banner6

Gülmez: Bölgemizi yeşil dönüşüme hazırlıyoruz

Kendi alanında dünyada söz sahibi olan önemli firmalara ev sahipliği yapan NOSAB, bölge sanayicilerine sağladığı imkanlarla yatırımcıların gözdesi konumunda. Boş sanayi parselinin bulunmadığı bölgede genişleme çalışmaları hız kazandı.

Röportajlar 21.02.2022, 23:22
Gülmez: Bölgemizi yeşil dönüşüme hazırlıyoruz

Kurulduğu günden bu yana imza attığı başarılı projelerle örnek gösterilen NOSAB’ın gündeminde dijitalleşme ve yeşil dönüşüm var. E-OSB projesiyle dijitalleşmede önemli bir adım atan bölge, GES yatırımlarına ağırlık verecek. 

Kuruluşunun 20’nci yılını geride bırakan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), sürekli gelişme ve ilerleme vizyonuyla kısa zamanda Bursa’nın üretim hacmi en yüksek üçüncü organize sanayi bölgesi konumuna gelmeyi başardı. Bölgenin lokasyonu, güçlü altyapısı ve hizmetleri NOSAB’ı yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirdi. Ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayi sektöründeki firmaların faaliyet gösterdiği bölgede neredeyse boş alan kalmadı. Bölgedeki firmaların üretim, istihdam ve ihracatını artıracak projelerin yanında çevre duyarlılığı, mesleki eğitim ve sosyal sorumluluk alanında da örnek projelere imza atan NOSAB yönetimi, dijitalleşme ve yeşil dönüşüme hızla ayak uydurmak adına çalışmalarına da başladı. 
‘OSB’lerin 10 Yılı’ röportaj dizimizde NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez’le geride bıraktığımız 10 yılda NOSAB’da yaşanan gelişmeleri ve gelecek dönem projelerini konuştuk. 

Bölgenizin geçmiş on yılını değerlendirdiğinizde bölgenizdeki gelişimi kısaca özetler misiniz?
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi kurulduğu günden beri, 20 yıldır sürekli büyüme trendindeydi. Bugün gelinen noktada yüzde 97 doluluk oranına erişmiş Bursa’daki sayılı OSB’lerden biri konumunda. Bölgemizde hiç boş sanayi parselimiz yok. Bölgemizdeki yüzde 3’lük boş alan ise birkaç firmanın rezerv alanları. 
Bölgemiz otomotiv yan sanayinin merkezi haline geldi. 20 yıl önce Bursa’da dağınık yerlerde, OSB dışında faaliyet gösteren otomotiv yan sanayii firmalarının birçoğu şu anda NOSAB’da. Bölgemizdeki firmaların yüzde 65’ini otomotiv yan sanayii firmaları oluşturuyor. Dolayısıyla Bursa’daki ve hatta Türkiye’deki OSB’ler içerisinde NOSAB’ın otomotiv sektöründeki en önemli ve en büyük merkez olduğunu söyleyebiliriz. 
Son 10 yıl içerisinde NOSAB yönetimi olarak biz de bölge sanayicimizin ihtiyaç duyduğu altyapı çalışmalarını tamamladık. Hatta 20 yıl önce yapılan altyapıları yenileme çalışmalarına dahi başladık. 
NOSAB Bölge Müdürlüğü olarak 15 yıla yakın bir süre adeta bir baraka olarak tabir edebileceğimiz binada hizmet verdik. Bu dönemde şu anki binamızın inşasını tamamladık ve son 5 yıldır hizmetlerimize buradan devam ediyoruz. Geride kalan 10 yıllık süreçte arıtma tesisimizi hayata geçirdik, NOSAB Kreşi bölgeye kazandırdık, fiber altyapımızı tamamladık. Tüm bunlarla birlikte dijital dönüşüm çalışmalarımız ve NOSAB Akademi adı altında bölge sanayicilerine ve çalışanlarına yönelik eğitimlerimiz de hızla devam ediyor.

Bursa ve Türkiye sanayisinin son 10 yıllık süreci içerisinde bölgenizin rolü ne oldu?
Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv sektörü. NOSAB da otomotiv sektörü için lokomotif bir bölge. Ülkemize ihracat katkısı sağlayan yerli ve yabancı çok sayıda otomotiv firması bölgemizde faaliyet gösteriyor. Bu yüzden NOSAB Türkiye ihracatında önemli bir görev üstleniyor.

Bölgenizde faaliyet gösteren firmaların sektörel dağılımı ne şekilde?
Bölgemizin doluluk oranı yüzde 97’ye ulaştı ve 360’dan fazla firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların yüzde 65’i otomotiv-metal-makine sektöründe faaliyet gösteriyor. Ancak bunun kendi içinde makine, metal ve plastik alanında üretim yapan firmalar bulunuyor. Tüm bu firmaların toplamı otomotiv sektöründeki yüzde 65’lik oranı ortaya çıkarıyor. Sektörel dağılıma baktığımızda yüzde 10 – 12 civarında bir oranla tekstil firmaları yer alıyor. Ayrıca ambalaj, kimya-boya, gıda, mobilya ve lojistik gibi farklı sektördeki firmalar da bölgemizde faaliyet gösteriyor.

Son 10 yıl içerisinde firmaların bölgenize gösterdiği talep ne ölçüde oldu? Bu firmalar içerisinde yabancı yatırımcıların payı ne oldu?
Bölgemizde yabancı yatırımcı olarak İtalyan, Alman ve Fransız firmalar ağırlıkta. Bunlar dünyada otomotivin olduğu her yerde tedarikçi olan global firmalar. Dünyanın farklı ülkelerinde faaliyet gösteren uluslararası firmalar bir ülkeye yatırım yapacakları zaman öncelikli tercihleri organize sanayi bölgeleri oluyor. Dolayısıyla global otomotiv firmaları, bölgemize yoğun talep gösteriyor. Bursa’da bir tanesi faaliyete geçecek olan toplam 4 tane otomobil firması var. Tofaş, Renault ve Karsan gibi önemli ana sanayilerin yanında yakında üretime başlayacak olan TOGG’un fabrikaları Bursa’da. Yatırım yapmak isteyen yabancılar da ilk olarak otomotiv alanında güçlü olan NOSAB’a bakıyor.

Bölgenizin firmalara sağladığı avantajlar nelerdir? 
En önemli avantajımızın lokasyon olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’nin en fazla üretim yapan iki otomobil firması olan Renault ve Tofaş’a kolaylıkla ulaşım sağlayabiliyoruz. Aynı şekilde Karsan ve TOGG’a da hızlı bir şekilde ulaşım imkânı mevcut. Gümrüğe, Gemlik ve Mudanya’daki limanlara çok yakınız. Bölgemizin çevreyoluna yakınlığı bu anlamda bize büyük kolaylıklar sağlıyor.
Şehrin merkezinde bulunmamızdan ve çevremizde otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren firmalar yoğunlukta olduğu için çalışanların da tercih ettiği bir bölge konumundayız. NOSAB olarak Türkiye’de sayılı OSB’de olan endüstriyel arıtma tesisine sahibiz. 2007 yılında faaliyete geçirdiğimiz bu tesisi daha verimli çalışması açısından 2014 yılında yeniledik. Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj problemi sonrası Türkiye genelinde önemi anlaşan çevre duyarlılığına NOSAB olarak kurulduğumuz günden beri sahibiz.
Bölgemizde kreşimiz var. Bölge müdürlüğü bünyesinde, NOSAB’daki firmalarda çalışan personellerimize oldukça ekonomik şartlarda kreş imkânı sağlıyoruz. Hatları yer altında olan fiber, elektrik altyapımız mevcut. Böylece bölgemizde elektrik nedeniyle yaşanan arızalar en alt düzeyde.  Bölge olarak eğitime büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda hem firmaların ihtiyaç duyduğu her konuda eğitim veriyor hem de firmaların kendi eğitimlerini yapmaları için onlara salon imkânı sunuyoruz. Ayrıca enerji maliyetlerinde de bir avantaja sahibiz. Yaptığımız anlaşmalar neticesinde enerjiyi diğer birçok organize sanayi bölgesine kıyasla daha uygun fiyatlarla tedarik edip, sanayicimize verebiliyoruz.

Bölgenin başlıca sıkıntıları nelerdir? Bunların çözümü için neler yapılmalı?
Tüm Türkiye’de olduğu gibi bölgemizdeki en büyük sıkıntı da personel bulma sorunu. Bu ciddi boyutta yaşanan bir durum. Son açıklanan verilere göre Bursa’nın nüfusu 3 milyonu geçti. Fakat sanayi o kadar hızlı büyüyor ki nüfustaki hızlı artış bile sanayinin insan kaynağı problemini çözmesine yetmiyor.     
Enerji maliyetleri bölgemizde ve Türkiye’de ciddi bir sorun. Yüksek enerji maliyetleri firmalarımızın yurt dışındaki rekabet gücünü ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Kamuoyunda ve medyada Avrupa ülkeleri ya da gelişmiş ülkelerdeki enerji fiyatlarını karşılaştırdıklarını görüyorum. Bunun doğru bir kıyaslama olmadığını düşünüyorum. Çünkü bu ülkelerde çalışan insanların sosyal refah düzeyi ve alım gücüyle Türkiye’de çalışan insanların alım gücü aynı değil. Çalışanlardakine benzer bir durum biz sanayiciler için de geçerli. Avrupa’daki gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren firmalar ile Türkiye’deki firmaların mali gücü ve kar marjı arasında aynı olmadığı için rekabette dezavantajlı konumda oluyoruz. Bu yüzden enerji fiyatlarını ülkelerdeki satış rakamlarını kıyaslamanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Bunu alım gücü, mali yapıyla değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Son 10 yıl içerisinde bölgede gerçekleştirilen altyapı ve çevre yatırımlarını kısaca özetler misiniz? Son yıllarda önemi artan çevreci ve yeşil üretim kapsamında gelecek dönemde ne gibi yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz?
Endüstriyel arıtma tesisini en çevreci yatırımımız olarak değerlendirebiliriz. Şu anda tam kapasiteyle arıtma tesisimizi işletiyoruz. Bölgemizde havayı kirleten firma yok. Tekstil apreleme alanında faaliyet gösteren firma olmadığı için baca ihtiyacı söz konusu değil. Bu anlamda çevreci bir OSB olduğumuzu söyleyebilirim.  Çevrecilik konusunda çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de sürecek. NOSAB Hizmet Binası’nın çatısını güneş enerjisi panelleriyle donatacağız. Dünyada ve ülkemizde artan çevre duyarlılığından dolayı bölgemizde yeni bir arıtma tesisi daha yapmayı düşünüyoruz. Otomotiv sektörü ağırlıklı bir bölgeyiz. Bunlar arasında da kaplama firmaları yoğunlukta. Ancak belirli bir doluluk oranına ulaştığımız için bölgemizin dışında kalan kaplama firmalarını NOSAB sınırları içerisine dahil edemiyoruz. Kapasite sorunundan dolayı. Ancak bu sorunu da kapasitemizi genişleterek çözmeyi düşünüyoruz.
Bu kapsamda alan çalışması gerçekleştiriyoruz. Bölgemiz sınırında olan boş bir araziyi NOSAB bünyesine katma çalışmamız var. Konuyu ilgili kurumlarla görüşüyoruz. Bunun gerçekleşmesi halinde, bölgeye gelecek yeni firmaların arıtma ihtiyaçlarını karşılamak adına yeni bir arıtma tesisi çalışmalarına başladık.

Bölgenizdeki firmaların Ar – Ge ve Tasarım Merkezi yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni teknolojiye sahip yüksek katma değerli ürünlerin bölgeniz ihracatındaki payı nedir?
Bölgemizdeki 10 firmanın Ar – Ge merkezi var. Aslında bölge firmalarımızın 20’ye yakını Ar – Ge merkezine sahip. Bunlar birden fazla bölgede faaliyet gösteren büyük firmalar olduğu için Ar – Ge merkezleri de farklı bölgelerde. Bu firmalar başarılı çalışmalar gerçekleştirip, önemli gelişmelere imza atıyorlar. Ar – Ge çalışmaları neticesinde tasarladığı ürünleri ihraç etmeye başlayan firmalarımız var. Fakat Ar – Ge merkezlerinin yeni bir ürün ortaya koymaktan daha başka faydaları da var. Bu çalışmalar sayesinde mevcut üretim teknolojilerimiz de gelişiyor. Daha çevreci, geri dönüşüme katkı sağlayan projeleri de Ar – Ge çalışmaları sayesinde hayata geçirebiliyoruz.

OSB yönetimi olorak dijitalleşme yönünde gerçekleştirdiğiniz çalışmalar var mı? Varsa bunlardan kısaca bahseder misiniz? Bu çalışmalar bölge sanayicisine ne gibi avantajlar sağlamakta?
NOSAB’da bir dijital dönüşüm başlattık. e-OSB projesi ile doğrudan enerji, işgücü ve diğer kaynakların verimli kullanılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Böylelikle yeşil dönüşümün gerekli kıldığı dijital dönüşümün tam karşılığını hayata geçirebileceğiz.
e-OSB projemiz kapsamında Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) ve Enerji Kalitesi Analizi ve Raporlama Sistemi’ni (EKARS) kuruyoruz. BEBKA’dan projemizle ilgili bu yıl için 2 milyon lira tutarında bir hibe aldık. Geçtiğimiz aylarda BEBKA Genel Sekreteri ile de hibe sözleşmesini imzaladık. İlerleyen aylardan itibaren bu sistemi yavaş yavaş devreye almayı planlıyoruz. Önümüzdeki süreçte bazı tedariklerde ihaleye çıkacağız. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Bölgemizdeki firmaların sayaçlarını 2 günde okuyabiliyoruz. Bu arada kayıp kaçakları göremiyor, birebir karşılaştırma yapamıyoruz. OSOS ve EKARS sistemleri ile günlük veri kullanımımızı firma özelinde görebileceğiz. Yine bu dönüşüm çerçevesinde sanayicilerimize dijital ortamdan hizmet vermeye başladık. Bölgede sanayicilerimiz Hizmet Binamıza gelmeye gerek duymadan, istedikleri tüm işlemleri online gerçekleştirebiliyor.

Dünyadaki çevreci üretim ve dijitalleşme trendin bölgenizdeki firmaları ve Bursa sanayisini nasıl etkileyecek? Bu konudaki öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?
Dijitalleşmeyi başaramaz ve yeşil dönüşümü gerçekleştiremezsek firmalarımız ihracat yapamaz. Ancak bunu başarabileceğimize inanıyorum. Paris İklim Anlaşması’nı imzalamış bir ülkeyiz. Buna rağmen birçok yabancı firma buradan ürün alırken, üretimimizde yeşil enerji kullandığımızı ispat etmemizi istiyor. Bu yüzden NOSAB’ı hızlı bir şekilde yeşil dönüşüme hazırlıyoruz.

NOSAB’da faaliyet gösteren firmalar
A.C.T. OTOMOTİV
A.E.R. OTO YEDEK PARÇA
A.E.S. ELEKTRONİK 
A.İ.R SÜSPANSİYON SİS
ADALI KALIP 
ADAM MAKİNA 
AĞIRMAN MAKİNA 
AHMET TURAN ALUÇ-PLASTİK
AK METAL OTOMOTİV
AKERMAK MAKİNA
AKINLAR KABLO 
AKKOCA MAKİNE 
AKSANTAŞ OTOMOTİV 
AKŞEN MAKİNA 
AKTÜRK PLS.VAKUM 
AKWEL BURSA TURKEY OTOMOTİV 
ALCAST METAL
ALDEMİR TEKSTİL
ALN OFİS MOBİLYA
ALPFORM METAL
ALSEKO MAKİNA
ALTAŞ KALIP 
ALTINMAKAS BOYA 
ANKAPRES METAL 
ARBA FİKSTÜR MAKİNA 
ARENA DÖKÜM MAKİNA
ARGE-EMRE MAKINA
ARKAT ALÜMİNYUM 
ARTI MAKİNA
ARTI LAZER 
ASGOLDAS TEKSTİL
AUTONEUM ERKURT OTO
AUTOPLAST OTOMOTİV 
AVERA BÜKÜM 
AYAZ KAUÇUK 
AYDEMİR METAL
AYPEK OTOMOTİV
AYPLASTİK AMBALAJ 
AYTEK  ALMAN YAY 
B.L.S. BİRLEŞİK LASTİK 
BAH GIDA
BAKS BURSA AMBLAJ
BALAKAN PLASTİK
BAŞARIR KALIP
BAY TAŞLAMA 
BAYINDIR AMBALAJ 
BEFA METAL  
BEGÜM REFERANS GIDA 
BEJ KAUÇUK 
BENGÜ TEKSTİL 
BER OTOMOTİV 
BEZMEZ ALÜMİNYUM
BEZMEZ EV TEKSTİL 
BİLEKLER İNŞAAT MAK
BİLİM MAKİNA İNŞAAT 
BİLİM MAKİNA VE MONT
BİLPET AMBALAJ 
BİLSOY ÖZEL EĞİTİM 
BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR
BİRCE  TEKSTİL
BODYCOTE ISTAŞ ISIL İŞLEM
BORÇELİK ÇELİK SAN.TİC.AŞ.
BORUSAN LOJİSTİK 
BOX AMBALAJ 
BOY TEKNİK METAL
BOYKİMSAN BOYA
BSS BURSA SÜSPANSİYON
B-TEK METAL
BURÇAK METAL 
BURSA ÇELİK MAKİNA
BURSA POLİÜRETAN
BURSABİRLİK METAL
BYT DOKUMA 
CAN ALÜMİNYUM 
CANBAYLAR KALIP
CEVA LOJİSTİK 
COLOR CENTER END BOYAMA
CONTITECH LASTİK 
COPA ISI SİSTEMLERİ 
CORNAGLİA TURKEY 
COŞKUNÖZ METAL FORM 
CT OTOMOTİV 
ÇAĞSEV OTO 
ÇAVDAR YEMEK SAN.
DASEL OTOMOTİV 
DEMO PLASTİK ÜRÜNLERİ 
DERUNLAS KAUÇUK 
DESPA OTOMOTİV 
DEVİN TEKSTİL
DOGA ELEKTRİK OTOMOTİV
DOĞU PRES
DURANER BOYA 
E C S CAM SANAYİ 
E.C.S. ELEKTRİK ENJ.
E.G PRES METAL OTO.
E.T. OTOMOTİV 
E.U.R.O FİBER TEKSTİL 
E.U.R.O. CAM YAPI SİS.
EG SÜSPANSİYON 
EĞRETLİ GIDA 
EKB ÇELİK 
EKİN PANO
EKİNCİ IŞIL İŞLEM
ELASTA KAUÇUK
ELDE KALIP 
ELİSSE MOBİLYA 
EMİRTRANS SUBLİMASYON 
EMPO OTOMOTİV 
ERBEK KALIP 
ERİNCİK LAZER
ERTONA  TEKSTİL 
ESMAK MAKİNA 
ETABAL ÇELİK
ETKA-D OTOMOTİV 
EXPERT METAL 
F.M.M. ENDÜSTRİ
FAİK METAL MAKİNA
FENESE KALIP 
FICOSA INTERNATIONAL
FİLİZ ÇELİK 
FKT KOLTUK SİSTEMLERİ
FOM MAKİNA
FOMPAK AMB.VE POLİÜRETAN 
FORMAK FORMKALIP
FORMODEL OTO.VE HAVACILIK 
GIDA DOKUMA TEKSTİL
GENÇTEKNİK METAL 
GERA MAKİNA
GERBUS OTOMOTİV
GÖKÇELİK ÇELİK EŞYA 
GÖKTEPE TEKSTİL 
GÖZAÇMAZLAR KAPORTA 
GÜMÜŞ ARSLAN ENERJİ 
GÜNEY TAŞLAMA
GÜRSOYLAR ENDÜSTRİYEL 
GÜVENDİK KAUÇUK 
HAKSAN KAUÇUK 
HAKSER LAZER 
HASBERK METAL 
HASCO METAL 
HB PLASTİK BORU 
Hİ DRO HİDROLİK ENDÜSTRİ 
HİDROSER HİDROLİK
HİLSA TEKSTİL 
HOROZ LOJİSTİK 
HPA PLASTİK 
HS PLASTİCS 
IONBOND TURKEY YÜZEY 
İHTİSAS MAKİNA 
İLERİ TEKNİK
İMAK ENDÜSTRİYEL ZEMİNLER 
İNOVA KOLTUK 
İNOVA-PAK OLUKLU MUK.
İNTERKAN SANAYİ MALZ.İNTERSAM ETİKET
İZGİ MÜHENDİSLİK
İZMAKPAR MAKİNA 
KAFKAS RAF 
KAĞAN PARFÜMERİ
KAPLAMİN AMBALAJ
KARAKOÇ KALIP-METAL FORM 
KAS KALIP VE APARAT
KA-SA KALIP 
KAVSES KAUÇUK 
KAYASAN OTOMOTİV
KMTECH MAKİNA 
KONSAN DOKUMA 
KORÇELİK MAKİNE 
KORUKÇU TEKSTİL 
KÖKLÜ KALIP OTOMOTİV 
L&L PRODUCTS OTOMOTİV 
LD OTOMOTİV 
LEVENT TEKSTİL
LEV-KA KALIP 
LİFTMATİC AMORTİSÖR 
M.İNCİ OTOMAT 
M.S.K MOTOR 
MARAL KALIP 
MARTUR SÜNGER VE KOLTUK 
MASTAŞ MAKİNA 
MERTKON KONFEKSİYON 
MERVEM YEMEK 
METİN ŞENYURT KONF
METOT OTOMOTİV 
METRO DİZAYN TEKSTİL 
MEYİS OTOMOTİV 
MHK KALIP 
MİCHELFELDER LAZERTEKNİK 
MSD MOBİLYA 
MUNDO KİMYAVİ MADDELER
MÜNİRE YANDIK - OTO ŞEN
NANO YAY SANAYİ 
NETAMAK KALIP MAKİNE
NEVPA OTOMOTIV 
NİL-BA TEKSTİL 
NORM BURSA  
 NP PLAS  
O.K.S. OTNAR KAUÇUK 
OERLIKON BALZERS KAPLAMA
OMAKSAN AHŞAP İŞLEME
OMPAK OLUKLU MUKAVVA 
ONALTI METAL 
ONS MAKİNE
ORAU ORHAN OTOMOTİV
OTOFAR OTOM.YEDEK PARÇA 
ÖĞÜT KALIP 
ÖZFER DÖKÜM
ÖZGÜR METAL 
ÖZTANER GIDA 
P.K.S PLASTİK 
PAYE MAKİNA 
PERSA POLİÜRETAN 
PETEK MUTFAK 
PİKOSAN METAL FORM 
PİLOTCAR OTOMOTİV
PİMET PASLANMAZ 
PİSTON AMORTİSÖR 
PLASKAL PLASTİK KALIP 
PODİM POLİSAJ 
POLAT İŞ GÜVENLİĞİ
POLİNER PLASTİK 
PRES PROSES OTOMOTİV 
PRUVA KALIP TEKNOLOJİLERİ 
QUAD PLUS OTOMASYON 
RAPIER OTOMOTİV 
RAŞEL ÖRME TEKSTİL 
RAVAGO LOJİSTİK 
REFİK ÇEÇENER TEKSTİL 
REN-KA MAKİNA
ROBOTMER ROBOTLU
ROLLAKTİF PROFİL METAL
RPS MAKİNA METAL 
RULMAK MAKİNA
S.F.D. OTOMOTİV
S.İ.F.F. ELEKTROMEKANİK 
S.M.G.OTOMOTİV
SANCAK ETİKET 
SAR TEKNİK OTO 
SAVCAN TEKSTİL 
SAYGI TEKSTİL 
SAZCILAR OTOMOTİV 
SELSA MAKİNA
SENAL METAL
SEROSA OTOMOTİV 
SERRA SERRA OTOMOTİV
SISTEMI COMANDI MECCANICI 
SİDELSA MAKİNE 
Sİ-MUT TEKNİK SERVOMOTOR 
SKE OTOMOTİV 
SOMUT APARAT MASTAR 
SÖZGÜ TEKSTİL
STA KALIP MAKİNA 
STAR METAL 
SVB KATAFOREZ 
ŞEMSİ PLASTİK KALIP SAN.
ŞETEKS TEKSTİL 
T.Ş.T. LİFT AMORTİSÖR 
TCC-THE CHAHIR COMPANY 
TECHNOMİX END.TEM.
TEKNOFORM MAKİNE 
TELSAMA METAL 
TI OTOMOTİV 
TOKSAN YEDEK PARÇA 
TOLERANS TEKNİK
TUNAOĞLU OTOMOTİV 
TUNCA TEKNİK 
TÜLSAN TEKSTİL
TÜRK TELEKOMİNİKASYON 
TÜRLAS HORTUM 
UFUK ÇİMENBİÇER BÜRO MOB.
UYAR DÖKÜM 
UZMAN KATAFOREZ 
VANPRES DÖKÜM 
VARİO PACK ENDÜST
VATAN PRES 
VEGA GRUP PLASTİK
VEMUS ENDÜSTRİYEL
VİSİON MAKİNA 
WARMHAUS 
YAMAS YAŞAR MAKİNA
YARIŞ GRUP OTOMOTİV
YAYKURSAN OTOMAT. YAY
YENİ TOSUN TEKSTİL 
YMS YILMAZ METAL MAKİNA
YSH KOÇ KALIP PLASTİK 
YURTİÇİ KARGO 


Rakamlarla NOSAB   /  2011 Yılında
Bölge Büyüklüğü (Hektar-Alan): 234
Toplam Parsel Sayısı: 290    
Toplam Sanayi Parseli Sayısı: 286
Dolu/Faaliyetteki Parsel Sayısı: 244
İnşaat Halindeki Parsel Sayısı: 8
Bölge Katılımcıları Toplam İstihdamı: 18.000
Bölge Katılımcıları Toplam İhracatı ($): 600.000.000

Rakamlarla NOSAB   / 2011 Yılında
Bölge Büyüklüğü (Hektar-Alan): 234
Toplam Parsel Sayısı: 290
Toplam Sanayi Parseli Sayısı: 286
Dolu/Faaliyetteki Parsel Sayısı: 278
İnşaat Halindeki Parsel Sayısı: 3
Bölge Katılımcıları Toplam İstihdamı: 22.000
Bölge Katılımcıları Toplam İhracatı ($): 1.000.000.000

NOSAB Sektörel Dağılım
SEKTÖRLER                                         SEKTÖREL DAĞILIMI (%)
Otomotiv .......................................................    38
Makine ..........................................................    13
Metal ............................................................    13
Tekstil ............................................................    11
Plastik ............................................................    5
Ambalaj .........................................................    4
Lojistik – Depo ..............................................        3
Kimya – Boya .................................................        3
Mobilya ..........................................................    3
Kauçuk ..........................................................    2
Elektrik – Elektornik ........................................        2
Gıda    ..............................................................    1
Koltuk ............................................................    1
Temizlik ..........................................................    1
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51