Ortada kaldık
Asya Dokumanın Fabrika Müdürü Zeki Çalışkan, altyapı anlamında Kestel 2. Sanayi Bölgesinde elle tutulur hiçbir şey olmadığını söyledi. Bölge sanayicisinin toplu olarak yaptığı doğalgaz başvurusundan şu ana kadar sonuç çıkmadığını anlatan Çalışkan, "Bunun yanı sıra yollarımız ile ilgili bir çalışma yok. Belediye kullanma suyunu bağladı. Ancak basınç olarak yeterli değil. Sanayi suyu zaten yok. Sadece KOSABın açıktan akan atık suları Yeşil Çevreye bağlandı. Bir de Telekom çalışma yaptı, o kadar dedi. Bölge sanayicisinin, altyapının hayata geçirilmesi için gerek Belediye gerekse diğer yetkili kurum ve kuruluşlara yardımcı olduğunu, olacağını anlatan Çalışkan, OSB olmak için ise umutsuz konuştu. Çalışkan, "Bölgemizin bir an evvel OSB statüsüne alınması gerekiyor. Alternatifler de olabilir. Örneğin Gürsu ve Kestele de bağlanabiliriz. Ancak şu an için hiçbir gelişme yok. İsteğimize, altyapı başta olmak üzere pek çok sorunumuz olduğu için sıcak bakıldığını zannetmiyorum. Tam anlamıyla ortada kaldık dedi.
KOSAB ile birleşme zor
Danca Mobilyanın Dış Ticaret Müdürü Tufan Yenersu, altyapı eksikliği had safhaya ulaşan Bölgede, fabrikaların köşeye kadar gelen doğalgazdan henüz faydalanamadığına dikkat çekti. Bölgedeki mevcut yolları sanayicilerin yaptırdığını belirten Yenersu, Kestel Organize Sanayi Bölgesi ile birleşme çabasından da bir sonuç alınamayacağını ifade etti.
Sorunlarınız çözümlenecek diyorlar
Devsan Makinenin sahibi Sadettin Bolakan, Kestel 2. Sanayi Bölgesinin bir an önce OSB statüsüne girmesi gerektiğini söyledi. Bölge sanayicisinin şu an doğalgaz kullanamadığını, yolu ve suyu olmadığını anlatan Bolakan, "Bölgemiz adeta kaderine terk edildi. Kestel Belediyesi, yıl sonunda bütün altyapı sorunlarımızın çözümleneceğini ifade ediyor. Bakalım, bekleyip göreceğiz diye konuştu.
Çamur içinde çalışıyoruz
Esor Tekstilin ortağı Erol Çayır, Kestel 2. Sanayi Bölgesinde üretim yapan fabrikaların kullanacağı su, kanalizasyon, yol ve doğalgaz olmadığını söyledi. Çayır, "Su ve doğalgaz önümüzden geçti, ancak biz kullanamıyoruz. Bağlantı yapmıyorlar. Bursagaz, 2007 programına aldık dedi. Kestel Belediye Başkanı ile görüştüm, yeri geliyor bizlerden para istiyorsunuz ancak altyapımızı yapmıyorsunuz dedim. Başkan da, Bölgede boş alanlar var. Bunlar dolduğunda altyapı tamamlanacak dedi. Resmen çamur içinde çalışıyoruz. İsteğimiz; KOSABa bağlanmak. Bu olursa derli toplu bir Bölge haline geliriz diye konuştu.
Günayoğlu Tekstilin ortağı Serkan Günay, Bölgede ne altyapı, ne de kanalizasyon, su ve yol olmadığını kaydetti. "Çamur içindeyiz. Doğalgaz yok, altyapı çalışması yok, yollarımız perişan diyen Günay, Kestel Belediyesine maddi destek olduklarını da ifade etti.
Boş parseller altyapıyı engelliyor
Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Kestel 2. Sanayi Bölgesi'ndeki doluluk oranının az olduğunu, bunun da alt ve üst yapı yatırımlarını engellediğini kaydetti.
Yener Acar, "Amacımız, boş olan parselleri bir an önce doldurarak alt ve üst yapı çalışmalarına bu yıl içinde başlamak. Alt yapı BUSKİ, üst yapı ise Kestel Belediyesi tarafından yapılacak.
Bölgede doğalgaz kullanan bazı fabrikalar var. Hedefimiz, kısa zamanda bölgenin tamamını doğalgaz kullanır hale getirmek. Bunun için de girişimlerimiz sürüyor dedi.
Kestel 2. Sanayi Bölgesi'nde Faaliyet Gösteren Firmalar...
Acar Tavukçuluk
Akça Tekstil
Akdem Tekstil
Aksedef Tekstil
Alfa Tekstil
Alpersan Tekstil
Altun Tekstil
Aluç Plastik
Aluç Tekstil
Anılsan Havlu
Anipek Tekstil
Asya Dokuma
Ay Kardeşler Mermer
Baran Tekstil
Bergül Tekstil
Brodeteks
Burçsan Lastik
Cihan Kanepe
Danca Mobilya
Devsan Makine
Dizdar Tekstil
E. Göktepeliler Tekstil
Emre Vinç
Enderer Mefruşat
Enkasis
Erşat Tekstil
E. Akar Teknik
Esentepe Tekstil
Esor Tekstil
Ezgi Tekstil
Fam Tekstil
Famteks
Mimoza Tekstil
Furisan Şekerleme
Gençhacıoğlu Tekstil
Ginna Tekstil
Grup Aydınlatma
Güleryüz Tekstil
Gülipek Tekstil
Günayoğlu Tekstil
Güneş Tekstil
H. İbrahim Şahbaz
Hakyıldız Tekstil
HKS Has Asansör
Hür Tekstil
İMA Tekstil
İmeteks
İpra Deri Metal
Işıksoy Tekstil
Kirveler Tekstil
Koçersan Ltd. Şti.
Mersan Tekstil
Mevsim Gıda
Mode Tem Tekstil
Odak Konserve
Onural Mobilya
Özinci Tekstil
Palim Tekstil
Poslu Damper
Prestij Brode
Ranko Tekstil
Renktaş Karo Çini
Romans (Upa Tekstil)
Samira Tekstil
Saray Örme
Seba Tekstil
Sekamsan Kağıt
Sincan Strafor
Slam Tekstil
Sultan Su
Şirin Kasnak
Tamam Mensucat
Teknik İş Mermer
Tesan Tekstil
Tuana Nakış
Türkkar Otomotiv
Vardarlar Tekstil
Vefape Tekstil
Yasemin İpek
Yörükoğlu Tekstil
Kestel ve Gürsu, Yeşil Çevre ile soluk aldı
Nisan 2004'te yapımına başlanan ve Haziran 2006'da faaliyete geçen Yeşil Çevre Arıtma Tesisi sayesinde Bursa'nın doğusunda bulunan Kestel, Gürsu, Barakfakih ve İsabey'deki dereler eski berraklığına kavuştu.
Arıtma tesisi kurulmadan önce bölgede tekstile dayalı sanayi işletmelerinden ve çevredeki boyama atölyelerinden kaynaklı olarak akarsularda yoğun bir kirlilik gözlenirken, sanayi tesislerinin de katılımıyla oluşturulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi ile bölge kirlilikten kurtuldu.
Bölgenin arıtma tesisi ile tekrar yaşam bulduğunu belirten Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay, sanayicilerin kendi imkanlarıyla finanse ettiği tesisin, Türkiye ölçeğinde örnek olduğunu kaydetti.
Arıtma tesisine gelen atık sudaki kirlilik oranının her gün ölçüldüğünü vurgulayan Burkay, deşarj edilen suyun da Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde istenen standartların çok altında olduğuna da işaret etti.
Bundan böyle Mahalli Çevre Kurulu'nun kararıyla proje alanı içindeki OSB ve sanayi bölgelerinde, prosesinde endüstriyel nitelikli atık su bulunan sanayi tesisleri kurulmasına izin verilmeyeceğini dile getiren Burkay, "Bursa'nın doğu bölgesindeki yerleşim birimlerinden ve sanayi bölgelerinden kaynaklanan atık su kirliliği, arıtma tesisimiz sayesinde tamamen ortadan kalktı. Bu bölgedeki derelerimiz eskisi gibi pırıl pırıl akmaya başladı" diye konuştu.
240 tesis ortak
240 sanayi tesisinin ortaklığıyla kurulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, Kestel ve Gürsu Belediyeleri'nin evsel, bölgedeki sanayi tesislerinin ise endüstriyel atıklarını 20 kilometre uzunluğundaki kollektörlerle topluyor. Tesiste günlük 56 bin metreküp arıtma gerçekleştiriliyor. Atıklar; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirildikten sonra arıtılan su, 1,6 kilometre uzaklıktaki Alman kanalına deşarj ediliyor.
Nisan 2004'te yapımına başlanan ve Haziran 2006'da faaliyete geçen Yeşil Çevre Arıtma Tesisi sayesinde Bursa'nın doğusunda bulunan Kestel, Gürsu, Barakfakih ve İsabey'deki dereler eski berraklığına kavuştu.
Arıtma tesisi kurulmadan önce bölgede tekstile dayalı sanayi işletmelerinden ve çevredeki boyama atölyelerinden kaynaklı olarak akarsularda yoğun bir kirlilik gözlenirken, sanayi tesislerinin de katılımıyla oluşturulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi ile bölge kirlilikten kurtuldu.
Bölgenin arıtma tesisi ile tekrar yaşam bulduğunu belirten Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay, sanayicilerin kendi imkanlarıyla finanse ettiği tesisin, Türkiye ölçeğinde örnek olduğunu kaydetti.
Arıtma tesisine gelen atık sudaki kirlilik oranının her gün ölçüldüğünü vurgulayan Burkay, deşarj edilen suyun da Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde istenen standartların çok altında olduğuna da işaret etti.
Bundan böyle Mahalli Çevre Kurulu'nun kararıyla proje alanı içindeki OSB ve sanayi bölgelerinde, prosesinde endüstriyel nitelikli atık su bulunan sanayi tesisleri kurulmasına izin verilmeyeceğini dile getiren Burkay, "Bursa'nın doğu bölgesindeki yerleşim birimlerinden ve sanayi bölgelerinden kaynaklanan atık su kirliliği, arıtma tesisimiz sayesinde tamamen ortadan kalktı. Bu bölgedeki derelerimiz eskisi gibi pırıl pırıl akmaya başladı" diye konuştu.
240 tesis ortak
240 sanayi tesisinin ortaklığıyla kurulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, Kestel ve Gürsu Belediyeleri'nin evsel, bölgedeki sanayi tesislerinin ise endüstriyel atıklarını 20 kilometre uzunluğundaki kollektörlerle topluyor. Tesiste günlük 56 bin metreküp arıtma gerçekleştiriliyor. Atıklar; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirildikten sonra arıtılan su, 1,6 kilometre uzaklıktaki Alman kanalına deşarj ediliyor.
Sayı: 563 - Sayı'nın Kapağı





