Gülmez: Bölgemizi yeşil dönüşüme hazırlıyoruz
Kendi alanında dünyada söz sahibi olan önemli firmalara ev sahipliği yapan NOSAB, bölge sanayicilerine sağladığı imkanlarla yatırımcıların gözdesi konumunda. Boş sanayi parselinin bulunmadığı bölgede genişleme çalışmaları hız kazandı.

Kurulduğu günden bu yana imza attığı başarılı projelerle örnek gösterilen NOSAB’ın gündeminde dijitalleşme ve yeşil dönüşüm var. E-OSB projesiyle dijitalleşmede önemli bir adım atan bölge, GES yatırımlarına ağırlık verecek.
Kuruluşunun 20’nci yılını geride bırakan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), sürekli gelişme ve ilerleme vizyonuyla kısa zamanda Bursa’nın üretim hacmi en yüksek üçüncü organize sanayi bölgesi konumuna gelmeyi başardı. Bölgenin lokasyonu, güçlü altyapısı ve hizmetleri NOSAB’ı yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirdi. Ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayi sektöründeki firmaların faaliyet gösterdiği bölgede neredeyse boş alan kalmadı. Bölgedeki firmaların üretim, istihdam ve ihracatını artıracak projelerin yanında çevre duyarlılığı, mesleki eğitim ve sosyal sorumluluk alanında da örnek projelere imza atan NOSAB yönetimi, dijitalleşme ve yeşil dönüşüme hızla ayak uydurmak adına çalışmalarına da başladı.
‘OSB’lerin 10 Yılı’ röportaj dizimizde NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez’le geride bıraktığımız 10 yılda NOSAB’da yaşanan gelişmeleri ve gelecek dönem projelerini konuştuk.
Bölgenizin geçmiş on yılını değerlendirdiğinizde bölgenizdeki gelişimi kısaca özetler misiniz?
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi kurulduğu günden beri, 20 yıldır sürekli büyüme trendindeydi. Bugün gelinen noktada yüzde 97 doluluk oranına erişmiş Bursa’daki sayılı OSB’lerden biri konumunda. Bölgemizde hiç boş sanayi parselimiz yok. Bölgemizdeki yüzde 3’lük boş alan ise birkaç firmanın rezerv alanları.
Bölgemiz otomotiv yan sanayinin merkezi haline geldi. 20 yıl önce Bursa’da dağınık yerlerde, OSB dışında faaliyet gösteren otomotiv yan sanayii firmalarının birçoğu şu anda NOSAB’da. Bölgemizdeki firmaların yüzde 65’ini otomotiv yan sanayii firmaları oluşturuyor. Dolayısıyla Bursa’daki ve hatta Türkiye’deki OSB’ler içerisinde NOSAB’ın otomotiv sektöründeki en önemli ve en büyük merkez olduğunu söyleyebiliriz.
Son 10 yıl içerisinde NOSAB yönetimi olarak biz de bölge sanayicimizin ihtiyaç duyduğu altyapı çalışmalarını tamamladık. Hatta 20 yıl önce yapılan altyapıları yenileme çalışmalarına dahi başladık.
NOSAB Bölge Müdürlüğü olarak 15 yıla yakın bir süre adeta bir baraka olarak tabir edebileceğimiz binada hizmet verdik. Bu dönemde şu anki binamızın inşasını tamamladık ve son 5 yıldır hizmetlerimize buradan devam ediyoruz. Geride kalan 10 yıllık süreçte arıtma tesisimizi hayata geçirdik, NOSAB Kreşi bölgeye kazandırdık, fiber altyapımızı tamamladık. Tüm bunlarla birlikte dijital dönüşüm çalışmalarımız ve NOSAB Akademi adı altında bölge sanayicilerine ve çalışanlarına yönelik eğitimlerimiz de hızla devam ediyor.
Bursa ve Türkiye sanayisinin son 10 yıllık süreci içerisinde bölgenizin rolü ne oldu?
Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv sektörü. NOSAB da otomotiv sektörü için lokomotif bir bölge. Ülkemize ihracat katkısı sağlayan yerli ve yabancı çok sayıda otomotiv firması bölgemizde faaliyet gösteriyor. Bu yüzden NOSAB Türkiye ihracatında önemli bir görev üstleniyor.
Bölgenizde faaliyet gösteren firmaların sektörel dağılımı ne şekilde?
Bölgemizin doluluk oranı yüzde 97’ye ulaştı ve 360’dan fazla firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların yüzde 65’i otomotiv-metal-makine sektöründe faaliyet gösteriyor. Ancak bunun kendi içinde makine, metal ve plastik alanında üretim yapan firmalar bulunuyor. Tüm bu firmaların toplamı otomotiv sektöründeki yüzde 65’lik oranı ortaya çıkarıyor. Sektörel dağılıma baktığımızda yüzde 10 – 12 civarında bir oranla tekstil firmaları yer alıyor. Ayrıca ambalaj, kimya-boya, gıda, mobilya ve lojistik gibi farklı sektördeki firmalar da bölgemizde faaliyet gösteriyor.
Son 10 yıl içerisinde firmaların bölgenize gösterdiği talep ne ölçüde oldu? Bu firmalar içerisinde yabancı yatırımcıların payı ne oldu?
Bölgemizde yabancı yatırımcı olarak İtalyan, Alman ve Fransız firmalar ağırlıkta. Bunlar dünyada otomotivin olduğu her yerde tedarikçi olan global firmalar. Dünyanın farklı ülkelerinde faaliyet gösteren uluslararası firmalar bir ülkeye yatırım yapacakları zaman öncelikli tercihleri organize sanayi bölgeleri oluyor. Dolayısıyla global otomotiv firmaları, bölgemize yoğun talep gösteriyor. Bursa’da bir tanesi faaliyete geçecek olan toplam 4 tane otomobil firması var. Tofaş, Renault ve Karsan gibi önemli ana sanayilerin yanında yakında üretime başlayacak olan TOGG’un fabrikaları Bursa’da. Yatırım yapmak isteyen yabancılar da ilk olarak otomotiv alanında güçlü olan NOSAB’a bakıyor.
Bölgenizin firmalara sağladığı avantajlar nelerdir?
En önemli avantajımızın lokasyon olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’nin en fazla üretim yapan iki otomobil firması olan Renault ve Tofaş’a kolaylıkla ulaşım sağlayabiliyoruz. Aynı şekilde Karsan ve TOGG’a da hızlı bir şekilde ulaşım imkânı mevcut. Gümrüğe, Gemlik ve Mudanya’daki limanlara çok yakınız. Bölgemizin çevreyoluna yakınlığı bu anlamda bize büyük kolaylıklar sağlıyor.
Şehrin merkezinde bulunmamızdan ve çevremizde otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren firmalar yoğunlukta olduğu için çalışanların da tercih ettiği bir bölge konumundayız. NOSAB olarak Türkiye’de sayılı OSB’de olan endüstriyel arıtma tesisine sahibiz. 2007 yılında faaliyete geçirdiğimiz bu tesisi daha verimli çalışması açısından 2014 yılında yeniledik. Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj problemi sonrası Türkiye genelinde önemi anlaşan çevre duyarlılığına NOSAB olarak kurulduğumuz günden beri sahibiz.
Bölgemizde kreşimiz var. Bölge müdürlüğü bünyesinde, NOSAB’daki firmalarda çalışan personellerimize oldukça ekonomik şartlarda kreş imkânı sağlıyoruz. Hatları yer altında olan fiber, elektrik altyapımız mevcut. Böylece bölgemizde elektrik nedeniyle yaşanan arızalar en alt düzeyde. Bölge olarak eğitime büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda hem firmaların ihtiyaç duyduğu her konuda eğitim veriyor hem de firmaların kendi eğitimlerini yapmaları için onlara salon imkânı sunuyoruz. Ayrıca enerji maliyetlerinde de bir avantaja sahibiz. Yaptığımız anlaşmalar neticesinde enerjiyi diğer birçok organize sanayi bölgesine kıyasla daha uygun fiyatlarla tedarik edip, sanayicimize verebiliyoruz.
Bölgenin başlıca sıkıntıları nelerdir? Bunların çözümü için neler yapılmalı?
Tüm Türkiye’de olduğu gibi bölgemizdeki en büyük sıkıntı da personel bulma sorunu. Bu ciddi boyutta yaşanan bir durum. Son açıklanan verilere göre Bursa’nın nüfusu 3 milyonu geçti. Fakat sanayi o kadar hızlı büyüyor ki nüfustaki hızlı artış bile sanayinin insan kaynağı problemini çözmesine yetmiyor.
Enerji maliyetleri bölgemizde ve Türkiye’de ciddi bir sorun. Yüksek enerji maliyetleri firmalarımızın yurt dışındaki rekabet gücünü ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Kamuoyunda ve medyada Avrupa ülkeleri ya da gelişmiş ülkelerdeki enerji fiyatlarını karşılaştırdıklarını görüyorum. Bunun doğru bir kıyaslama olmadığını düşünüyorum. Çünkü bu ülkelerde çalışan insanların sosyal refah düzeyi ve alım gücüyle Türkiye’de çalışan insanların alım gücü aynı değil. Çalışanlardakine benzer bir durum biz sanayiciler için de geçerli. Avrupa’daki gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren firmalar ile Türkiye’deki firmaların mali gücü ve kar marjı arasında aynı olmadığı için rekabette dezavantajlı konumda oluyoruz. Bu yüzden enerji fiyatlarını ülkelerdeki satış rakamlarını kıyaslamanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Bunu alım gücü, mali yapıyla değerlendirmek daha doğru olacaktır.
Son 10 yıl içerisinde bölgede gerçekleştirilen altyapı ve çevre yatırımlarını kısaca özetler misiniz? Son yıllarda önemi artan çevreci ve yeşil üretim kapsamında gelecek dönemde ne gibi yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz?
Endüstriyel arıtma tesisini en çevreci yatırımımız olarak değerlendirebiliriz. Şu anda tam kapasiteyle arıtma tesisimizi işletiyoruz. Bölgemizde havayı kirleten firma yok. Tekstil apreleme alanında faaliyet gösteren firma olmadığı için baca ihtiyacı söz konusu değil. Bu anlamda çevreci bir OSB olduğumuzu söyleyebilirim. Çevrecilik konusunda çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de sürecek. NOSAB Hizmet Binası’nın çatısını güneş enerjisi panelleriyle donatacağız. Dünyada ve ülkemizde artan çevre duyarlılığından dolayı bölgemizde yeni bir arıtma tesisi daha yapmayı düşünüyoruz. Otomotiv sektörü ağırlıklı bir bölgeyiz. Bunlar arasında da kaplama firmaları yoğunlukta. Ancak belirli bir doluluk oranına ulaştığımız için bölgemizin dışında kalan kaplama firmalarını NOSAB sınırları içerisine dahil edemiyoruz. Kapasite sorunundan dolayı. Ancak bu sorunu da kapasitemizi genişleterek çözmeyi düşünüyoruz.
Bu kapsamda alan çalışması gerçekleştiriyoruz. Bölgemiz sınırında olan boş bir araziyi NOSAB bünyesine katma çalışmamız var. Konuyu ilgili kurumlarla görüşüyoruz. Bunun gerçekleşmesi halinde, bölgeye gelecek yeni firmaların arıtma ihtiyaçlarını karşılamak adına yeni bir arıtma tesisi çalışmalarına başladık.
Bölgenizdeki firmaların Ar – Ge ve Tasarım Merkezi yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni teknolojiye sahip yüksek katma değerli ürünlerin bölgeniz ihracatındaki payı nedir?
Bölgemizdeki 10 firmanın Ar – Ge merkezi var. Aslında bölge firmalarımızın 20’ye yakını Ar – Ge merkezine sahip. Bunlar birden fazla bölgede faaliyet gösteren büyük firmalar olduğu için Ar – Ge merkezleri de farklı bölgelerde. Bu firmalar başarılı çalışmalar gerçekleştirip, önemli gelişmelere imza atıyorlar. Ar – Ge çalışmaları neticesinde tasarladığı ürünleri ihraç etmeye başlayan firmalarımız var. Fakat Ar – Ge merkezlerinin yeni bir ürün ortaya koymaktan daha başka faydaları da var. Bu çalışmalar sayesinde mevcut üretim teknolojilerimiz de gelişiyor. Daha çevreci, geri dönüşüme katkı sağlayan projeleri de Ar – Ge çalışmaları sayesinde hayata geçirebiliyoruz.
OSB yönetimi olorak dijitalleşme yönünde gerçekleştirdiğiniz çalışmalar var mı? Varsa bunlardan kısaca bahseder misiniz? Bu çalışmalar bölge sanayicisine ne gibi avantajlar sağlamakta?
NOSAB’da bir dijital dönüşüm başlattık. e-OSB projesi ile doğrudan enerji, işgücü ve diğer kaynakların verimli kullanılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Böylelikle yeşil dönüşümün gerekli kıldığı dijital dönüşümün tam karşılığını hayata geçirebileceğiz.
e-OSB projemiz kapsamında Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) ve Enerji Kalitesi Analizi ve Raporlama Sistemi’ni (EKARS) kuruyoruz. BEBKA’dan projemizle ilgili bu yıl için 2 milyon lira tutarında bir hibe aldık. Geçtiğimiz aylarda BEBKA Genel Sekreteri ile de hibe sözleşmesini imzaladık. İlerleyen aylardan itibaren bu sistemi yavaş yavaş devreye almayı planlıyoruz. Önümüzdeki süreçte bazı tedariklerde ihaleye çıkacağız. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Bölgemizdeki firmaların sayaçlarını 2 günde okuyabiliyoruz. Bu arada kayıp kaçakları göremiyor, birebir karşılaştırma yapamıyoruz. OSOS ve EKARS sistemleri ile günlük veri kullanımımızı firma özelinde görebileceğiz. Yine bu dönüşüm çerçevesinde sanayicilerimize dijital ortamdan hizmet vermeye başladık. Bölgede sanayicilerimiz Hizmet Binamıza gelmeye gerek duymadan, istedikleri tüm işlemleri online gerçekleştirebiliyor.
Dünyadaki çevreci üretim ve dijitalleşme trendin bölgenizdeki firmaları ve Bursa sanayisini nasıl etkileyecek? Bu konudaki öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?
Dijitalleşmeyi başaramaz ve yeşil dönüşümü gerçekleştiremezsek firmalarımız ihracat yapamaz. Ancak bunu başarabileceğimize inanıyorum. Paris İklim Anlaşması’nı imzalamış bir ülkeyiz. Buna rağmen birçok yabancı firma buradan ürün alırken, üretimimizde yeşil enerji kullandığımızı ispat etmemizi istiyor. Bu yüzden NOSAB’ı hızlı bir şekilde yeşil dönüşüme hazırlıyoruz.
NOSAB’da faaliyet gösteren firmalar
A.C.T. OTOMOTİV
A.E.R. OTO YEDEK PARÇA
A.E.S. ELEKTRONİK
A.İ.R SÜSPANSİYON SİS
ADALI KALIP
ADAM MAKİNA
AĞIRMAN MAKİNA
AHMET TURAN ALUÇ-PLASTİK
AK METAL OTOMOTİV
AKERMAK MAKİNA
AKINLAR KABLO
AKKOCA MAKİNE
AKSANTAŞ OTOMOTİV
AKŞEN MAKİNA
AKTÜRK PLS.VAKUM
AKWEL BURSA TURKEY OTOMOTİV
ALCAST METAL
ALDEMİR TEKSTİL
ALN OFİS MOBİLYA
ALPFORM METAL
ALSEKO MAKİNA
ALTAŞ KALIP
ALTINMAKAS BOYA
ANKAPRES METAL
ARBA FİKSTÜR MAKİNA
ARENA DÖKÜM MAKİNA
ARGE-EMRE MAKINA
ARKAT ALÜMİNYUM
ARTI MAKİNA
ARTI LAZER
ASGOLDAS TEKSTİL
AUTONEUM ERKURT OTO
AUTOPLAST OTOMOTİV
AVERA BÜKÜM
AYAZ KAUÇUK
AYDEMİR METAL
AYPEK OTOMOTİV
AYPLASTİK AMBALAJ
AYTEK ALMAN YAY
B.L.S. BİRLEŞİK LASTİK
BAH GIDA
BAKS BURSA AMBLAJ
BALAKAN PLASTİK
BAŞARIR KALIP
BAY TAŞLAMA
BAYINDIR AMBALAJ
BEFA METAL
BEGÜM REFERANS GIDA
BEJ KAUÇUK
BENGÜ TEKSTİL
BER OTOMOTİV
BEZMEZ ALÜMİNYUM
BEZMEZ EV TEKSTİL
BİLEKLER İNŞAAT MAK
BİLİM MAKİNA İNŞAAT
BİLİM MAKİNA VE MONT
BİLPET AMBALAJ
BİLSOY ÖZEL EĞİTİM
BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR
BİRCE TEKSTİL
BODYCOTE ISTAŞ ISIL İŞLEM
BORÇELİK ÇELİK SAN.TİC.AŞ.
BORUSAN LOJİSTİK
BOX AMBALAJ
BOY TEKNİK METAL
BOYKİMSAN BOYA
BSS BURSA SÜSPANSİYON
B-TEK METAL
BURÇAK METAL
BURSA ÇELİK MAKİNA
BURSA POLİÜRETAN
BURSABİRLİK METAL
BYT DOKUMA
CAN ALÜMİNYUM
CANBAYLAR KALIP
CEVA LOJİSTİK
COLOR CENTER END BOYAMA
CONTITECH LASTİK
COPA ISI SİSTEMLERİ
CORNAGLİA TURKEY
COŞKUNÖZ METAL FORM
CT OTOMOTİV
ÇAĞSEV OTO
ÇAVDAR YEMEK SAN.
DASEL OTOMOTİV
DEMO PLASTİK ÜRÜNLERİ
DERUNLAS KAUÇUK
DESPA OTOMOTİV
DEVİN TEKSTİL
DOGA ELEKTRİK OTOMOTİV
DOĞU PRES
DURANER BOYA
E C S CAM SANAYİ
E.C.S. ELEKTRİK ENJ.
E.G PRES METAL OTO.
E.T. OTOMOTİV
E.U.R.O FİBER TEKSTİL
E.U.R.O. CAM YAPI SİS.
EG SÜSPANSİYON
EĞRETLİ GIDA
EKB ÇELİK
EKİN PANO
EKİNCİ IŞIL İŞLEM
ELASTA KAUÇUK
ELDE KALIP
ELİSSE MOBİLYA
EMİRTRANS SUBLİMASYON
EMPO OTOMOTİV
ERBEK KALIP
ERİNCİK LAZER
ERTONA TEKSTİL
ESMAK MAKİNA
ETABAL ÇELİK
ETKA-D OTOMOTİV
EXPERT METAL
F.M.M. ENDÜSTRİ
FAİK METAL MAKİNA
FENESE KALIP
FICOSA INTERNATIONAL
FİLİZ ÇELİK
FKT KOLTUK SİSTEMLERİ
FOM MAKİNA
FOMPAK AMB.VE POLİÜRETAN
FORMAK FORMKALIP
FORMODEL OTO.VE HAVACILIK
GIDA DOKUMA TEKSTİL
GENÇTEKNİK METAL
GERA MAKİNA
GERBUS OTOMOTİV
GÖKÇELİK ÇELİK EŞYA
GÖKTEPE TEKSTİL
GÖZAÇMAZLAR KAPORTA
GÜMÜŞ ARSLAN ENERJİ
GÜNEY TAŞLAMA
GÜRSOYLAR ENDÜSTRİYEL
GÜVENDİK KAUÇUK
HAKSAN KAUÇUK
HAKSER LAZER
HASBERK METAL
HASCO METAL
HB PLASTİK BORU
Hİ DRO HİDROLİK ENDÜSTRİ
HİDROSER HİDROLİK
HİLSA TEKSTİL
HOROZ LOJİSTİK
HPA PLASTİK
HS PLASTİCS
IONBOND TURKEY YÜZEY
İHTİSAS MAKİNA
İLERİ TEKNİK
İMAK ENDÜSTRİYEL ZEMİNLER
İNOVA KOLTUK
İNOVA-PAK OLUKLU MUK.
İNTERKAN SANAYİ MALZ.İNTERSAM ETİKET
İZGİ MÜHENDİSLİK
İZMAKPAR MAKİNA
KAFKAS RAF
KAĞAN PARFÜMERİ
KAPLAMİN AMBALAJ
KARAKOÇ KALIP-METAL FORM
KAS KALIP VE APARAT
KA-SA KALIP
KAVSES KAUÇUK
KAYASAN OTOMOTİV
KMTECH MAKİNA
KONSAN DOKUMA
KORÇELİK MAKİNE
KORUKÇU TEKSTİL
KÖKLÜ KALIP OTOMOTİV
L&L PRODUCTS OTOMOTİV
LD OTOMOTİV
LEVENT TEKSTİL
LEV-KA KALIP
LİFTMATİC AMORTİSÖR
M.İNCİ OTOMAT
M.S.K MOTOR
MARAL KALIP
MARTUR SÜNGER VE KOLTUK
MASTAŞ MAKİNA
MERTKON KONFEKSİYON
MERVEM YEMEK
METİN ŞENYURT KONF
METOT OTOMOTİV
METRO DİZAYN TEKSTİL
MEYİS OTOMOTİV
MHK KALIP
MİCHELFELDER LAZERTEKNİK
MSD MOBİLYA
MUNDO KİMYAVİ MADDELER
MÜNİRE YANDIK - OTO ŞEN
NANO YAY SANAYİ
NETAMAK KALIP MAKİNE
NEVPA OTOMOTIV
NİL-BA TEKSTİL
NORM BURSA
NP PLAS
O.K.S. OTNAR KAUÇUK
OERLIKON BALZERS KAPLAMA
OMAKSAN AHŞAP İŞLEME
OMPAK OLUKLU MUKAVVA
ONALTI METAL
ONS MAKİNE
ORAU ORHAN OTOMOTİV
OTOFAR OTOM.YEDEK PARÇA
ÖĞÜT KALIP
ÖZFER DÖKÜM
ÖZGÜR METAL
ÖZTANER GIDA
P.K.S PLASTİK
PAYE MAKİNA
PERSA POLİÜRETAN
PETEK MUTFAK
PİKOSAN METAL FORM
PİLOTCAR OTOMOTİV
PİMET PASLANMAZ
PİSTON AMORTİSÖR
PLASKAL PLASTİK KALIP
PODİM POLİSAJ
POLAT İŞ GÜVENLİĞİ
POLİNER PLASTİK
PRES PROSES OTOMOTİV
PRUVA KALIP TEKNOLOJİLERİ
QUAD PLUS OTOMASYON
RAPIER OTOMOTİV
RAŞEL ÖRME TEKSTİL
RAVAGO LOJİSTİK
REFİK ÇEÇENER TEKSTİL
REN-KA MAKİNA
ROBOTMER ROBOTLU
ROLLAKTİF PROFİL METAL
RPS MAKİNA METAL
RULMAK MAKİNA
S.F.D. OTOMOTİV
S.İ.F.F. ELEKTROMEKANİK
S.M.G.OTOMOTİV
SANCAK ETİKET
SAR TEKNİK OTO
SAVCAN TEKSTİL
SAYGI TEKSTİL
SAZCILAR OTOMOTİV
SELSA MAKİNA
SENAL METAL
SEROSA OTOMOTİV
SERRA SERRA OTOMOTİV
SISTEMI COMANDI MECCANICI
SİDELSA MAKİNE
Sİ-MUT TEKNİK SERVOMOTOR
SKE OTOMOTİV
SOMUT APARAT MASTAR
SÖZGÜ TEKSTİL
STA KALIP MAKİNA
STAR METAL
SVB KATAFOREZ
ŞEMSİ PLASTİK KALIP SAN.
ŞETEKS TEKSTİL
T.Ş.T. LİFT AMORTİSÖR
TCC-THE CHAHIR COMPANY
TECHNOMİX END.TEM.
TEKNOFORM MAKİNE
TELSAMA METAL
TI OTOMOTİV
TOKSAN YEDEK PARÇA
TOLERANS TEKNİK
TUNAOĞLU OTOMOTİV
TUNCA TEKNİK
TÜLSAN TEKSTİL
TÜRK TELEKOMİNİKASYON
TÜRLAS HORTUM
UFUK ÇİMENBİÇER BÜRO MOB.
UYAR DÖKÜM
UZMAN KATAFOREZ
VANPRES DÖKÜM
VARİO PACK ENDÜST
VATAN PRES
VEGA GRUP PLASTİK
VEMUS ENDÜSTRİYEL
VİSİON MAKİNA
WARMHAUS
YAMAS YAŞAR MAKİNA
YARIŞ GRUP OTOMOTİV
YAYKURSAN OTOMAT. YAY
YENİ TOSUN TEKSTİL
YMS YILMAZ METAL MAKİNA
YSH KOÇ KALIP PLASTİK
YURTİÇİ KARGO
Rakamlarla NOSAB / 2011 Yılında
Bölge Büyüklüğü (Hektar-Alan): 234
Toplam Parsel Sayısı: 290
Toplam Sanayi Parseli Sayısı: 286
Dolu/Faaliyetteki Parsel Sayısı: 244
İnşaat Halindeki Parsel Sayısı: 8
Bölge Katılımcıları Toplam İstihdamı: 18.000
Bölge Katılımcıları Toplam İhracatı ($): 600.000.000
Rakamlarla NOSAB / 2011 Yılında
Bölge Büyüklüğü (Hektar-Alan): 234
Toplam Parsel Sayısı: 290
Toplam Sanayi Parseli Sayısı: 286
Dolu/Faaliyetteki Parsel Sayısı: 278
İnşaat Halindeki Parsel Sayısı: 3
Bölge Katılımcıları Toplam İstihdamı: 22.000
Bölge Katılımcıları Toplam İhracatı ($): 1.000.000.000
NOSAB Sektörel Dağılım
SEKTÖRLER SEKTÖREL DAĞILIMI (%)
Otomotiv ....................................................... 38
Makine .......................................................... 13
Metal ............................................................ 13
Tekstil ............................................................ 11
Plastik ............................................................ 5
Ambalaj ......................................................... 4
Lojistik – Depo .............................................. 3
Kimya – Boya ................................................. 3
Mobilya .......................................................... 3
Kauçuk .......................................................... 2
Elektrik – Elektornik ........................................ 2
Gıda .............................................................. 1
Koltuk ............................................................ 1
Temizlik .......................................................... 1
